Κατά την περίοδο 14 Ιουλίου έως 18 Ιουλίου, θα καταβληθούν 69.428.596,38 ευρώ σε 64.198 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
- Στις 14 Ιουλίου θα καταβληθούν 178.596,38 ευρώ σε 145 δικαιούχους για παροχές ΟΑΕΕ ( επιδόματα μητρότητας, εξόδων κηδείας και ατυχημάτων).
- Από τις 14 Ιουλίου έως τις 18 Ιουλίου θα καταβληθούν 22.000.000 ευρώ σε 1.050 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων εφάπαξ.
Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
- 21.000.000 ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
- 4.000.000 ευρώ σε 5.700 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
- 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
- 2.000.000 ευρώ σε 3.300 δικαιούχους προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα
- 250.000 ευρώ σε 3 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Αυγούστου 2025
Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:
• Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
• Την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
Ελεγχοι στα επιδόματα
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των ελέγχων μπαίνουν τα επιδόματα. Η κυβέρνηση ανοίγει τον φάκελο «επιδόματα», επιχειρώντας να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα συστήνει το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων, στο οποίο, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα συγκεντρωθούν όλες οι παροχές σε χρήμα και σε είδος που χορηγούνται από το Δημόσιο προς τα φυσικά πρόσωπα.
Από τα επιδόματα ανεργίας και τις κοινωνικές ενισχύσεις, μέχρι τις επιδοτήσεις το κράτος επιχειρεί να χαρτογραφήσει με ακρίβεια το ποιοι, πώς και γιατί λαμβάνουν χρήματα ή άλλες παροχές από δημόσιους πόρους.
Ο νέος μηχανισμός
Μέσω του νέου μηχανισμού, το Δημόσιο θα μπορεί να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τους δικαιούχους, τα ποσά που εισπράττονται ανά ΑΦΜ, καθώς και τα κριτήρια χορήγησης. Σκοπός είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και μια πιο ορθολογική κατανομή των κοινωνικών ενισχύσεων. Παράλληλα, θα καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση πιο γρήγορων και αποτελεσματικών ελέγχων και ο εντοπισμός περιπτώσεων κατάχρησης. Ολη η πληροφορία των δεκάδων Μητρώων του Δημοσίου για τις παροχές θα συγκεντρωθεί εκεί.
Το Μητρώο, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά εντός του 2025 και θα ενεργοποιηθεί πλήρως το καλοκαίρι του 2026, θα περιλαμβάνει:
Στοιχεία δικαιούχων. Επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, ΑΦΜ, αριθμός μητρώου που συνδέεται με την κοινωνική ασφάλιση ή την υγειονομική περίθαλψη, στοιχεία ταυτοποιητικού εγγράφου, ημερομηνία γέννησης, φύλο, αριθμός προστατευόμενων τέκνων, δήμος / δημοτική ενότητα διαμονής, περιφερειακή ενότητα, ταχυδρομικός κώδικας.
Στοιχεία παροχών ή ενισχύσεων. Ονομασία της παροχής – ενίσχυσης, κωδικός της παροχής – ενίσχυσης, φορέας χορήγησης της παροχής – ενίσχυσης, σήμανση του είδους της παροχής – ενίσχυσης με διάκριση ανάμεσα «σε χρήμα» ή «σε είδος», σήμανση της φύσης της παροχής – ενίσχυσης με διάκριση ανάμεσα σε «ανταποδοτική» ή «μη ανταποδοτική», ποσό δικαιούμενης παροχής – ενίσχυσης, ποσό καταβληθείσας παροχής – ενίσχυσης, ημερομηνία καταβολής της παροχής – ενίσχυσης, περίοδος αναφοράς της καταβληθείσας παροχής – ενίσχυσης, σήμανση περί τυχόν απαλλαγών που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Οικονομικά στοιχεία δικαιούχων. Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, ύψος συνολικής ακίνητης περιουσίας, όπως λαμβάνεται για σκοπούς προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ.