Θερινές εκπτώσεις: «Ανάσα» για αγορά και καταναλωτές

Από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου ξεκινούν οι εκπτώσεις – Ανοιχτά τα μαγαζιά την επόμενη Κυριακή για όσους εμπόρους το επιθυμούν

Θερινές εκπτώσεις: «Ανάσα» για αγορά και καταναλωτές

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και οι καταναλωτές ψάχνουν την καλύτερη δυνατή τιμή για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, και ενόψει διακοπών, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις αποτελούν για πολλούς μια ανάσα.

Έτσι, από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα προϊόντα που χρειάζονται επωφελούμενοι από τις προσφορές. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Αυγούστου.

Την Κυριακή 20 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά στο ίδιο πλαίσιο προσφοράς φθηνότερων προϊόντων, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11:00 έως τις 18:00.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με το άρθρο 9ι ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5111/2024, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς) βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 14 Ιουλίου.

Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας (ΥΑ 66877/30-8-2024) η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή, πάντα υπό την προϋπόθεση αναγραφής της προγενέστερης τιμής, όπως ορίζεται πιο πάνω:

  • Ποσοστό (%), πχ. «20% έκπτωση».
  • Συγκεκριμένο ποσό, πχ. «10 ευρώ έκπτωση».
  • Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε, πχ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, πχ. «50 ευρώ 100 ευρώ».

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.

Θερινές εκπτώσεις: Σύγκριση τιμών και ποιότητας

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Θάνος Τσαγγάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις προσβλέπουν πολλά από την επερχόμενη εκπτωτική περίοδο. Με χαμόγελο και επαγγελματισμό, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους καταναλωτές, προτρέποντάς τους να κάνουν σύγκριση τιμών, ποιότητας και – κυρίως – να στηρίξουν τις τοπικές αγορές τους.

Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από τις αγορές στην πόλη ή τη γειτονιά μας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Κάθε αγορά από μια τοπική επιχείρηση σημαίνει στήριξη σε θέσεις εργασίας, διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει πολύ καλά ότι θα βρει επάρκεια προϊόντων και πολύ μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών. Οι υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις είναι πολλές και οι προσδοκίες ακόμα περισσότερες.

Ας επιλέξουμε, λοιπόν, συνειδητά τις τοπικές μας αγορές – γιατί στηρίζοντάς τες, στηρίζουμε και τους εαυτούς μας. Εύχομαι τα αποτελέσματα να είναι πολύ καλά για όλους».

Οι ελπίδες της αγοράς

Σε ανοδική κίνηση του τζίρου του τρίτου τριμήνου, ώστε να ξεπεραστεί, όπως πέρυσι, τον πήχυ αναφοράς των 7 δισ. ευρώ (χωρίς τους κλάδους των οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων).

Όπως σημειώνει το ΕΒΕΠ, οι εκπτώσεις γίνονται την ώρα που τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν τον ετήσιο πληθωρισμό του 2025 στην χώρα μας να διαμορφώνεται στο 3,6% τον Ιούνιο, από 3,3% τον Μάϊο και από 2,5% το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δείχνει να απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό στόχο, σε αντίθεση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 2% και παρέμεινε στον στόχο της ΕΚΤ για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Σε ό,τι αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες είχαν τον Ιούνιο και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και την ενέργεια, που εμφάνισε μικρότερο αρνητικό πρόσημο.

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο