Από γεωπολιτικά σοκ και οικονομική αστάθεια έως ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία και στη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι σύγχρονοι CEO καλούνται να ξαναμάθουν πολλά πράγματα από την αρχή. Το εγχειρίδιο για τους επιχειρηματικούς ηγέτες ξαναγράφεται σε πραγματικό χρόνο.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της McLaren Racing, Zak Brown, περιέγραψε μια προσέγγιση ηγεσίας που επικεντρώνεται στο επείγον, στην ορμή και στο να μαθαίνει από την αποτυχία. Ηγέτες όπως ο Ιβάν Εσπινόζα της Nissan και ο Αντρέα Ορσέλ της UniCredit έχουν επίσης περιγράψει την προσαρμογή σε παρόμοιες πιέσεις, τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας και της προσαρμογής στο τρέχον πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Να προχωράς μετά την ήττα
«Απεχθάνομαι να χάνω», δήλωσε ο Brown της McLaren στο CNBC, προσθέτοντας την εξής διάκριση: «υπάρχουν δύο τύποι επιτυχημένων ανθρώπων: αυτοί που παρακινούνται από τον ενθουσιασμό της νίκης και αυτοί που [παρακινούνται] από τον φόβο της ήττας». Και, όπως είπε για τον εαυτό του, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
«Αυτό που προσπαθώ να ενσταλάξω στην εταιρεία δεν είναι απαραίτητα ο φόβος της αποτυχίας, αλλά η ώθηση για σταδιακά κέρδη κάθε μέρα», είπε. «Αν μπορείς να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θέλουν να πηγαίνουν λίγο πιο γρήγορα κάθε μέρα, διατηρείς την ορμή».
Ο ίδιος, που στο παρελθόν έτρεχε επαγγελματικά σε αγώνες ράλι, πρόσθεσε: «Χάνεις πολύ περισσότερα από όσα κερδίζεις. Επομένως, πρέπει να γίνεις καλός στο να χάνεις και να το χρησιμοποιήσεις αυτό ως κίνητρο για να τα πας καλύτερα την επόμενη φορά. Αν έχεις ένα ατύχημα, επιστρέφεις αμέσως στο αυτοκίνητο. Πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη, αλλά μετά να προχωράς».
Σε ταραγμένα νερά
Ο στόχος της ανθεκτικότητας ως προτιμητέος έναντι της τελειότητας κερδίζει έδαφος σε όλους τους κλάδους.
Το 2024 παραιτήθηκε ένας αριθμός ρεκόρ 2.221 CEOs: 2.221, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου από την Challenger, Gray & Christmas.
Η τάση συνεχίστηκε και το 2025, με τις αλλαγές CEO σε εταιρείες των ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 11% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.
Οι 247 αποχωρήσεις Διευθυνόντων Συμβούλων τον Φεβρουάριο είναι το δεύτερο υψηλότερο σύνολο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του Challenger το 2002, σχεδόν ισοφαρίζοντας το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα του 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, Ιβάν Εσπινόζα, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο τον Απρίλιο, συνόψισε ως εξής την άποψή του για το τρέχον απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον: «Διατηρήστε την αισιοδοξία, γιατί το περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο και δεν θέλετε να σας καταλάβει», είπε. «Αν σας καταλάβει, μπορεί να παραλύσετε και η παράλυση δεν είναι αυτό που χρειάζεστε στο τρέχον περιβάλλον. Πρέπει να συνεχίσετε να κινείστε».
Τόνισε, δε, τη σημασία της ευθυγράμμισης μεταξύ του ηγέτη και της ομάδας του: «Αυτό που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά στη σημερινή πολύπλοκη κατάσταση είναι να έχεις μια ομάδα που δεν έχει τους ίδιους στόχους», είπε.
Κυρίαρχη ικανότητα θεωρεί ο ίδιος την ευελιξία, την οποία θεωρεί αδιαπραγμάτευτη: «Στο παρελθόν, ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν πολύ επίμονοι, αλλά ανθετικοί στην αλλαγή. Νομίζω ότι τώρα πρέπει να παραμείνεις ανοιχτός και ευέλικτος».
Πολιτική, πίεση και λήψη αποφάσεων
Ο Αντρέα Ορσέλ της UniCredit σημείωσε πώς οι εξωτερικές δυνάμεις διαμορφώνουν τη λήψη εκτελεστικών αποφάσεων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του επεσήμανε την αυξανόμενη επιρροή των πολιτικών και κανονιστικών διατάξεων.
«Υπάρχει τώρα ένας νέος παράγοντας που όλοι μας πρέπει να λάβουμε υπόψη. Και αυτός ο νέος παράγοντας είναι η κυβερνητική ή πολιτική παρέμβαση», είπε το αφεντικό της UniCredit. Οπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ακόμη κι αν όλα είναι τέλεια, αν η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη, δεν προχωρούν.
Εξήγησε ότι η αυξανόμενη εμπλοκή των εθνικών συμφερόντων αποτελεί πλέον κεντρικό παράγοντα στον στρατηγικό σχεδιασμό και την εκτέλεση. Η τοποθέτησή του προφανώς και συνδέεται με τις προσπάθειες της UniCredit να επεκτείνει το ευρωπαϊκό της αποτύπωμα μέσω συμφωνιών συγχώνευσης που αφορούν την Commerzbank και την Banco BPM, προσπάθειες που έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ταυτόχρονα, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις που διοικούν για τη μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Ravin Jesuthasan, παγκόσμιος ηγέτης σκέψης για το μέλλον της εργασίας, δήλωσε στο CNBC ότι τα διοικητικά συμβούλια απαιτούν ολοένα και περισσότερο από τους CEO να λογοδοτούν για το πόσο γρήγορα μπορούν να ενσωματώσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλες τις δραστηριότητές τους.
«Κάθε Διευθύνων Σύμβουλος θα λογοδοτεί για το πόσο γρήγορα εφαρμόζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εταιρεία και η Τεχνητή Νοημοσύνη πραγματικά μεταμορφώνει τον οργανισμό», δήλωσε ο Jesuthasan.
«Τα διοικητικά συμβούλια εξετάζουν ενεργά αυτό το θέμα». Ο ίδιος είπε ότι η ηγεσία σήμερα περιλαμβάνει επίσης την οικοδόμηση ενός οργανισμού που μπορεί να αλλάξει γρήγορα απέναντι σε αναταράξεις, με τη σωστή νοοτροπία, το απαιτούμενο σύνολο δεξιοτήτων και τα απαραίτητα εργαλεία.
Όλο και περισσότερο, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι καλούνται να προωθήσουν την ανάπτυξη με λιγότερους πόρους, σημείωσε.
«Ένας οικονομικός διευθυντής μου είπε: “Έχουμε τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Στα επόμενα πέντε, θα χρειαστώ 50% λιγότερο πάγιο κεφάλαιο και 50% λιγότερους ανθρώπους για να επιτύχω την ίδια ανάπτυξη”», σημείωσε ενδεικτικά ο Jesuthasan.
Ο Μπράουν της McLaren το είπε με λιγότερες λέξεις: «Αυτό που ήταν αρκετά καλό χθες δεν θα είναι αρκετά καλό αύριο».