Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Απότομη προσγείωση – Νέο κύμα ανησυχιών λόγω δασμών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,12% και έκλεισε 546,73 μονάδες

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Απότομη προσγείωση – Νέο κύμα ανησυχιών λόγω δασμών

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου «προσγειώθηκαν» απότομα στην πραγματικότητα των δασμών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,12% και έκλεισε 546,73 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,38% στις 8.941 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,89% στις 24.239 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,92% στις 7.829 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της βρετανικής BP κατά 2%, καθώς η αγορά υποδέχτηκε θετικά την ενημέρωση της πορείας των μεγεθών από τη διοίκηση. «Επιτέλους, κάποια ενθαρρυντικά νέα από την BP», σημείωσε ο αναλυτής της Citi, Alastair Syme, σε ενημερωτικό του σημείωμα, σχολιάζοντας την πρόβλεψη για το β’ τρίμηνο του 2025. Όπως ανέφερε, αυτή η πρόβλεψη «θα μπορούσε να ανατρέψει το κύμα αρνητικών αναθεωρήσεων» που έχει καταγραφεί στη συναίνεση των αναλυτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δασμοί Τραμπ

Η είδηση για την επιβολή 35% δασμών από τις ΗΠΑ σε καναδικές εισαγωγές από την 1η Αυγούστου, καθώς και η απόφαση του Λευκού Οίκου για επιβολή δασμών 50% σε όλες τις εισαγωγές χαλκού, φαίνεται όμως ότι αναζωπύρωσαν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι επενδυτές είχαν σε γενικές γραμμές αγνοήσει πολλές ανακοινώσεις δασμών αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι δείκτες FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οι S&P 500 και Nasdaq, να καταγράψουν ιστορικά υψηλά.

Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι ποιο ποσοστό δασμών θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για ένα συμφωνηθέν πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες το βράδυ ότι η ΕΕ θα λάβει σήμερα μια επιστολή που θα καθορίζει τους δασμούς της.

Τα μάκρο

Στο μεταξύ, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της χώρας. Αυτό είναι χαμηλότερο από την προβλεπόμενη αύξηση 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters και δεν θα αλλάξει τις εκτιμήσεις για μια ήπια ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, με μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω από το 0,9% που είχε υπολογιστεί στην προκαταρκτική εκτίμηση και το 0,7% που καταγράφηκε τον Μάιο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,4%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση για profit taking μετά από 8 ημέρες ανόδου

Μετά από οκτώ ημέρες ανόδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σήμερα διορθωτικά, δίνοντας το περιθώριο σε πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε ήπιες κατοχυρώσεις κερδών, χωρίς ωστόσο να απειλούνται τα κεκτημένα του Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 1.960,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.954,36 μονάδων (-0,73%) και 1.965,14 μονάδων (-0,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7 εκατ. τεμάχια αξίας 37,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,45% στις 4.926,72 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.839,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 2.111,08 μονάδες.

OT Originals

Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο