Από σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου 2025 έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025, θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή Μηχανογραφικού και Παραλλήλου Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψήφιους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ) και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).
Δικαίωμα υποβολής
Δικαίωμα υποβολής έχουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ και οι τελειόφοιτοι που δεν συμμετείχαν σε αυτές, με προϋπόθεση τη χρήση ή δημιουργία του προσωπικού τους κωδικού ασφαλείας. Η υποβολή επιτρέπει την εισαγωγή έως 30 προτιμήσεων, ταξινομημένων ανά περιφέρεια και ειδικότητα, με δυνατότητα πολλαπλών τροποποιήσεων μέχρι την τελική οριστικοποίηση της αίτησης. Μετά την οριστικοποίηση, η αίτηση αποκτά αριθμό πρωτοκόλλου, ο οποίος πρέπει να εκτυπωθεί ή να αποθηκευτεί. Εντός της προθεσμίας, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αναιρέσουν την οριστικοποίηση και να υποβάλουν εκ νέου τροποποιημένο μηχανογραφικό, κάτι που μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν θα είναι εφικτό.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επισκεφτούν την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr , επιλέγοντας την υπηρεσία «Υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Σ.Α.Ε.Κ.» και να υποβάλουν τη δήλωσή τους με τον ίδιο κωδικό ασφαλείας (password) που διαθέτουν. Σε περίπτωση που δεν έχουν ή δεν θυμούνται τον κωδικό τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους τις ημέρες εφημερίας ή στις δύο επιπλέον ημέρες λειτουργίας των σχολείων μέσα στον Ιούλιο.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 θα λειτουργήσουν συνολικά 504 τμήματα Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, με 15.120 διαθέσιμες θέσεις εισακτέων σε 85 διαφορετικές ειδικότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων τομέων Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως πληροφορική, γεωπονία, ενέργεια, υγεία, τουρισμός, εφαρμοσμένες τέχνες και διοίκηση επιχειρήσεων. Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς καλύπτουν το κρίσιμο πεδίο ανάμεσα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ανώτατη Τριτοβάθμια, προσφέροντας εξειδίκευση, πρακτική γνώση και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αποτελούν στρατηγικό εργαλείο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της οικονομίας σε καταρτισμένους επαγγελματίες, σε τομείς αιχμής με υψηλή ζήτηση.