Για «αμφιλεγόμενο συμβιβασμό Gazprom-ΔΕΠΑ», που εγείρει ερωτηματικά, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλαος Φαραντούρης, αναφορικά με την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία γνωστοποιεί την εξωδικαστική συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία μιλώντας γιατη διασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής φυσικού αερίου την περίοδο 2025 – 2026 αλλά και για την απάλειψη όλων των οικονομικών απαιτήσεων της έναντι της δημόσιας επιχείρησης.
Με δήλωση του ο Νικόλας Φαραντούρης υποστηρίζει ότι «Το 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς αποφάσισε μονομερώς να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom (μέσω του αγωγού Turkstream απ’ την Μαύρη Θάλασσα) χωρίς να υπάρχει κάποια νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ή ευρωπαϊκού δικαίου ή κυρώσεις που να επέβαλαν αυτή τη μονομερή ενέργεια. Πράγματι άλλες ευρωπαϊκές (και ελληνικές) εταιρείες συνέχισαν να προμηθεύονται φυσικό αέριο απ’ την Gazprom και τον αγωγό Turkstream αφού δεν υπήρχε καμία υποχρέωση/κύρωση/περιορισμός προς τούτο», υποστηρίζει ο κ. Φαραντούρης αν και σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας ποτέ δεν διέκοψε την προμήθεια ποσοτήτων. Υπέβαλε το 2022 αίτημα αναθεώρησης της τιμής.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και υποστηρίζει ότι προκύπτουν ερωτηματικά από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επικαλούμενος αναφορές κύκλων της εταιρείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχετικά με την υψηλότερη τιμή του φυσικού αερίου της Gazprom αλλά και τη βεβαιότητα της διοίκησης για την επιτυχή έκβαση της προσφυγής στο διαιτητικό δικαστήριο.
Ο ίδιος ζητά από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να κάνει γνωστή τη νέα συμφωνηθείσα τιμή του αερίου με τη Gazprom καθώς και τον λόγο για τον οποίο επέλεξε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Λέει δε, πώς ο συμβιβασμός προκαλεί ζημιά στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Κύκλοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέντε μήνες πριν την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου αναφέρουν ότι «η προσφυγή λειτούργησε ως μοχλός πίεσης« με αποτέλεσμα η Gazprom να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πώς εξασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ έως τη λήξη της σύμβασης, ενώ υπογραμμίζουν πώς διαγράφονται όλες οι απαιτήσεις της Gazprom, αξιώσεις για ρήτρες take or pay συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, τονίζουν ότι ελαχιστοποιείται ο ενεργειακός κίνδυνος εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας καθώς η συμφωνία αποτρέπει τη διακοπή ροών φυσικού αερίου.
Αξίζει να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2022 αίτημα αναθεώρησης της τιμής, με βάση την υφιστάμενη σύμβαση με τη Gazprom καθώς η τιμή πώλησης προς την ελληνική επιχείρηση ήταν πολύ υψηλή τόσο σε σύγκριση με το spot LNG όσο και σε σχέση με με την τιμή πώλησης της Gazprom προς έτερο ανταγωνιστή της εταιρείας στην ελληνική αγορά την περίοδο 2022 – 2024.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών κράτησαν όλο το 2023 και δεν κατέστη εφικτή η εξεύρεση εμπορικής λύσης, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να προσφύγει τον Μάρτιο του 2024 στη διεθνή διαιτησία.