Νέα ραβασάκια με αποδέκτες έξι χώρες απέστειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαγορεύοντας νέους δασμολογικούς συντελεστές.
Οι τελευταίες επιστολές, τις οποίες αποκάλυψε ο Τραμπ μέσω του Truth Social, εστάλησαν στους ηγέτες των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, της Μολδαβίας, της Αλγερίας, του Ιράκ και της Λιβύης.
Ποιες χώρες βρέθηκαν στο στόχαστρο
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμολογικό συντελεστή 30% στην Αλγερία, τη Λιβύη, τη Σρι Λάνκα και το Ιράκ, 25% στα προϊόντα από το Μπρουνέι και τη Μολδαβία και συντελεστή 20% στα προϊόντα από τις Φιλιππίνες. Οι συντελεστές είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνοι με τους αμοιβαίους δασμούς που είχε ανακοινώσει το Απρίλιο αν και οι δασμοί του Ιράκ μειώθηκαν από το 39% και της Σρι Λάνκα από το 44%.
Ο Τραμπ άρχισε να ειδοποιεί τους εμπορικούς εταίρους για τους νέους συντελεστές τη Δευτέρα, ενόψει της προθεσμίας που έχουν αυτή την εβδομάδα οι χώρες για να ολοκληρώσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνησή του. Αλλά ο πρόεδρος παρέτεινε επίσης την προθεσμία αυτή από την Τετάρτη έως την 1η Αυγούστου με εκτελεστικό διάταγμα, δίνοντας ουσιαστικά στους εμπορικούς εταίρους παράταση για τις συνομιλίες και τροφοδοτώντας αρχικά τον σκεπτικισμό στη Wall Street ότι θα ακολουθούσε τους φόρους εισαγωγής.
Ο Τραμπ ενίσχυσε την αβεβαιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «100% σταθερός» σε αυτή τη νέα καταληκτική ημερομηνία για τις συνομιλίες. Από τότε στέλνει σήμα στους επενδυτές και τους εμπορικούς εταίρους ότι είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τις απειλές του για τους δασμούς, υποσχόμενος την Τρίτη ότι «όλα τα χρήματα θα είναι απαιτητά και πληρωτέα από την 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025 – Δεν θα χορηγηθούν παρατάσεις» για τις εισφορές ανά χώρα.
Ο πρόεδρος ανέβασε επίσης το διακύβευμα για δύο βασικούς εμπορικούς εταίρους, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποστεί μονομερή δασμολογική επιβάρυνση σύντομα, παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, και υποσχόμενος να πλήξει την Ινδία με πρόσθετη εισφορά 10% για τη συμμετοχή της στο μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS, το οποίο ο Τραμπ θεωρεί ότι απειλεί το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως το βασικό νόμισμα στον κόσμο.
Επιπρόσθετα έθεσε το φάσμα περισσότερων δασμών ανά κλάδο, ανακοινώνοντας δασμολογικό συντελεστή 50% για τα προϊόντα χαλκού που εκτόξευσε τις τιμές του μετάλλου έως και 17% στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, αύξηση ρεκόρ μιας ημέρας. Επίσης, πρότεινε δασμούς έως και 200% στις εισαγωγές φαρμάκων, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο έτος.
Οι επιστολές της Τρίτης
Ο Τραμπ είχε προϊδεάσει για την ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα δώσει στη δημοσιότητα «τουλάχιστον 7 χώρες» το πρωί της Τετάρτης και έναν «πρόσθετο αριθμό χωρών» το απόγευμα.
Ο νέος γύρος επιστολών για τους δασμούς έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ μοιράστηκε για πρώτη φορά επιστολές με τις οποίες ενημέρωνε τους ηγέτες 14 χωρών ότι οι εξαγωγές τους στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν νέους απότομους δασμούς από την 1η Αυγούστου.
Οι σχεδόν πανομοιότυπες δισέλιδες επιστολές που υπέγραψε ο Τραμπ στάλθηκαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, το Καζακστάν, τη Νότια Αφρική, το Λάος, τη Μιανμάρ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Τυνησία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, τη Σερβία, την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη.
Τα ποσοστά για κάθε χώρα κυμαίνονται από 20% έως 40%. Στις επιστολές σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «ίσως» την προσαρμογή των νέων δασμολογικών επιπέδων, «ανάλογα με τη σχέση μας με τη χώρα σας».
Πολλά από αυτά τα ποσοστά είναι κοντά σε αυτά που είχε επιβάλει ο Τραμπ στο πλαίσιο της «ημέρας απελευθέρωσης» που έθεσε σε εφαρμογή τους δασμούς στις 2 Απριλίου, η οποία καθόρισε μια βασική εισφορά 10% για σχεδόν όλες τις χώρες της γης και επέβαλε πολύ υψηλότερους δασμούς σε δεκάδες μεμονωμένα έθνη.
Τέλος, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τις επιστολές κοινοποίησης των δασμών του ως συμφωνίες, ακόμη και οι πραγματικές συμφωνίες που κατάφερε να συνάψει κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής περιόδου με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένες, αφήνοντας πολλές λεπτομέρειες ασαφείς. Ο Τραμπ εξασφάλισε επίσης ανακωχή με την Κίνα για τη μείωση των δασμών και τη διευκόλυνση της ροής κρίσιμων ορυκτών της γης.