Λιβύη: Το στοίχημα σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Η διαχείριση της Λιβύης και η νέα επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη – Πώς θα μπορούσε να είναι μία ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Λιβύη για το μεταναστευτικό.

Λιβύη: Το στοίχημα σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με τη Λιβύη; Ποια είναι η σχέση της Αθήνας με την Τρίπολη και ποια με τη Βεγγάζη; Ποια είναι η σχέση της Άγκυρας με την Τρίπολη και ποια με τη Βεγγάζη; Και τέλος ποια είναι η σχέση της ΕΕ με την δυτική και ανατολική Λιβύη;

Η λύση στο μεταναστευτικό, όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, εντός και εκτός κυβερνητικού στρατοπέδου, στο in, δεν είναι η τροπολογία Πλεύρη, περί αναστολής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Καθώς καμία απαγόρευση δεν λύνει ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Και την κυβέρνηση να αποτυγχάνει μέχρι στιγμής στη διαχείριση, επενδύοντας σε ακρότητες.

Ο τρόπος όπως λένε είναι να βρεθεί ένα modus vivendi και ένας τρόπος συνεργασίας με τη Λιβύη, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία. Στόχος και της ΕΕ θα έπρεπε να είναι η εξεύρεση τρόπου ανταλλαγής πληροφοριών και άμεσης διαχείρισης στο πεδίο και με τις δύο πλευρές της Λιβύης.

Λύση μία συμφωνία ΕΕ – Λιβύης

Μία συμφωνία Λιβύης – Βρυξελλών θα μπορούσε να μεταφραστεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, που θα έδιναν την δυνατότητα να απελευθερωθούν πόροι, σε συνδυασμό με μία συμφωνία για το μεταναστευτικό που θα έδινε εργαλεία για περισσότερο έλεγχο και τέλος επιστροφές.

Αυτό σημαίνει ωστόσο ότι η ΕΕ θα θελήσει να συνεργαστεί και να ισορροπήσει διπλωματικά και με τα δύο αντιμαχόμενο κέντρα εξουσίας της Λιβύης, Τρίπολη και Βεγγάζη, που ερίζουν για το ποιος έχει τη νομιμοποίηση να ασκεί εξουσία στη χώρα.

Η κατάσταση στη Λιβύη άλλωστε αυτή την περίοδο περιγράφεται εξαιρετικά ρευστή, κατά την οποία τα δεδομένα αλλάζουν. Η πλευρά Χαφτάρ με κέντρο τη Βεγγάζη, φαίνεται να ισχυροποιείται ενώ την ίδια στιγμή η πλευρά Ντμπέιμπα με κέντρο την Τρίπολη αποδυναμώνεται. Με παραστρατιωτικές ομάδες να συγκρούονται με δυνάμεις πολιτοφυλακής. Και όλοι μιλούν για την επόμενη μέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια της Τουρκίας να προσεταιριστεί την πλευρά της Βεγγάζης, το τελευταίο διάστημα.

Και την ίδια στιγμή η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της για ισόρροπες σχέσεις και με τις δύο πλευρές της Λιβύης.

Οι κινήσεις Χαφτάρ απέναντι στην Ελλάδα

Για την ελληνική διπλωματία άλλωστε οι έμπρακτες δηλώσεις των υιών Χαφτάρ τόσο στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, όσο και με τον έλληνα πρόξενο στη Βεγγάζη, ότι οι σχέσεις με την Αθήνα δεν διαταράσσονται παρά τα όσα «ευτράπελα» συνέβησαν με την ευρωπαϊκή αποστολή στην Ανατολική Λιβύη, αξιολογούνται ως σημαντικό μήνυμα.

Με την Ελλάδα να αξιολογεί τη δυνατότητα να γίνει αυτή η γέφυρα για την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης Βρυξελλών – Βεγγάζης, κάτι που και οι δύο πλευρές θέλουν, όπως φαίνεται, παρά το διπλωματικό επεισόδιο, καθώς το μεταναστευτικό απειλεί την ΕΕ και τα χρήματα, αλλά και η ισχύς που θα δώσει μία συνεργασία αφορούν άμεσα το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης.

Καθώς όπως σημειώνουν ανώτατες διπλωματικές πηγές στο in, στόχος, τόσο για την Αθήνα, όσο και για τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και τρόποι ώστε να φανεί πως ο ένας είναι «χρήσιμος» στον άλλο.

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Ισχυρός παράγοντας στο παιχνίδι όσον αφορά την Ανατολική Λιβύη παραμένει ωστόσο η Αίγυπτος. Και η Αθήνα δηλώνει 100% εναρμονισμένη με το Κάιρο στα ζητήματα που αφορούν τη Βεγγάζη. Πριν την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ανατολική Λιβύη άλλωστε η Αίγυπτος είχε θέσει τόσο το ζήτημα του μεταναστευτικού, όσο και των οριοθετήσεων θαλασσίων ζωνών, επικαλούμενη τα συμφέροντα του Καΐρου αλλά και της Αθήνας. Αρμόδιες πηγές σημείωναν στο in πως στην Ανατολική Λιβύη, μετά την παρέμβαση της Άγκυρας, είχε διαφανεί η πρόθεση να επαναξιολογηθεί η στάση της Βεγγάζης στις θαλάσσιες ζώνες, καθώς και το τουρκοκλιβυκό μνημόνιο. Η στάση των Αιγύπτιων ήταν αυτή που δημιούργησε σοβαρές επιφυλάξεις και αναστολές, ενώ μετά και τις συναντήσεις Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη, εκτιμάται ότι η Αθήνα, δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο έχει κερδίσει σημαντικό χρόνο.
Η Ελλάδα στη Λιβύη Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει να προσφέρει στη Λιβύη τα χρήματα που προσφέρει η Τουρκία, η οποία συντηρεί και επιχειρεί να αυξάνει σταθερά την επιρροή της στην περιοχή ωστόσο μπορεί να προσφέρει στο γεωπολιτικό πεδίο.
Και αν είσαι στη θέση του Χαλίφα Χαφτάρ αυτή τη στιγμή έχεις να σκεφτείς από τη μία πού κερδίζεις υλικά και από την άλλη γεωπολιτικά. Δεδομένου ότι η Αθήνα θέλει σχέσεις και με την Τρίπολη, στο πλαίσιο της επίτευξης ισορροπιών και της δυνατότηας ενεργών διαύλων επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές της Λιβύης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη Βεγγγάζη, όπου σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή, κατάφερε να ολοκληρώσει τη δική του, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την δυτική Λιβύη και να έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα την Τρίτη 15 Ιουλίου.
Το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι στην ατζέντα, καθώς και οι θαλάσσιες ζώνες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το τουρκολιβυκό θα θιγεί από την Αθήνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ελπίδες για αντιστροφή της θέσης της Τρίπολης αφού αυτή ήταν που υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο, επί Σάρατζ, ενώ επί Ντμπέιμπα συνέχισε τη συνεργασία με την Τουρκία και την υπογραφή συμφωνιών.

Νέα συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας

Μέσα στην εβδομάδα άλλωστε η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), υπέγραψε νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, με την Άγκυρα στην οποία προβλέπεται «τη συνεργασία στους τομείς της προηγμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής εμπειριών και της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της επαγγελματικής επάρκειας του λιβυκού στρατού». Και είναι στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου περί στρατιωτικής συνεργασίς που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σάρατζ, το 2019, παράλληλα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε μία περίοδο που οι συγκρούσεις στη χώρα εντείνονται…

Πηγή: in.gr

OT Originals

Περισσότερα από Πολιτική

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο