AKTOR: Χτίζει τζίρο 1,5 δισ. ευρώ – Ανοίγει πόρτες σε επενδυτές

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόεδρος και CEO του Ομίλου AKTOR στο περιθώριο της ΓΣ των μετόχων τοποθετήθηκε και για το πρόβλημα των περικοπών στις ΑΠΕ

AKTOR: Χτίζει τζίρο 1,5 δισ. ευρώ – Ανοίγει πόρτες σε επενδυτές

Την αποφασιστικότητα των μετόχων της AKTOR να εξελίξουν τον Όμιλο σε πρώτη εταιρεία στις κατασκευές για το 2025 αλλά και σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς οργανισμούς της χώρας επισήμανε ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου AKTOR απευθυνόμενος χθες 9 Ιουλίου στους μετόχους αλλά και στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέλυσε πώς θα χτίσει τον στόχο για κύκλο εργασιών 1,5 δισ. ευρώ και EBITDA 200 εκατ. ευρώ το 2025 μέσα από τη δραστηριότητα των πέντε θυγατρικών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ AKTOR ΣΤΗ ΓΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Ο μετασχηματισμός του Ομίλου και η έμφαση στις κατασκευές

Κλειδί για την επίτευξη των στόχων του AKTOR το 2025 είναι η πλήρης λειτουργία του Ομίλου με τη νέα του δομή, με τις νέες, δηλαδή, θυγατρικές. Ο Αλέξανδρος Εξάρχου σημείωσε ότι απαιτούνται έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων με τη νέα δομή να λαμβάνει «σάρκα και οστά» την 1η Οκτωβρίου.

Έτσι ο κύκλος εργασιών ύψους 1,480 δισ. ευρώ του 2025 σε σχέση με τα 1,3 δισ. ευρώ του 2024 αλλά και τα EBITDA των 200 έναντι των 89 εκατ. ευρώ το 2024 θα προέλθουν από:

1.AKTOR Κατασκευές

Στον κύκλο εργασιών των 1,184 δισ. ευρώ θα προστεθούν με την προσθήκη της ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ 104 εκατ. ευρώ και στα EBITDA των 85 εκατ. ευρώ άλλα 39 εκατ. ευρώ.

2.AKTOR Συμμετοχές

Η τρέχουσα λειτουργία δίνει κύκλο εργασιών μόλις 2 εκατ. ευρώ αλλά με την εξαγορά της Ακτωρ Παραχωρήσεις ο κύκλος εργασιών θα εκτοξευτεί στα 55 εκατ. ευρώ και τα EBITDA από ζημιογόνα κατά 2 εκατ. ευρώ θα γυρίσουν θετικά στα 32 εκατ. ευρώ.

3.AKTOR Ακίνητα

Η Prodea θα δώσει στα 6 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών άλλα 41 εκατ. ευρώ και στα EBITDA των 3 εκατ. ευρώ άλλα 36 εκατ. ευρώ.

4.AKTOR Ανανεώσιμες

To 2025 τα έργα των ΑΠΕ του Ομίλου που θα είναι σε λειτουργία θα ανέλθουν στα 280 MW, ενώ το 2028 το μέγεθος αυτό θα εκτιναχθεί στα 668 MW με σημαντικές προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο από τη συνεργασία με τη ΔΕΗ ΑΝ., τις μπαταρίες (100 MW) και νέες εξαγορές φωτοβολταϊκών

5.AKTOR Διαχείριση Εγκαταστάσεων

Η απόκτηση της OCEANIC SOLUTION θα προσθέσει στα 60 εκατ. του υφιστάμενου κύκλου εργασιών άλλα 24 εκατ. ευρώ και στα EBITDA των 3 εκατ. ευρώ άλλα 3,5 εκατ. ευρώ

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, όπως είπε στους δημοσιογράφους αναμένει αυξημένες και εξασφαλισμένες ταμειακές ροές μετά την πενταετία καθώς τότε θα αποδίδουν και οι αποδόσεις των ακινήτων. Για το 2030 υπολογίζει σε έσοδα 65 εκατ. ευρώ από ενοίκια, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων θα πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια τα 946 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τότε, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AKTOR μεγάλη έμφαση θα δοθεί στον τομέα των κατασκευών, όπου ο Όμιλος υπερέχει σε τεχνική επάρκεια, ενώ υπολογίζει και σε ανεκτέλεστο έργων από τη Ρουμανία ύψους 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Η είσοδος επενδυτών

O Αλέξανδρος Εξάρχου βλέπει επίσης σημαντικές ευκαιρίες και από το επενδυτικό ενδιαφέρον που παραμένει ζεστό και ισχυρό για την ελληνική αγορά. Ο ίδιος σημείωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον που δέχεται για τον AKTOR. Δεν απέκλεισε ούτε την εισαγωγή θυγατρικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά ούτε και την είσοδο μετόχων στις εταιρείες του Ομίλου.

Ο ίδιος δε, τόνισε και τη δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εξαγορά της ΕΧΑΕ από τη Euronext.

Οι προκλήσεις στις ΑΠΕ

Ο πρόεδρος και CEO του AKTOR αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως σημείωσε οι περικοπές στις ΑΠΕ είναι το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς, προειδοποιώντας για αρνητικές επιπτώσεις στις συστημικές τράπεζες. «Για φωτοβολταϊκά τριετίας και τετραετίας υπάρχουν δάνεια από τις τέσσερις τράπεζες. Οι περικοπές ισχύος θα χτυπήσουν στα δάνεια…» σημείωσε. Ο ίδιος έδειξε ως λύση την αποθήκευση ενέργειας αλλά σε συνδυασμό με επιδοτήσεις για την ανάπτυξη των έργων σε μπαταρίες.

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο