Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν εκτιναχθεί οι παγκόσμιες μετοχές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, παρά τις δασμολογικές επιθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο δείκτης MSCI All Country World, ο οποίος μετρά την απόδοση πάνω από 2.500 μετοχών τόσο από ανεπτυγμένες όσο και από αναδυόμενες αγορές, σημείωσε άνοδο σχεδόν 10% από την αρχή του έτους, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό στις 4 Ιουλίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar για το CNBC, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναδείχθηκαν ως τα αστέρια – έκπληξη του 2025, με την Ελλάδα, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ισπανία να ηγούνται παγκοσμίως σε κέρδη από την αρχή του έτους. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν συγκριτικά χαμηλότερη άνοδο λόγω της κλονισμένης εμπιστοσύνης στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας της ασταθούς χάραξης πολιτικής του Τραμπ.
«Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ήταν και θα συνεχίσει να είναι ο καταλύτης για την εικόνα αυτή», σχολιάζει στο CNBC, ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Financial Group.
Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα ξεχωρίζει ως η χώρα με την καλύτερη επίδοση στην Ασία εν μέσω των αποκλινουσών επιδόσεων της περιοχής, ενώ η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Η αναγέννηση της Ευρώπης
Η Ελλάδα ήταν η χρηματιστηριακή αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του έτους, με κέρδη σχεδόν 60%, και οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.
«Η Ελλάδα ξεχωρίζει στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και τον ισχυρό τουρισμό», δήλωσε ο Γκάμπριελ Σακε, διευθυντής επενδύσεων του Aberdeen για τις παγκόσμιες μετοχές αναδυόμενων αγορών.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομικά πλεονάσματα και πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης έχει επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, υπογραμμίζει το CNΒC.
Ο Γιώργος Ευσταθόπουλος, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Fidelity International, αναμένει ότι οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις, επισημαίνοντας τον ρόλο των τραπεζικών μετοχών, «οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες και οδηγούν σε υψηλότερες τάσεις».

Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 56% και 52% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Μεταξύ των δέκα χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, οκτώ προέρχονται από ευρωπαϊκές αγορές. Εκτός από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, άλλες χώρες περιλαμβάνουν την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Οι παρατηρητές της αγοράς αποδίδουν την άνοδο της Ευρώπης σε ένα μείγμα ανάκαμψης της ανάπτυξης, υποτίμησης και εκροής κεφαλαίων από τις αμερικανικές μετοχές νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς η εμπιστοσύνη στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία δοκιμάζεται ολοένα και περισσότερο.
«Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς μετοχών EMEA της Morningstar, Michael Field, αποδίδοντας την εισροή στο κίνημα «sell America» νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς και στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη.
Ο ρόλος της Γερμανίας
Το θετικό κλίμα επανέλαβε και η Μισέλ Γκίμπλεΐ, του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Ερευνών Schwab, η οποία θεωρεί την απομάκρυνση της Γερμανίας από τη λιτότητα ως μέρος του λόγου για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Επιπλέον, οι δασμοί του Τραμπ θα συνεχίσουν να δημιουργούν συνθήκες για την τόνωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, πιστεύουν οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Natixis, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές του αμυντικού κλάδου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές του αμυντικού και οι τραπεζικοί τομείς, που είναι καθοριστικοί για την απόδοση της αγοράς της περιοχής, είναι επίσης λιγότερο εκτεθειμένοι σε δασμολογικούς πολέμους, δήλωσε ο Μαρκ Μόμπιους, πρόεδρος του Mobius Emerging Opportunities Fund.
Συγκριτικά, ο δείκτης χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ της Morningstar αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 7%, κατατάσσοντάς την χαμηλότερα στη λίστα όσον αφορά την απόδοσή της από την αρχή του έτους. Ωστόσο, η φυγή από τα αμερικανικά assets η οποία επιταχύνθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, έχει σε μεγάλο βαθμό αντιστρέψει την πορεία της, με τους κύριους δείκτες αναφοράς, S&P 500 και Nasdaq Composite, να φτάνουν πρόσφατα σε ιστορικά υψηλά.
Η αποκλίνουσα απόδοση της Ασίας
Ανάμεσα σε μια ανάμεικτη απόδοση από ασιατικούς δείκτες αναφοράς, η Νότια Κορέα σημείωσε μια εντυπωσιακή επιστροφή το 2025, καταγράφοντας αύξηση άνω του 30% από την αρχή του έτους και κατακτώντας την περιφερειακή pole position.
Παρά την εγχώρια πολιτική αναταραχή και τον δασμό 25% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οι προοπτικές της αγοράς της χώρας παραμένουν «αρκετά καλές», καθώς ο δασμολογικός συντελεστής είχε ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε ο Daniel Yoo, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Yuanta Securities. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα χαμηλότερου συντελεστή εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, για τις χώρες που δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Ταϊλάνδη και Τουρκία
Στο κάτω μέρος του βαθμολογικού πίνακα βρίσκεται η Ταϊλάνδη. Η χρηματιστηριακή αγορά αυτής της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει υποχωρήσει πάνω από 13% από την αρχή του έτους εν μέσω πολιτικής αναταραχής, σκανδάλων διαφθοράς, οικονομικών δεινών και της επίδρασης των αμερικανικών δασμών αυτοκινήτων στον κρίσιμο τομέα εξαγωγών ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
«Η Ταϊλάνδη συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια αργή ανάκαμψη μετά την Covid. Ο τουρισμός παραμένει κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και η πολιτική αστάθεια επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Σακς της Aberdeen.
Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Παετονγκάρν Σιναουάτρα, παραπέμφθηκε στο συνταγματικό δικαστήριο σχετικά με μια διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης Χουν Σεν, η οποία οδήγησε σε υποβολή αίτησης από 36 γερουσιαστές που την κατηγορούν για ανεντιμότητα και παραβίαση ηθικών προτύπων.
Η Τουρκία, της οποίας οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται στην τελευταία θέση σε απόδοση, αντιμετωπίζει εξίσου έντονες οικονομικές αντιξοότητες, με την πολιτική καταστολή και τον ανοδικό πληθωρισμό να τρομάζουν τους επενδυτές.
«Η συλλήψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης διέλυσε τα αρχικά σημάδια αισιοδοξίας», δήλωσε ο Σακς, ο οποίος βλέπει ελάχιστες πιθανότητες βιώσιμης ανάκαμψης χωρίς αξιόπιστες αλλαγές πολιτικής.
Ο Μόμπιους πρόσθεσε ότι η κατάρρευση του νομίσματος της χώρας έχει επίσης επιδεινώσει την απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη φυγή κεφαλαίων. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 13% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Στρογγυλοποιώντας τα πράγματα…
Ωστόσο, για να θέσουμε τα πράγματα στο σωστό πλαίσιο — το 2025 ήταν μια αρκετά ανοδική χρονιά μέχρι στιγμής για τις μετοχές, με μόνο πέντε χρηματιστηριακές αγορές να καταγράφουν ζημίες από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τους δείκτες μετοχών της Morningstar.
«Οι χειρότερες αρνητικές εκπλήξεις-σοκ μπορεί να έχουν περάσει μετά την Ημέρα της Απελευθέρωσης », δήλωσε ο Ευσταθόπουλος της Fidelity International, αναφερόμενος στο όνομα που έδωσε ο Τραμπ στην εκτεταμένη δασμολογική του πολιτική στις 2 Απριλίου.
Ενώ η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή, σημείωσε ότι μια βασική αγορά όπως η Κίνα τονώνει την οικονομία της και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε πορεία χαλάρωσης, αν και με αργούς ρυθμούς.
«Η πιο δημοσιονομικά συντηρητική κυβέρνηση, η Γερμανία, έβαλε τέλος σε δεκαετιών δημοσιονομική λιτότητα, κάτι που θα πρέπει να είναι θετικό για την παγκόσμια ανάπτυξη», υπογράμμισε.