Ενα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του Ντοναλντ Τραμπ έστειλαν οι ηγέτες των BRICS καταδικάζοντας τις «αδιάκριτες» αυξήσεις δασμών, απο τη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στο Ρίο ντε Τζανέιρο , που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6-7 Ιουλίου, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Οι χώρες του «Παγκόσμιου Νότου» αποτελούν πλέον μια ευάριθμη ομάδα δέκα βασικών μελών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αιγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ινδονησία) και άλλων δέκα κρατών -εταίρων (Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα , Καζακστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Ουγκάντα , Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ).
Η ομάδα, μετά την πλήρη ένταξη της Ινδονησίας -του πολυπληθέστερου μουσουλμανικου κράτους στον κόσμο (280 εκατ.)- και την προσθήκη των κρατών-εταίρων αντιπροσωπεύει περισσότερο απο το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο απο το 1/3 της έκτασης που καταλαμβάνουν, όπως φαίνεται και στο γράφημα.
Ακομα, οι BRICS (η ομάδα των δέκα βασικών μελών) αντιπροσωπεύουν το 39% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPP) και περισσότερο απο το 1/4 των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών.

Η ομάδα των BRICS, που ιδρύθηκε το 2009, είναι μια ομάδα κρατών που -σίγουρα- δεν έχει τη δομή και την οργάνωση της ομάδας του G7 , των πιο ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία), της οποίας συχνά αντιμετωπίζεται ως αντίπαλο δέος.
Ακόμα, οι BRICS έχουν διαφορετικές θέσεις και προτεραιότητες στις διεθνείς σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζουν με παρόμοιο τρόπο τα ζητήματα του εμπορίου και κρατούν κριτική στάση έναντι των διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Μουσείο, τους οποίους κατηγοούν για μονομέρεια.
Εμπόριο χωρίς δασμούς
Σε κοινή ανακοίνωση οι BRICS εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες απέναντι στην αύξηση μονομερών τελωνειακών και μη τελωνειακών μέτρων που βλάπτουν το εμπόριο», υποστηρίζοντας ότι τέτοια μέτρα «πλήττουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».
Καθώς ο Τραμπ αποξενώνει τους παραδοσιακούς συμμάχους και επιδιώκει την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική», οι BRICS επιδιώκουν να καταλάβουν το έδαφος που έχει παραχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι BRICS, που επί μακρόν θεωρούνταν εναλλακτική λύση στην παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τώρα προβάλλονται ως υπερασπιστές των ίδιων βασικών αξιών, συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου εμπορίου και της πολυμέρειας.
Ακόμα, απέναντι στον προστατευτισμό του Τραμπ επιλέγουν την πολυμερή συνεργασία και την ενίσχυση των περιφερειακών οργανισμών υποστηρίζοντας τις ζώνες ελευθέρου εμπορίου.