Σε μια εποχή που ο παγκόσμιος κλάδος πολυτελείας δοκιμάζεται, δύο μεγάλα ονόματα της μόδας δείχνουν τον δικό τους δρόμο.
Η Chanel, μένοντας πιστή στην κληρονομιά της, επέλεξε ένα σκηνικό που θύμιζε το πρώτο της παριζιάνικο κατάστημα, ενώ ο JW Anderson απαντά στις προκλήσεις με μια ριζική στροφή: λιγότερη επίδειξη, περισσότερη ουσία – και μια συλλογή αντικειμένων που υπόσχονται να μείνουν για πάντα.
Chanel και JW Anderson δείχνουν τον δρόμο
Η Chanel και ο JW Anderson δείχνουν πώς μπορεί η υψηλή μόδα να αντέξει τις πιέσεις της εποχής, επιλέγοντας διαφορετικές αλλά εξίσου τολμηρές κατευθύνσεις.
Στο Παρίσι, η Chanel παρουσίασε τη νέα της συλλογή σε έναν χώρο που έμοιαζε με το πρώτο κατάστημα της Gabrielle “Coco” Chanel: ζεστά χαλιά σε χρώμα καραμέλας και καθρέφτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή, αντί για τα περίτεχνα σκηνικά που είχαμε συνηθίσει από τον Karl Lagerfeld.
Αν και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Matthieu Blazy, θα δείξει την πρώτη του προσωπική συλλογή τον Οκτώβριο, η αισθητική του φάνηκε ήδη στα σκίτσα και τις λεπτομέρειες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική The Guardian.
Στις πρώτες σειρές, η Anna Wintour και οι τραγουδίστριες Lorde και Gracie Abrams παρακολούθησαν τις μοντέρνες εκδοχές των κλασικών Chanel: τα θρυλικά ταγέρ σε μπεζ και μαύρο με διακοσμητικά κουμπιά, φορέματα που άφηναν γυμνή τη μέση αντί για χαμηλές μέσες, και κομψά σύνολα από μοχέρ και τουίντ που θύμιζαν προβιά.

Στο τέλος, ένα νυφικό σε στιλ σχεδόν χίπικο με χαμηλή μέση ολοκλήρωσε την πασαρέλα.
Η Chanel, το δεύτερο μεγαλύτερο brand πολυτελείας παγκοσμίως μετά την Louis Vuitton, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη γενική κάμψη στον κλάδο, με τα έσοδά της για το 2024 να σημειώνουν πτώση 4,3%.
Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωσε ο Bruno Pavlovsky, πρόεδρος μόδας της Chanel, «το prêt-à-porter συνεχίζει να αναπτύσσεται – και αυτό μετράει περισσότερο». Όμως οι τσάντες, είπε, πλήττονται περισσότερο όταν η οικονομία δυσκολεύει.
JW Anderson: Στροφή στον κόσμο του σπιτιού
Λίγο πιο νότια στο Παρίσι, ο Jonathan Anderson, ένας από τους πιο περιζήτητους σχεδιαστές σήμερα, έκανε μια διαφορετική επιλογή: αποφάσισε να σταματήσει τις μεγάλες επιδείξεις μόδας για το brand του, JW Anderson.
«Δεν θέλω πια να είμαι παγιδευμένος στο ημερολόγιο των shows. Θέλω να επικεντρωθώ στο Dior», εξήγησε.
Αυτό δεν σημαίνει τέλος για το JW Anderson, αλλά στροφή προς τον κόσμο του σπιτιού και της καθημερινότητας: από τον Σεπτέμβριο θα διαθέτει πάνω από 500 επιλεγμένα αντικείμενα – από καρέκλες και κοσμήματα μέχρι τσάι με γεύση καφέ και χειροποίητα εργαλεία κήπου.
«Όλα φτιάχνονται για να αντέχουν στον χρόνο – και γίνονται πιο όμορφα όσο περνάει ο καιρός», είπε ο Anderson.
Τα ρούχα δεν εξαφανίζονται εντελώς, αλλά περιορίζονται σε επανασχεδιασμένες εκδοχές παλαιότερων επιτυχιών του, όπως το σκούρο μπλε κιλτ που πλέον έχει τσέπες, ή η τσάντα-περιστέρι από ρητίνη που απέκτησε πιο ανθεκτικό ράμφος. Στόχος είναι η αντίσταση στη μαζική παραγωγή και τον γρήγορο ρυθμό της αγοράς: «Δεν είναι να αλλάζουμε κάθε μήνα, αλλά να φτιάχνουμε πράγματα που μένουν», είπε.
Στόχος είναι η αντίσταση στη μαζική παραγωγή και τον γρήγορο ρυθμό της αγοράς
Η στροφή του Anderson φαίνεται να πατά γερά, αφού σύμφωνα με το Vogue Business και την Euromonitor, η παγκόσμια αγορά ειδών σπιτιού και κήπου προβλέπεται να φτάσει τα 122 δισ. δολάρια φέτος. Και για όποιον δεν πείθεται, οι τιμές παραμένουν «πολυτελείς»: 25 λίρες για ένα μέλι από το Houghton Hall με καπάκι από λινό, ή 30 λίρες για μια μεγάλη συσκευασία branded τσαγιού.