Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας στηρίξεις από τον κλάδο της άμυνας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν σημάδια προόδου σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,16%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,14% στις 8.866 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,40% στις 24.303 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,41% στις 7.798 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του αμυντικού τομέα σημειώνουν άνοδο 1,1%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών ενισχύονται σχεδόν κατά 1%. Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα σημειώνουν κέρδη κατά 0,8%.
Οι μετοχές της EssilorLuxottica ξεχωρίζουν σήμερα, καθώς κερδίζουν 5,1% λόγω αναφορών ότι η Meta Platforms απέκτησε σχεδόν το 3% της εταιρείας παραγωγής γυαλιών.
Οι δασμοί
Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι πιθανόν εντός δύο ημερών θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ποιο θα είναι το ποσοστό δασμών που μπορεί να περιμένει για τις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η ένωση είχε φερθεί «πολύ όμορφα» στην κυβέρνησή του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή δασμού 50% στις εισαγωγές χαλκού και ανέφερε ότι οι δασμοί σε ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα θα εφαρμοστούν σύντομα. Απειλώντας με δασμό 200% στις εισαγωγές φαρμάκων, δήλωσε ότι η εφαρμογή τους μπορεί να καθυστερήσει για περίπου ένα χρόνο.
Ο Τραμπ έχει μεταθέσει την προηγούμενη προθεσμία για τη συμφωνία δασμών για την 1η Αυγούστου, μια ημερομηνία που χαρακτήρισε τελική, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν «περισσότερες παρατάσεις».
Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη για όλα τα σενάρια» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μένουμε πιστοί στις αρχές μας. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Συνεχίζουμε την εργασία με καλή πίστη», ανέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι οι δασμοί είναι «κακοί για τις επιχειρήσεις» και υπογράμμισε ότι η Ένωση επιδιώκει να συνάψει εμπορικές συμφωνίες και με άλλους εταίρους, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με την Ινδία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.