Σφίγγει ο κλοιός στη βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb, Booking) στο κέντρο της Αθήνας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου για τη στεγαστική κρίση προσανατολίζεται στην παράταση των μέτρων που ήδη ισχύουν -απαγόρευση έκδοσης νέων ΑΜΑ σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας- αλλά και ενδεχόμενη επέκτασή τους και σε άλλες ζώνες.
Το σχετικό μέτρο, εφαρμόζεται ήδη από τον Ιανουάριο του 2025 και απαγορεύει την έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτων για τη συγκεκριμένη περιοχή και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026.
Η βραχυχρόνια μίσθωση
Με βάση το ισχύον καθεστώς, καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους το Μητρώο Ακινήτων δεν δέχεται νέες καταχωρίσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις κατωτέρω περιοχές του Δήμου Αθηναίων:
- 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.
- 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι.
- 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αναζήτησης λύσεων για τη στεγαστική κρίση και τις τιμές των ενοικίων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει το ανωτέρω καθεστώς έως και το τέλος του 2026, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η ένταξη κι άλλων περιοχών, στις οποίες εντοπίζεται πρόβλημα στέγης στο εν λόγω καθεστώς.
Η παράταση
Επιπλέον χρόνος δίνεται για την υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στα όρια του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή..
Ειδικότερα, η απόφαση αφορά ακίνητα που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς της παραγράφου 2Α του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016 και για τα οποία έχει εκδοθεί νέος Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) μετά την 1/1/2025. Για τα ακίνητα αυτά, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που αντιστοιχούν στους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2025 παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 21/7/2025.
Η παράταση στοχεύει στη διευκόλυνση των διαχειριστών των παραπάνω ακινήτων, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις σχετικές δηλώσεις εντός της νέας προθεσμίας.
Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση την ισχύουσα κλίμακα, που προβλέπει ότι τα εισοδήματα μέχρι και 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 15%, από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ με 35% και για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ με 45%.
Καλπάζει η βραχυχρόνια μίσθωση
Με διψήφιο ποσοστό αύξησης «τρέχει» η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα και το 2025, με τα επίσημα στοιχεία να παρουσιάζουν άνοδο 15,2% τους πρώτους μήνες του έτους, υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου που διαμορφώθηκε στο 4,8%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι μεγαλύτεροι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς, Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor, το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν στη χώρα 2.816.901 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ο αριθμός αυτός κατατάσσει την Ελλάδα στην 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τη Γαλλία να τερματίζει πρώτη με πάνω από 32,5 εκατ. διανυκτερεύσεις. Από κοντά ακολουθεί η Ισπανία με 29,7 εκατ. διανυκτερεύσεις και έπονται στα 15,5 εκατ. η Ιταλία, στα 9,3 εκατ. η Γερμανία και στα 6,2 εκατ. η Πορτογαλία.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 33,5% σε ετήσια βάση να παρατηρείται στη Μάλτα. Αντίστοιχα, στο συν 23,6% κινήθηκε η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Φινλανδία, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί με άνοδο σε ποσοστό 22,3%.
Όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν θετικό πρόσημο, πλην των Βελγίου (-2,2%), Δανίας (-3,7%), Κροατίας (-5,8%), Ολλανδίας (-8%) και Σλοβενίας (-4,9%). Οριακή μείωση, παρά τον μεγάλο αριθμό διανυκτερεύσεων, κατέγραψε το α’ τρίμηνο η Πορτογαλία στο μείον 0,2% σε ετήσια βάση.