Αυξημένη εισφορά στις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αναμένεται να προτείνουν οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας δημιουργίας νέων ροών ανεξάρτητης χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Ο λεγόμενος εταιρικός πόρος για την Ευρώπη, που περιγράφεται σε σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν οι Financial Times, πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη από τα κράτη μέλη για να τεθεί σε ισχύ.
Ο ετήσιος φόρος θα εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, αφού ληφθούν υπόψη οι επιδοτήσεις και οι φόροι, αυτό που η ΕΕ ορίζει ως «καθαρό κύκλο εργασιών».
Όλες οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα καλύπτονται από τον φόρο ανεξάρτητα από το πού έχουν την έδρα τους, σύμφωνα με το προσχέδιο, και ένα «σύστημα ομαδοποίησης» θα απαιτούσε υψηλότερες εισφορές από τους ομίλους με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα.
Άλλα μέτρα αύξησης εσόδων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν επίσης, υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνού, μια χρέωση για τα μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα και ένα τέλος διαχείρισης για τα πακέτα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλων αποστάσεων – ένας φόρος που θα πλήξει κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα.
Νέες δαπάνες
Η Επιτροπή εισηγείται τακτικά νέους φόρους σε ολόκληρη την Ευρώπη όταν προτείνει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τα μέτρα – όπως ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές – συχνά δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ομόφωνη υποστήριξη.
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η πρωτοφανής φύση των νέων απαιτήσεων για τις δαπάνες της ΕΕ — από την κάλυψη των αμυντικών φιλοδοξιών έως την αύξηση των τόκων χρέους — απαιτεί μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.
Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της για μεγαλύτερο προϋπολογισμό αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό αντίσταση από τους καθαρούς συνεισφέροντες, ιδίως τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.
Τα σχέδια για την επιβολή φόρου είναι πιθανό να εξοργίσουν την εταιρική Ευρώπη σε μια εποχή που οι εταιρείες ήδη αγωνίζονται με την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και το υψηλό κόστος ενέργειας.
Η κριτική Ντίμον
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες την Πέμπτη ότι οι εταιρείες τους «χάνουν» έναντι των Αμερικανών και Κινέζων ανταγωνιστών τους.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που παραδοσιακά αντιστοιχεί στο 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ένωσης, ή περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από εθνικές συνεισφορές, αλλά διαθέτει επίσης ανεξάρτητες πηγές εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών δασμών και του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Το προσχέδιο δεν είναι τελικό και ενδέχεται να αλλάξει, προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι. Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του σχεδίου.