Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο πετρελαϊκός κολοσσός BP και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης για την αξιολόγηση των ευκαιριών ανασυγκρότησης στα ώριμα γιγάντια κοιτάσματα πετελαίου Sarir και Messla στη λεκάνη της Σύρτης της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου του δυναμικού εξερεύνησης παρακείμενων περιοχών, και για την κατανόηση του ευρύτερου μη συμβατικού δυναμικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.
We’re pleased to announce that we have signed a Memorandum of Understanding with Libya’s National Oil Corporation (NOC) to assess the redevelopment potential of the giant Sarir and Messla oilfields—two of the largest in Libya’s Sirte Basin. pic.twitter.com/BqZExmEV6t
— bp MENA (@bp_MIddleEast) July 8, 2025
Όπως ανακοίνωσε η BP, «η συμφωνία παρέχει ένα πλαίσιο για την εταιρεία ώστε να αξιολογήσει μια σειρά τεχνικών δεδομένων και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την NOC για την αξιολόγηση των παρουσιαζόμενων ευκαιριών και τον προσδιορισμό της σκοπιμότητας μελλοντικών προγραμμάτων ανάπτυξης και εξερεύνησης».
Η Λιβύη αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην Αφρική και είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ)
Ο William Lin, εκτελεστικός αντιπρόεδρος φυσικού αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της ΒΡ, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει το έντονο ενδιαφέρον μας για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την NOC και την υποστήριξη του μέλλοντος του ενεργειακού τομέα της Λιβύης. Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε την εμπειρία της ΒΡ από την ανασυγκρότηση και τη διαχείριση γιγαντιαίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουμε στη βελτιστοποίηση της απόδοσης αυτών των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων. Προσβλέπουμε στη διεξαγωγή διεξοδικών μελετών, σε στενή συνεργασία με την NOC, για την αξιολόγηση του δυναμικού των πόρων αυτής της πολλά υποσχόμενης περιοχής».
Η Λιβύη αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην Αφρική και είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ). Τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από διαταραχές στις πετρελαϊκές της δραστηριότητες λόγω διαφορών μεταξύ ένοπλων αντίπαλων παρατάξεων για τα έσοδα από το πετρέλαιο, οι οποίες συχνά έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο πετρελαϊκών πεδίων.
Οι ξένοι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί ως προς την επένδυση χρημάτων στη Λιβύη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση χάους από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Ωστόσο, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Eni, η OMV, η BP και η Repsol, επανέλαβαν τις δραστηριότητες εξερεύνησης στη Λιβύη πέρυσι, αφού τις είχαν σταματήσει για μια δεκαετία.
Η BP θα ανοίξει ξανά το γραφείο της στην πρωτεύουσα Τρίπολη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2025, ανέφερε η NOC σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.
Ανέφερε επίσης ότι υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την BP για τη διεξαγωγή μελετών για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στα πετρελαιοπηγεία Messla και Sarir, καθώς και σε ορισμένες γύρω περιοχές εξερεύνησης.
Οι σταθμοί στη συνεργασία ΒΡ – Λιβύης
Τα πετρελαϊκά πεδία Sarir και Messla, που βρίσκονται στη λεκάνη της Σύρτης, κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων της Λιβύης. Το Sarir ανακαλύφθηκε το 1961 και το Messla το 1971. Το πεδίο εφαρμογής αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί μια σημαντική πιθανή προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της ΒΡ στη Λιβύη.
Η ΒΡ επανήλθε στη Λιβύη το 2007, όταν υπέγραψε Συμφωνία Καταμερισμού Εξερεύνησης και Παραγωγής (EPSA) που κάλυπτε τις περιοχές εξερεύνησης Α και Β (χερσαίες) και την περιοχή Γ (υπεράκτια) με την NOC της Λιβύης. Η EPSA αργότερα ανεστάλη μετά την κήρυξη ανωτέρας βίας.
Το 2022, η Eni απέκτησε το 42,5% και ανέλαβε τη διαχείριση εξερεύνησης της EPSA, με την ΒΡ να διατηρεί το 42,5% και την Libyan Investment Authority να κατέχει το υπόλοιπο 15%.
Το 2023, η Eni και η ΒΡ ήραν επίσημα την «ανωτέρα βία», συνεχίζοντας τις εξερευνητικές δραστηριότητες στις χερσαίες περιοχές.