Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι πλησιάζει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι διαπραγματευτές της επικεντρώνονται στην προστασία βασικών βιομηχανιών από τους τεράστιους δασμούς που πρόκειται να πλήξουν τις εξαγωγές της ένωσης ήδη από την 1η Αυγούστου.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται εμπορικά θέματα για την ΕΕ, πλησιάζει σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα εξαιρεί τα εμπορικά αεροσκάφη από ορισμένους δασμούς, ευνοώντας επί της ουσίας τηνAirbus SE. Επίσης, θα περιλαμβάνει κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένες -κυρίως γερμανικές- αυτοκινητοβιομηχανίες, παρέχοντας ανακούφιση σε εταιρείες όπως η BMW AG και η Mercedes-Benz Group AG .
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η ιταλική Ferrari NV, ενδέχεται να χάσουν οποιαδήποτε οφέλη, καθώς οι εξαιρέσεις μπορεί να βοηθήσουν μόνο εταιρείες με εργοστάσια στις ΗΠΑ.
Το ποιοι τομείς θα γλιτώσουν — και τα οινοπνευματώδη ποτά αναμένεται επίσης να λάβουν μια ανακούφιση — υποδηλώνει την πολιτική επιρροή βασικών κρατών μελών, ποιους κλάδους θεωρεί η ΕΕ κρίσιμους, καθώς και τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν έννομο συμφέρον να προστατεύσουν τους δικούς τους κατασκευαστές. Στην περίπτωση της Airbus, είναι λίγο από όλα αυτά.
«Είναι απολύτως η κορύφωση για την ευρωπαϊκή κατασκευή αεροσκαφών», δήλωσε σε συνέντευξή του ο John Strickland, αναλυτής αεροπορίας στην JLS Consulting. Η μετακύλιση των δασμών στους πελάτες «θα μπορούσε να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στη ζήτηση και, ως εκ τούτου, σε ολόκληρη την οικονομική επιτυχία της Airbus», είπε.
Η Airbus, που είναι κάτι περισσότερο από ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, συναρμολογεί τα αεροσκάφη της μέσω μιας περίπλοκης χορογραφίας εξαρτημάτων και εργοστασίων και έχει γίνει σύμβολο βιομηχανικής συνεργασίας στην ήπειρο.
Η κύρια έδρα της Airbus βρίσκεται στην Τουλούζη της νότιας Γαλλίας, όπου διαθέτει τις λεγόμενες γραμμές τελικής συναρμολόγησης για τα διάφορα προϊόντα της, παράλληλα με την άλλη κύρια εγκατάστασή της στο Αμβούργο. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η κατασκευάστρια αεροπλάνων έχει επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγική της παρουσία ώστε να συμπεριλάβει την Τιαντζίν στην Κίνα, την Μομπάιλ στην Αλαμπάμα και την Μίραμπελ στον Καναδά.
Αυτό έχει δώσει στην Airbus ένα ισχυρό εργαλείο για να πουλάει αεροσκάφη τοπικής κατασκευής σε πελάτες στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές αεροπορίας. Η Boeing, αντίθετα, κατασκευάζει τα αεροσκάφη της μόνο στις ΗΠΑ, γεγονός που δεν της δίνει καμία επιλογή να προσαρμόσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της σε πιθανούς δασμούς σε ορισμένες αγορές.
Ευρωπαϊκή προτεραιότητα
Η ΕΕ έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της κατασκευάστριας αεροσκαφών. Ο επικεφαλής βιομηχανίας της ΕΕ, Στεφάν Σεζούρν, δήλωσε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι η Airbus δεν μπορεί να υπόκειται σε «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την Boeing, η οποία έχει την έδρα της στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, επειδή η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών αντιμετωπίζει πρόσθετο δασμό 10%.
«Εάν δεν αναπροσαρμόσουμε την ισορροπία μας, θα αφήσουμε ορισμένους κορυφαίους τομείς απροστάτευτους, επομένως υπάρχει οικονομικό συμφέρον να ενεργήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε.
Μένει να δούμε τι είδους δασμολογικές απαλλαγές θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ για αεροσκάφη, ανταλλακτικά αεροσκαφών και οινοπνευματώδη ποτά, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση του κλάδου, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Σον Ντάφι δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιστροφή στους όρους της εμπορικής συμφωνίας του 1979 που εξαιρούσε το διασυνοριακό εμπόριο αεροπλάνων και ανταλλακτικών αεροσκαφών από τους δασμούς.
Ο Ντάφι αναγνώρισε ότι η αεροπορία έχει δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα για τις ΗΠΑ λόγω της συμφωνίας που ισχύει εδώ και δεκαετίες, λέγοντας στους δημοσιογράφους σε μια συνάντηση ότι «θα πρέπει να αποσύρουμε την αεροπορία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιστρέφοντας στο 1979, και αυτό μας βοηθά μόνο να αφαιρέσουμε ορισμένα εργαλεία από τους εμπορικούς μας εταίρους όπου θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για εμάς».