«Η επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές της ΕΕ θα διαταράξει τις βασικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, σε βάρος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των ασθενών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», ήταν η πρώτη αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 30% σε προϊόντα που εισάγονται από την Ένωση από την 1η Αυγούστου.
Σε σχετική της ανακοίνωση η Φον ντερ Λάιεν σημειώνει ότι «λίγες οικονομίες στον κόσμο μπορούν να συγκριθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το επίπεδο ανοίγματος και την τήρηση των πρακτικών δίκαιου εμπορίου». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει σταθερά προτεραιότητα σε μια διαπραγματευτική λύση με τις ΗΠΑ», μία κίνηση που αντανακλά την ευρωπαϊκή δέσμευση «για διάλογο, σταθερότητα και μια εποικοδομητική διατλαντική εταιρική σχέση».
«Παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας έως την 1η Αυγούστου», σημειώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, καταλήγοντας στην επιστολή της επισημαίνει ότι η Ένωση θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αναλογικών αντίμετρων, εάν απαιτηθεί».
«Συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις μας, βασισμένες σταθερά στις αρχές του διεθνούς εμπορίου που διέπεται από κανόνες», καταλήγει η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
A 30% tariff on EU exports would hurt businesses, consumers and patients on both sides of the Atlantic.
We will continue working towards an agreement by August 1.
At the same time, we are ready to safeguard EU interests on the basis of proportionate countermeasures.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 12, 2025
Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πιο επικριτικοί απέναντι στην τελευταία κίνηση του Τραμπ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, με ανάρτηση στο Χ, εξέφρασε την «πολύ έντονη αποδοκιμασία» της Γαλλίας για την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε την ΕΕ να «υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της», την περίπτωση που «δεν υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου».
Επισημαίνει επίσης ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν με την Ουάσιγκτον εδώ και αρκετές εβδομάδες «στη βάση μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς». Ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει επίσης ότι «περισσότερο από ποτέ εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Avec la Présidente de la Commission européenne, la France partage une très vive désapprobation face à l’annonce de droits de douane horizontaux de 30 % visant les exportations de l’Union européenne vers les États-Unis à compter du 1er août.
Cette annonce survient après des…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 12, 2025
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σουφ, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι είναι «ανησυχητικό και δεν αποτελεί κίνηση προς τη σωστή πορεία».
The US announcement of 30% tariffs on goods imported from the European Union is concerning and not the way forward. The European Commission can count on our full support. As the EU we must remain united and resolute in pursuing an outcome with the United States that is mutually…
— Dick Schoof (@MinPres) July 12, 2025
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, επίσης μέσω του X, χαρακτήρισε τους δασμούς «αδικαιολόγητους».
La apertura económica y el comercio crean prosperidad. Los aranceles injustificados la destruyen.
Por eso apoyamos y apoyaremos a la Comisión en sus negociaciones para alcanzar un acuerdo con EEUU antes del 1 de agosto.
Unidos, los europeos constituimos el mayor bloque… https://t.co/cLX3kH5gOW
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) July 12, 2025
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλφ Κρίστερσον, σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με σκληρά αντίμετρα, εάν χρειαστεί», τονίζοντας παράλληλα ότι θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί μια τέτοια κίνηση.
Efter flera veckors förhandlingar mellan USA och EU, väljer den amerikanska administrationen att ensidigt införa 30-procentiga tullar mot EU. Den svenska regeringen beklagar USA:s besked och vi står bakom EU-kommisionens vilja att fortsätta hitta en förhandlad lösning. EU är…
— Ulf Kristersson (@SwedishPM) July 12, 2025
Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω πόλωση, ανέφερε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμού εισαγωγής 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αισιόδοξη ότι μία «δίκαιη συμφωνία» θα μπορούσε να επιτευχθεί για τους δασμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση. Η Ρώμη υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη.
Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε δήλωσή του για τους εμπορικούς δασμούς στηρίζει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν και «τις προσπάθειες της Κομισιόν για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με τις ΗΠΑ».
«Το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο οδηγεί στην ευημερία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι δασμοί είναι φόροι. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δημιουργούν αβεβαιότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ισχυρές εμπορικές συνεργασίες παγκοσμίως.
» Η ΕΕ παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά μας, υποστηρίζοντας πλήρως την πρόεδρο @vonderleyen και τις προσπάθειες της Επιτροπής για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με τις ΗΠΑ», καταλήγει ο Αντόνιο Κόστα.
Free and fair trade drives prosperity, creates jobs and strengthens supply chains.
Tariffs are taxes. They fuel inflation, create uncertainty and hinder economic growth. We will continue to build strong trade partnerships worldwide.
The EU remains firm, united and ready to…
— António Costa (@eucopresident) July 12, 2025
Τέλος, η βιομηχανική ένωση BDI στη Γερμανία κάλεσε για την ανάγκη επείγουσας διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, μετά από την ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή δασμού εισαγωγής 30% στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είναι ένα σημάδι κινδύνου για τις δύο ακτές του Ατλαντικού», δήλωσε Βόλφγκανγκ Νιέντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI.
«Η BDI καλεί τη γερμανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αμερικανική κυβέρνηση να βρουν λύσεις πολύ γρήγορα μέσω ενός αντικειμενικού διαλόγου και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ανακοίνωση Τραμπ για δασμούς 30%
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 30% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου.
Ο Τραμπ αποκάλυψε τους νέους συντελεστές σε επιστολές προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπαουμ, τις οποίες στη συνέχεια δημοσίευσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Σύμφωνα με τον Τραμπ εάν η ΕΕ ή το Μεξικό αντιδράσουν με υψηλότερους δασμούς, «τότε, όποιος και αν είναι ο αριθμός που επιλέξετε να τους αυξήσετε, θα προστεθεί στο 30% που χρεώνουμε».
H Ένωση των 27 κρατών-μελών πουλάει συλλογικά περισσότερα στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χώρα: Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ από την ΕΕ ξεπέρασαν τα 553 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
Οι αντικρουόμενες θέσεις της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά προετοιμαζόταν για την επιστολή Τραμπ. Η ΕΕ αρχικά ήλπιζε να επιτύχει μία ολοκληρωμένη εμπορικό συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων μηδενικών δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα, αλλά μήνες δύσκολων συνομιλιών οδήγησαν στην συνειδητοποίηση ότι πιθανότατα θα πρέπει να συμβιβαστεί με μια ενδιάμεση συμφωνία και να ελπίζει σε κάτι καλύτερο που μπορεί ακόμα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Η ίδια η Ένωση βρίσκεται υπό αντικρουόμενες πιέσεις καθώς η γερμανική πλευρά – και οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης – προέτρεψε για μια γρήγορη συμφωνία για την προστασία της βιομηχανίας της, ενώ άλλα μέλη όπως η Γαλλία, έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν πρέπει να υποκύψουν σε μια μονόπλευρη συμφωνία με τους όρους των ΗΠΑ.
Η νέα δασμολογική πολιτική του προέδρου Τραμπ έχει αρχίσει να αποφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε νέα έσοδα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα έσοδα από τελωνειακούς δασμούς στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ομοσπονδιακό οικονομικό έτος έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή.