Για τις χειρότερες καθυστερήσεις των αεροπορικών εταιρειών που έχουν σημειωθεί ποτέ αυτό το καλοκαίρι, προειδοποίησε η Ευρωπαική Ενωση καθώς οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αντιμετωπίζουν απεργίες, πυρκαγιές και υψηλή ζήτηση.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας λειτουργεί στα όριά του λόγω της έλλειψης προσωπικού και της ζήτησης για πτήσεις που φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα μετά την πανδημία του Covid-19.
«Πέρυσι, είχαμε το χειρότερο καλοκαίρι όλων των εποχών όσον αφορά τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις. Φέτος θα είναι πολύ παρόμοια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, αναφέρουν οι Fiancial Times.
Περίπου 37.000 πτήσεις πετούν στην Ευρώπη τις πιο πολυσύχναστες ημέρες στον εναέριο χώρο της – το όριο του τι μπορούν να διαχειριστούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
To Eurocontrol, ο φορέας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η εναέρια κυκλοφορία ήταν ήδη αυξημένη κατά 5% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι στιγμής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024. Οι συνολικές καθυστερήσεις στη διαχείριση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας ήταν επίσης αυξημένες κατά 5%, ανέφερε.
Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο
«Η έλλειψη ικανότητας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της ζήτησης της κυκλοφορίας αναμένεται να προκαλέσει υψηλές καθυστερήσεις» σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας – μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά hotspots της περιοχής, σημειώνουν οι FT.
Το ζήτημα επιδεινώνεται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ιδίως στη Γαλλία. Δύο ημέρες απεργιών του προσωπικού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στα γαλλικά αεροδρόμια για τον παλαιωμένο εξοπλισμό και τις ελλείψεις προσωπικού την περασμένη εβδομάδα ανάγκασαν 4.000 πτήσεις σε όλο το μπλοκ να διακοπούν, δήλωσε το Eurocontrol. Μόνο η απεργία της Πέμπτης κόστισε περίπου 100 ευρώ ανά λεπτό, δήλωσε ο οργανισμός.
Η Air France-KLM, η οποία πραγματοποιεί πολλές πτήσεις από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, κινδύνευσε με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με τη διαταραχή, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Philippe Tabarot.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, δήλωσε ότι το μπλοκ λειτουργεί με μειωμένο εναέριο χώρο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μαζί με τις ελλείψεις προσωπικού εναέριου ελέγχου «απειλεί να επιβαρύνει το αεροπορικό μας δίκτυο και να απογοητεύσει τους επιβάτες».
Με τα αεροδρόμια «πιο πολυσύχναστα από ποτέ», «η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει χάος στους ουρανούς», είπε.
Ο Στιβ Χίπι , διευθύνων σύμβουλος της Jet2, δήλωσε στους επενδυτές την Τετάρτη ότι οι απεργίες προκάλεσαν «πολλούς ανήσυχους πελάτες» αν και η εταιρεία συνέχισε τις πτήσεις.
Κλιματική αλλαγή
Οι δασικές πυρκαγιές ήταν επίσης ένα κορυφαίο πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι μία από τις περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τις πυρκαγιές να αναγκάζουν το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της Μασσαλίας την Τρίτη. Στην Ελλάδα, τουριστικά αξιοθέατα όπως η Ακρόπολη έκλεισαν επίσης λόγω της υπερβολικής ζέστης.
Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν “μεγάλη ανησυχία. Για το μέλλον, βλέπουμε πολύ περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα«, πολλά από τα οποία ήταν »αρκετά επικίνδυνα για τις αερομεταφορές”.
Ελλείψεις προσωπικού
Μια άλλη σημαντική αιτία των καθυστερήσεων είναι η έλλειψη προσωπικού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Ο κ. Τζιτζικώστας απέστειλε στους υπουργούς Μεταφορών της ΕΕ επιστολή πριν από μια συνάντηση τον Ιούνιο, ζητώντας τους να διασφαλίσουν ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «παρέχουν πράγματι την ικανότητα που έχουν υποσχεθεί επισήμως και να αναπτύξουν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις τοποθεσίες και στα χρονικά διαστήματα που χρειάζονται περισσότερο».
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ ορισμένοι πιλότοι μπορούν να αποκτήσουν τις πτητικές τους άδειες σε ένα έτος, σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης το προσωπικό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να υποβληθεί σε πενταετή εκπαίδευση και ότι η Επιτροπή προσπαθεί να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες ασφάλειας της αεροπορίας για να αναθεωρήσει τους κανόνες αυτούς.
Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός
Ο Ράφαελ Σβάρτζμαν, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών για την Ευρώπη, δήλωσε ότι οι συνεχώς αυξανόμενες καθυστερήσεις είναι «απαράδεκτες». «Το χάσμα μεταξύ στόχων και πραγματικότητας πλησιάζει επίπεδα φαντασίας και δεν υπάρχουν κυρώσεις για αυτή τη συνεχιζόμενη παταγώδη αποτυχία», δήλωσε.
Οι αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», μια πρωτοβουλία που επιτρέπει στους αερομεταφορείς που πετούν εντός του μπλοκ να παίρνουν τις πιο άμεσες διαδρομές προς τους προορισμούς τους, αντί να τους αναγκάζουν να κάνουν εκτροπές λόγω του κατακερματισμένου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
“Όταν πετάτε από το Stansted του Λονδίνου προς την Κύπρο, πετάτε μέσω πολλών αεροπορικών σημείων στον ουρανό. Δεν είναι καθόλου μια ευθεία γραμμή … αλλά η ΕΕ ήταν απογοητευτικά αργή”, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις ενός μεγάλου ταξιδιωτικού πράκτορα.