Στην τελική φάση εισέρχεται η διαδικασία κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων του β΄ τριμήνου 2025 από τις τράπεζες, με τις ανακοινώσεις να έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο 31 Ιουλίου – 1η Αυγούστου.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως το πρώτο μισό της εφετινής χρήσης έκλεισε με ισχυρές επιδόσεις για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη καθαρής κερδοφορίας της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο 12μήνου.
Όπως λένε το οργανικό αποτέλεσμα, παρά την υποχώρηση των παρεμβατικών δεικτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 50 μονάδες βάσης την υπό εξέταση περίοδο και την ανάλογη υποχώρηση των euribor, διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά, εντός των προβλέψεών τους, επίπεδα.
Η ετήσια άνοδος των υπολοίπων τόσο τον Απρίλιο, όσο και το Μάιο κινήθηκε πάνω από το 17%
Οι δύο καταλύτες
Δύο ήταν οι καταλύτες παραγωγής εσόδων σε αυτό το διάστημα:
1. Οι υψηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης
Οι εκταμιεύσεις δανείων προς επιχειρήσεις συνέχισαν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, κάνοντας τη διαφορά στη μεγέθυνση του ενεργητικού των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η ετήσια άνοδος των υπολοίπων τόσο τον Απρίλιο, όσο και το Μάιο κινήθηκε πάνω από το 17%.
Από την άλλη, στα δάνεια προς ιδιώτες έχουν ουσιαστικά ισοσκελιστεί αποπληρωμές με νέες εκταμιεύσεις, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο οριακό -0,1% το Μάιο.
Θετική πιστωτική επέκταση υπάρχει ήδη στην καταναλωτική πίστη (5,4% τον Απρίλιο, 5,7% το Μάιο), ενώ στα στεγαστικά δάνεια η ετήσια πτώση υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από το 2011.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πρώτους πέντε μήνες της εφετινής χρονιάς οι νέες συμβάσεις της κατηγορίας βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.
Ειδικότερα, οι στεγαστικές χορηγήσεις της περιόδου έφτασαν τα 634 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 12% σε ετήσια βάση.
2. Ενίσχυση εσόδων από προμήθειες
Κέρδη καταγράφουν οι τράπεζες και από την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες.
Συγκεκριμένα, κερδίζουν τόσο από τις χρεώσεις που επιβάλλονται στα νέα δάνεια, όσο και από άλλες πηγές.
Ο τομέας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτήν την στιγμή είναι το asset management, καθώς καταγράφεται στροφή σημαντικής μερίδας των αποταμιευτών σε αμοιβαία κεφάλαια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, στο πρώτο μισό του 2025 οι καθαρές εισροές σε προγράμματα της κατηγορίας διαμορφώθηκαν σε 2,93 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή τα έξοδα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα έσοδα, ενώ η υποχώρηση των επισφαλειών σε ιστορικά χαμηλά στην εποχή του ευρώ, επιτρέπει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Οι προοπτικές
Με αυτά τα δεδομένα οι τραπεζικές διοικήσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, η οποία εκτός απροόπτου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, προετοιμάζονται ήδη για μία ακόμη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, την οποία αναμένουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Αυτή η πρόβλεψη έχει ενσωματωθεί στα επιχειρησιακά τους πλάνα, σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες εσόδων από τόκους, προερχόμενους από το υφιστάμενο στοκ χορηγήσεων θα αναπληρωθούν τόσο από τις νέες δανειοδοτήσεις, όσο και από τις λοιπές μη τοκοφόρες εργασίες.
Συγκεκριμένα, η μείωση του κόστους χρήματος από τη μία πλευρά θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τραπεζικό δανεισμό, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει θετικό στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται.
Από την άλλη, θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των αποταμιευτών για επενδυτικά προϊόντα, από τα οποία κερδίζουν προμήθειες, τόσο κατά τη διάθεσή τους, όσο και στη συνέχεια μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης.