Φανταστείτε να παραγγέλνετε καφέ με μόλις 0,28 δολάρια και να τον λαμβάνετε σε λιγότερο από μισή ώρα στην πόρτα σας.
Στην Κίνα, αυτή η εικόνα δεν ανήκει στο μέλλον – είναι ήδη πραγματικότητα, χάρη σε έναν σκληρό πόλεμο τιμών που αλλάζει τα πάντα στην αγορά του instant commerce, μεταδίδει το CNBC.
Πίσω από τις εντυπωσιακές εκπτώσεις, όμως, κρύβεται μια μάχη επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων, αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών και προειδοποιήσεις ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες ίσως «καούν» για να κρατήσουν τους πελάτες τους.
Στην Κίνα ο ανταγωνισμός έχει χτυπήσει κόκκινο στο instant commerce
Στην Κίνα, το «instant commerce» – δηλαδή η άμεση παράδοση προϊόντων μέσω τεράστιων δικτύων οδηγών με μηχανάκια – έχει μετατραπεί φέτος σε πεδίο αδυσώπητου ανταγωνισμού.
Κολοσσοί όπως η JD.com, η Alibaba και η Meituan ξοδεύουν δισεκατομμύρια γουάν σε επιδοτήσεις για να δελεάσουν καταναλωτές και εμπόρους, προσφέροντας απίστευτες τιμές και ταχύτατες παραδόσεις.
Η Meituan, που παραδοσιακά κυριαρχεί στο delivery φαγητού, επεκτάθηκε με νέα πλατφόρμα «flash shopping», υπόσχεται παραδόσεις σε μόλις 30 λεπτά και τιμές που σοκάρουν. Τοπικά μέσα ανέφεραν καφέ με μόλις 2 γουάν (περίπου 0,28 δολάρια), προκαλώντας έκρηξη παραγγελιών – 120 εκατομμύρια σε μία μέρα, τόσες που έπεσαν προσωρινά οι servers.
Η JD.com απάντησε με δικό της πρόγραμμα επιδοτήσεων 10 δισ. γουάν και παράλληλα μπήκε στην αγορά του takeout, παραδοσιακό προπύργιο της Meituan και της Ele.me της Alibaba. Η Alibaba, με τη σειρά της, αντεπιτέθηκε με πρόγραμμα επιδότησης αξίας 50 δισ. γουάν (περίπου 7 δισ. δολάρια), οδηγώντας τον ανταγωνισμό σε νέα ύψη.
Οι προσφορές αυτές γοητεύουν το κοινό, όμως οι επενδυτές ανησυχούν. Οι μετοχές της Meituan έπεσαν φέτος κατά 22% και της JD.com κατά 10%, σύμφωνα με την LSEG, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν πτώση κερδών στο δεύτερο τρίμηνο. Μάλιστα, η JD.com εκτιμάται ότι μπορεί να χάσει πάνω από 10 δισ. γουάν το δεύτερο τρίμηνο μόνο από τη δραστηριότητά της στο delivery φαγητού.
Το Πεκίνο παρακολουθεί ανήσυχο. Τον Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν JD.com, Meituan και Ele.me να συμμορφωθούν με τον νόμο και να αποφύγουν αθέμιτες πρακτικές, καθώς υπήρξαν κατηγορίες για μπλοκάρισμα οδηγών από ανταγωνιστικές πλατφόρμες.
Παρά τις πιέσεις, η μάχη συνεχίζεται: ο καφές γίνεται απλησίαστα φθηνός, οι τιμές γκρεμίζονται και οι τεχνολογικοί γίγαντες καίνε κέρδη για να διατηρήσουν το κοινό τους.
Όπως σημειώνουν αναλυτές της Nomura, η JD.com ίσως χρειαστεί να «κάψει» τα κέρδη από τον βασικό της τομέα για αρκετά τρίμηνα, αν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στις κινήσεις της Alibaba και της Meituan.
Το μόνο σίγουρο: ο πόλεμος τιμών στο instant commerce της Κίνας μόλις ξεκίνησε – και οι καταναλωτές είναι οι άμεσοι κερδισμένοι.
Και στην Ελλάδα η τάση του take away
Όμως, και στην Ελλάδα, η τάση που διαμορφώνεται στον καφέ φαίνεται να είναι εκείνη του take away – αν και αναμφισβήτητα, τόσο φθηνό καφέ, «απλησίαστα φθηνό» εδώ δεν πρόκειται να βρούμε.
Επιβεβαιώνεται όμως μια τάση.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Μιχάλης Επιτροπίδης, πρόεδρος του συλλόγου καφέ-μπαρ Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις τιμές σε συνάρτηση με την κατανάλωση, είπε ότι «ο Έλληνας θα πιει τον καφέ του είτε είναι στα 4 ευρώ, είτε στα 2, βλέπουμε μια αλλαγή στις συνήθειες, ότι πλέον παίρνει τον καφέ take away».