Με έντονη επιφυλακτικότητα, αλλά χωρίς ενδείξεις πωλήσεων πανικού κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, όπως και η ελληνική, αναμένοντας στην ουσία ένα σήμα ότι αργά ή γρήγορα θα επέλθει μια πρώτη συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την απόφασή του να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από την Γηραιά Ήπειρο.
Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, υπήρξαν αρχικά πιέσεις από χαρτοφυλάκια που ήθελαν να μειώσουν την έκθεσή τους σε περίπτωση που το αρνητικό σενάριο επικρατήσει, αλλά γρήγορα η εικόνα έδειξε να εξομαλύνεται ελαφρώς, καθώς ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να βρουν λύση.
Η αγορά σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί δύο αρνητικούς καταλύτες
Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο ΧΑ
Πτωτικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, με το βλέμμα στις εξελίξεις του εμπορικού μετώπου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, προσπαθεί να διαχειριστεί και τις δικές του διορθώσεις, χωρίς προς ώρας να λαμβάνουν χώρα μεγάλες πιέσεις.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,32% στις 1.953,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.909,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απώλειες 0,37% στις 2.103,18 μονάδες.
Η αγορά σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί δύο αρνητικούς καταλύτες. Ο ένας σαφώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως έρχονται μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου και ο έτερος οι εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου. Προς ώρας, και οι δύο φαίνεται να είναι διαχειρίσιμοι, με την αγορά να δείχνει για ακόμη μία φορά ότι έχει τις δυνάμεις να αναχαιτίσει τις όποιες κινήσεις πανικού.
Οι αγορές βρίσκονται πλέον σε μια νέα περίοδο δασμολογικής αβεβαιότητας, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ
Στο κόκκινο φέρνει τις ευρωαγορές ο Τραμπ
Πιέσεις δέχονται σήμερα οι ευρωαγορές, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα επιβάλει δασμούς 30% σε αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ, αν και ο βρετανικός FTSE 100 δείχνει να διασώζεται από την πτώση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,37%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,21% στις 8.959 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,70% στις 24.085 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,51% στις 7.789 μονάδες.
Οι αγορές βρίσκονται πλέον σε μια νέα περίοδο δασμολογικής αβεβαιότητας, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ. Από κοινού, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών και το 43% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2024, το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών ανήλθε σε περίπου 1,7 τρισ. ευρώ — το ισοδύναμο των 4,6 δισ. ευρώ ανά ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο φαρμακευτικός τομέας είναι μακράν ο πιο εκτεθειμένος στους δασμούς, ακολουθούμενος από τον κλάδο των αυτοκινήτων και της αεροναυπηγικής.
Όσον αφορά τις επιμέρους οικονομίες, η Γερμανία και η Ιρλανδία ξεχωρίζουν ως οι πιο εκτεθειμένες. Σχεδόν το ένα τέταρτο των γερμανικών εξαγωγών προορίζεται για τις ΗΠΑ, ενώ για την Ιρλανδία το ποσοστό ξεπερνά το ένα τρίτο.
Μάλιστα, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε σήμερα ότι η απειλή των δασμών 30% από τον Πρόεδρο Τραμπ θα «εξαλείψει πρακτικά το εμπόριο» μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων.
Ωστόσο, όπως ανέφερε το Reuters, ο Σέφκοβιτς εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να βρουν λύση.
«Η αίσθηση από την πλευρά μας ήταν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία», φέρεται να δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Μικτά πρόσημα στην Ασία, έδωσε στηρίξεις η Κίνα
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν το νέο δασμολογικό κύμα των ΗΠΑ, την ώρα μάλιστα που οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Ειδικότερα, ο Hang Seng σημείωσε κέρδη 0,29% στις 24.210 μονάδες, ενώ ο Sanghai ενισχύθηκε κατά 0,38%. Θετικά και ο Kospi της Νότιας Κορέας, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,83%.
Ωστόσο, ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,28%, κλείνοντας στις 39.459 μονάδες, με τον S&P/ASX 200 της Αυστραλίας να υποχωρεί κατά 0,11%.
Στο μεταξύ, η απόδοση των 10ετών ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων (JGBs) αυξήθηκε κατά 5,5 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 1,554%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου.
Υποστηρικτικά λειτούργησε πάντως το γεγονός ότι οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Ιούνιο, με τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις αποστολές τους για να επωφεληθούν από την προσωρινή αναστολή δασμών, πριν από την προθεσμία του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελωνείων, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Reuters για αύξηση 5%.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο της τιμής του bitcoin βοήθησαν το κρυπτονόμισμα να φτάσει σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό των 121.207,55 δολαρίων στην ασιατική συνεδρίαση της Δευτέρας
Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 120.000 δολάρια το Bitcoin
Το Bitcoin ξεπέρασε το όριο των 120.000 δολαρίων για πρώτη φορά σήμερα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε πολιτικές «νίκες» για τον κλάδο αυτή την εβδομάδα.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο της τιμής του bitcoin βοήθησαν το κρυπτονόμισμα να φτάσει σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό των 121.207,55 δολαρίων στην ασιατική συνεδρίαση της Δευτέρας. Τελευταία διαπραγματεύτηκε 1,5% υψηλότερα στα 120.856,34 δολάρια.
Η άνοδος του bitcoin, η οποία έχει αυξηθεί κατά 29% μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους, έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη άνοδο και σε άλλα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και παρά τους χαοτικούς δασμούς του προέδρου Τραμπ.
Σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα συζητήσει μια σειρά νομοσχεδίων που θα παράσχουν στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο που απαιτεί εδώ και καιρό.
Αυτά τα αιτήματα έχουν βρει απήχηση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «πρόεδρος των κρυπτονομισμάτων» και προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναθεωρήσουν τους κανόνες υπέρ του κλάδου.
Το τεστ των αποτελεσμάτων
Η πολιτική δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς πλησιάζει και η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, ειδικά στην Ευρώπη, όπου πέντε εταιρείες αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους αυτή την εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις κερδών για τις εταιρείες παγκοσμίως έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις των δασμών στις εταιρείες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της LSEG I/B/E/S, τα κέρδη ανά μετοχή στον δείκτη Stoxx 600 της Ευρώπης αναμένονται να μειωθούν κατά 0,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Την 1η Απριλίου, πριν την αποκαλούμενη “Ημέρα Απελευθέρωσης” του Τραμπ, οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 7,2%. Εάν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη περίοδος αρνητικών κερδών στον εν λόγω δείκτη από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Οι αναλυτές της Bank of America έχουν επισημάνει την ισχύ του ευρώ τους τελευταίους μήνες ως έναν ακόμη κίνδυνο για τα οικονομικά αποτελέσματα. Εν μέσω αδυναμίας του δολαρίου, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 8% έναντι του δολαρίου από την αρχή του Απριλίου. Σύμφωνα με τη BofA οι τομείς με μεγάλη έκθεση σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπως οι καταναλωτικές επιχειρήσεις, οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.