Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 διαμορφώθηκαν στους πρώτους πέντε μήνες του 2025 οι νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία τους την υπό εξέταση περίοδο διαμορφώθηκε σε 634 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 67 εκατ. ευρώ ή 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Πρόκειται για μία επίδοση που αποδίδεται στην άνοδο των πωλήσεων στις κλασικές χορηγήσεις της κατηγορίας, οι οποίες εκτιμάται ότι αποτελούν το 75% των σχετικών εργασιών, με το υπόλοιπο 25% να αφορά σε εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της δράσης «Σπίτι Μου».
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η εφετινή βελτίωση ήταν αναμενόμενη, καθώς το ενδιαφέρον για απόκτηση στέγης παραμένει ισχυρό, την ίδια στιγμή που το κόστος του χρήματος υποχωρεί.
Τονίζουν ωστόσο πως τα επίπεδα των νέων χορηγήσεων βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα υψηλά τους κατά τη δεκαετία του 2000, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια επαναφοράς της πιστωτικής επέκτασης στη στεγαστική πίστη σε θετικό έδαφος.
Η πιστωτική επέκταση
«Δεν αποκλείεται και εφέτος, παρά το ρεκόρ 11 ετών που εκτός απροόπτου θα καταγραφεί, η αξία των αποπληρωμών να είναι χαμηλότερη των νέων δανειοδοτήσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Το Μάιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή ήταν οριακά θετική (26 εκατ. ευρώ), ωστόσο ο ρυθμός 12μηνης μεταβολής διατηρήθηκε κοντά στη ζώνη του -2%.
«Για να επανέλθει σε θετικό έδαφος θα πρέπει οι συνολικές εκταμιεύσεις να υπερβούν το άτυπο στόχο των 1,8 δισ. ευρώ, που έχει τεθεί για το σύνολο της χρονιάς», υποστηρίζει πηγή από συστημικό όμιλο.
Αυτό όμως, όπως λέει, «δεν εξαρτάται από τις τράπεζες. Οι κάνουλες της χρηματοδότησης είναι απολύτως ανοιχτές, αλλά υπάρχουν εμπόδια που επιβραδύνουν την ταχύτητα αύξησης των στεγαστικών χορηγήσεων».
Μικρή προσφορά
Κατά τον ίδιο, το βασικό πρόβλημα είναι η μικρή προσφορά για προσιτές κατοικίες σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει αυτήν την στιγμή.
Όπως εξηγεί, από τη μία πλευρά «έχουμε πάρα πολλές εγκρίσεις για το πρόγραμμα ”Σπίτι Μου ΙΙ”, ωστόσο οι πελάτες μας δυσκολεύονται να βρουν ακίνητο που να πληροί τις προδιαγραφές τους και να διατίθεται σε τιμή, την οποία μπορούν να καλύψουν».
Από την άλλη, υποστηρίζει η ίδια πηγή, «στην υπόλοιπη αγορά οι τιμές στις δημοφιλείς περιοχές έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διαμορφούμενες σε πολλές περιπτώσεις σε απαγορευτικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, οι ενδιαφερόμενοι αναβάλλουν τα πλάνα τους για απόκτηση κατοικίας και αυτό χτυπά ευθέως τη στεγαστική πίστη».
Πράγματι, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, που αποτυπώνουν τους μέσους όρους, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στο α΄ τρίμηνο του 2025 συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 7% σε ετήσια βάση.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στο πρώτο τετράμηνο του 2025 τα έσοδα του δημοσίου από τις μεταβιβάσεις ακινήτων υποχώρησαν κατά 18% σε ετήσια βάση.
«Με τον αριθμό των συναλλαγών μειωμένο, είναι επιτυχία το γεγονός ότι οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων είναι πάνω από πέρυσι», τονίζει τραπεζική πηγή.
Τα επιτόκια
Το θετικό πάντως είναι πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ευνοεί τις εργασίες στα στεγαστικά δάνεια.
Μπορεί εφέτος οι τράπεζες να μην έχουν μειώσει τα σταθερά επιτόκια που προσφέρουν στους πελάτες τους, ωστόσο αυτά κινούνταν ήδη σε ελκυστικά επίπεδα.
Το πιο σημαντικό από όλα, σύμφωνα με τα πιστωτικά ιδρύματα, είναι πως η υποχώρηση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ βελτιώνει την ψυχολογία των νοικοκυριών, τα οποία είναι περισσότερο διατεθειμένα να δημιουργήσουν νέα ανοίγματα.
Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως στο σύνολο της αγοράς, το 73% των νέων συμβάσεων (σε αξία) αφορά προγράμματα σταθερού επιτοκίου.
Το υπόλοιπο 27% είναι κυμαινόμενου επιτοκίου και αφορά κατά κύριο λόγο δάνεια στο πλαίσιο των δύο κύκλων της δράσης «Σπίτι Μου».