Τις προτάσεις της για την αναζωογόνηση της χρηματιστηριακής αγοράς του Λονδίνου κατέθεσε η Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), σημειώνοντας ότι η αγορά κινδυνεύει να «παρασυρθεί στην ασημαντότητα» χωρίς κυβερνητικές και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις, που κυμαίνονται από φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο μέχρι χαλαρότερους κανόνες για τα μπόνους των διευθυντών.
Οι 20 συστάσεις που υπέβαλε η CBI αναφέρουν ότι τα οικονομικά κίνητρα, οι εκστρατείες μάρκετινγκ και οι αμοιβές των διοικητικών συμβουλίων είναι κεντρικής σημασίας για την εξασφάλιση της μελλοντικής επιτυχίας του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Οι προτάσεις της CBI
«Με τα εγχώρια κεφάλαια να απομακρύνονται από τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, τις νέες εισαγωγές να έχουν επιβραδυνθεί … και τις επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης να αναζητούν συχνά το εξωτερικό για να αντλήσουν κεφάλαια, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον των δημόσιων αγορών μετοχών του» τονίσει η CBI.
Ισχυρίζεται ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να πείσουν περισσότερες εταιρείες να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο. Νομοθετόντας το κόστος της εισαγωγής ή της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) να εκπίπτει από το φόρο, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι περισσότερα μετρητά θα είναι διαθέσιμα για επανεπενδύσεις και ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση της CBI για την αναζωογόνηση των δημόσιων αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Οι δημόσιες εγγραφές είναι χρονοβόρες, δαπανηρές και αβέβαιες. Η έλλειψη δυνατότητας φορολογικής έκπτωσης των εξόδων για τις δημόσιες εγγραφές μειώνει τα καθαρά έσοδα που παρακρατούν οι εταιρείες και μπορεί να αποτρέψει τις εισαγωγές», αναφέρεται στην έκθεση.
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν αναφέρθηκε ότι ο Pascal Soriot, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, συζήτησε τη μεταφορά της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της πολυτιμότερης εισηγμένης εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ.

Η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επωφεληθεί από την αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, όπου η έλλειψη προβλέψιμων πολιτικών ανακοινώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει το Λονδίνο πιο ελκυστική έδρα για τις δευτερογενείς εισαγωγές ξένων εταιρειών.
«Πολλές ασιατικές αγορές αναπτύσσονται ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό αποτελεί ευκαιρία. Το Λονδίνο μπορεί να προσφέρει στις εταιρείες αυτών των περιοχών έναν συμπληρωματικό χώρο για πρόσθετες εισαγωγές, ιδίως σε μια εποχή που οποιεσδήποτε ασιατικές εταιρείες γίνονται πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την εξωεδαφική ρύθμιση των αμερικανικών κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην έκθεση.
Τις επόμενες μέρες η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, θα ανακοινώσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η οποία αναμένεται ευρέως να προτείνει μεταρρυθμίσεις στους κανόνες αποταμίευσης της Isa, στις συνταξιοδοτικές επενδύσεις και περαιτέρω απορρύθμιση του City για την αύξηση της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού.
Η έκθεση επίσης προτείνει και την αναθεώρηση των εταιρικών κανόνων. Μια πρόταση αφορά τα μπόνους για τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Τα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου απαγορεύεται να λαμβάνουν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ή άλλους τύπους αμοιβών που σχετίζονται με την απόδοση, σύμφωνα με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό γίνεται για να «διατηρηθεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα», δήλωσε το CBI. Ωστόσο, η ομάδα λόμπι σημείωσε ότι οι περιορισμοί γύρω από τα μπόνους που βασίζονται σε μετοχές «μπορεί να ενθαρρύνουν ακούσια τις κουλτούρες των διοικητικών συμβουλίων που αποφεύγουν τον κίνδυνο».
Το CBI δήλωσε ότι η έκθεση βασίστηκε σε σχόλια από προέδρους και ηγέτες περισσότερων από 30 εισηγμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FTSE 100, καθώς και μεγάλων επενδυτικών οίκων και συμβούλων.