Η αξιοποίηση των 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η διαφανής και χρηστή διαχείριση των πόρων θα έπρεπε να είναι κάτι σαν το «ιερό δισκοπότηρο» για την κυβέρνηση.
Και θα φανεί σύντομα αν αυτά έχουν τηρηθεί από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές και φορείς που υλοποιούν τις δράσεις του «Ελλάδα 2.0». Οι πληροφορίες θέλουν να είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα από τις ευρωπαϊκές αρχές για συγκεκριμένα προγράμματα.
Επίσης, μία ακόμη αρχή που θα έπρεπε να τηρείται για τη διάθεση των πόρων, την πορεία των έργων αλλά και τις αναθεωρήσεις είναι η διαφάνεια και η ενημέρωση. Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και την ίδια την ελληνική οικονομία και τη χώρα.
Κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει με ακρίβεια και σαφήνεια που δαπανούνται τα 36 δισ. ευρώ, αν τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. επιτυγχάνονται, αν απαιτούνται αναθεωρήσεις και ποιες είναι αυτές.
Ως προς τη διαφάνεια και την ακριβή ενημέρωση για τα παραπάνω η κυβέρνηση μάλλον κάνει εκπτώσεις…
Η νέα καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου για «ομίχλη αδιαφάνειας» αναφορικά με την τελευταία ενημέρωση της κοινής γνώμης για την αναθεώρηση 108 έργων και ορόσημων είναι σοβαρή. Οι περισσότεροι απλοί πολίτες, που δεν είναι μυημένοι σε τεχνικές ορολογίες και νομικά κείμενα, δεν μπορούν να εντοπίσουν τα έργα που τροποποιούνται ή απεντάσσονται.
Δεν είναι εύκολο να ελέγξουν την πορεία των εν εξελίξει έργων.
Αρκεί να αναφέρουμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να εντοπίσει τις αναθεωρήσεις των έργων και ορόσημων, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ:
- Να διαβάσει το ξενόγλωσσο κείμενο της πρότασης εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου.
- Να επισκεφθεί το https://greece20.gov.gr/.
- Στην κεντρική μπάρα να αντιληφθεί ότι πρέπει να πάει στο «Διαχείριση έργων».
- Να σκεφτεί ότι πρέπει να κάνει κλικ στο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα».
- Μετά να κατέβει μέχρι κάτω τη σελίδα και να μαντέψει μεταξύ μίας πλειάδας εγγράφων ότι πρέπει να επιλέξει τα Κωδικοποιημένα Στοιχεία Ταμείου Ανάκαμψης για να τα βρει σε μορφή excel.
- Τέλος, να τσεκάρει ένα ένα τα 108 μέτρα και τα 165 ορόσημα ή στόχους που αναφέρονται στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου, ώστε να του γίνει κατανοητό ποιο ακριβώς αντικείμενο έργου αφορά η κάθε καταχώρηση.
Η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που διατηρεί το θολό τοπίο στη διαφάνεια και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίστοιχη τακτική ακολούθησε και τον Φεβρουάριο του 2024 στην προηγούμενη αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0».
Και φαίνεται πώς κάποιο λόγο έχει που δεν θέλει τη διαφάνεια σε αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο… Ελπίζουμε να μην έχουμε μία νέα υπόθεση «ΟΠΕΚΕΠΕ»