Επιταχύνει τη δημιουργία συμμαχιών με χώρες που πλήττονται από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Ενώ πάντα υπάρχει τακτική επαφή με άλλες χώρες, ιδίως μεταξύ της G7, ο κίνδυνος ευρύτερων εμπορικών πολέμων σημαίνει ότι «υπάρχει αυτή η νέα αίσθηση του επείγοντος» τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το εμπόριο Μάρος Σέφτσοβιτς στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, καθώς εισήλθε σε συνάντηση των υπουργών Εμπορίου.
Ο προτεινόμενος δασμολογικός συντελεστής 30%, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους τομεακούς δασμούς και μια αναμενόμενη εισφορά σε κρίσιμα αγαθά, θα ανεβάσει την αύξηση του πραγματικού δασμολογικού συντελεστή των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ στις 26 ποσοστιαίες μονάδες, έγραψαν σε σημείωμά τους οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. μεταξύ των οποίων ο Sven Jari Stehn. Εάν εφαρμοστούν και διατηρηθούν, αυτό θα μειώσει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ σωρευτικά κατά 1,2% έως το τέλος του 2026, με το μεγαλύτερο μέρος του πλήγματος να μην έχει ακόμη επέλθει.
Συνομιλίες με Καναδά
Οι επαφές που θα έχει η Ευρώπη με χώρες όπως η Καναδάς και η Ιαπωνία ενδέχεται να αφορούν το ενδεχόμενο συντονισμού, αναφέρει το Bloomberg, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Καναδα, Μακ Κάρνει.
Οι εμπορικές συνομιλίες του Καναδά και της Ευρώπης με τις ΗΠΑ βρίσκουν προσκόμματα σε μια σειρά από ζητήματα, από τα αυτοκίνητα έως την γεωργία με αποτέλεσμα να μην έχουν τελεσφορήσει μέχρι τώρα δημιουργώντας εύφορο έδαφος για συμμαχίες. Έτσι, καθώς πλησιάζει το deadline της 1ης Αυγούστου, χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχες με τις ΗΠΑ επανεξετάζουν την μακροχρόνια εξάρτησή τους από τους χαμηλούς δασμούς της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
«Πρέπει να διερευνήσουμε πόσο μακριά, πόσο βαθιά μπορούμε να προχωρήσουμε στην περιοχή του Ειρηνικού με άλλες χώρες», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Τερέζα Ριμπέρα στην τηλεόραση του Bloomberg τη Δευτέρα από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για συνομιλίες με επίκεντρο το κλίμα με Κινέζους αξιωματούχους. Τόνισε τις συνεχιζόμενες εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με την Ινδία, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Η ΕΕ συνομιλεί με την Ουάσινγκτον ενώ παράλληλα προχωρά τις υπάρχουσες διμερείς συνομιλίες και ζυγίζει νέους τρόπους που ευθυγραμμίζονται με το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, το οποίο ο Τραμπ έχει ορκιστεί να επανασυνδέσει με μονομερή μέτρα, συμπεριλαμβανομένων δασμών που ωφελούν τις ΗΠΑ.
«Υποστηρίζω την Επιτροπή στις προσπάθειές της να διαμορφώσει παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις, συμμαχίες με άλλες χώρες που απειλούνται από τους δασμούς των ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αυστριακός υπουργός Εμπορίου Βόλφγκανγκ Χάτμανσντορφερ. «Μαζί μπορούμε να αυξήσουμε την πίεση προς τις ΗΠΑ».
Η συμφωνία με την Ινδονησία
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η ΕΕ κατέληξε σε προσωρινή οικονομική συμφωνία με την Ινδονησία, που αντιμετωπίζει δασμούς 32% από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Prabowo Subianto χαρακτήρισε το αποτέλεσμα με την ΕΕ «σημαντική ανακάλυψη» μετά από 10 χρόνια εμπορικών διαπραγματεύσεων και ελπίζει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, γνωστής ως Συνολική Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης.
Από την πλευρά του Καναδά έχει υποστηριχθεί ότι απαιτείται περισσότερος συντονισμός μπροστά σε μια «πολύ απρόβλεπτη αμερικανική κυβέρνηση».
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι τελικά, ενώ οι ΗΠΑ αποδυναμώνονται, εμείς θα γίνουμε ισχυρότεροι και θα διαφοροποιηθούμε και θα στραφούμε προς την Ευρώπη» είπε η υπουργός Βιομηχανίας Mélanie Joly στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στην Οτάβα. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε κατάσταση δράσης, σε κατάσταση λύσεων με άλλες χώρες, διότι δεν είμαστε μόνοι μας».
Ο Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει ομάδες όπως οι χώρες της BRICS να μην συνεργαστούν ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι η εμπορική πολιτική που ακολουθεί θα απομακρύνει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει οικονομίες να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μια κατάσταση που θα ευνοούσε την Κίνα.
«Θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους εταίρους για να αγοράζουν τα προϊόντα μας» απάντησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όταν ο Τραμπ απείλησε τη χώρα με δασμό 50% για λόγο άσχετο με το εμπόριο. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, μετά μόνο την Κίνα.
Τα ευρωπαϊκά αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε ότι η αναστολή των ευρωπαϊκών αντιμέτρων παρατείνεται μέχρι την 1η Αυγούστου στέλνοντας μήνυμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
«Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε περαιτέρω αντίμετρα, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Κυριακή, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΕ προτιμά μια «λύση με διαπραγμάτευση».
Μια πρώτη δέσμη αντίμετρων στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που θα έπλητταν αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ ανεστάλη τον Απρίλιο για 90 ημέρες, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Η αναστολή επρόκειτο να λήξει τη Δευτέρα.
Ένα δεύτερο πακέτο βρίσκεται στα σκαριά από τον Μάιο και θα έπληττε αμερικανικά αγαθά αξίας 72 δισ. ευρώ, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί και ο τελικός κατάλογος απαιτεί την έγκριση των κρατών μελών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η χρήση του μέσου της ΕΕ κατά του εξαναγκασμού δεν είναι ακόμη στο τραπέζι.
«Το μέσο (κατά του εξαναγκασμού) έχει δημιουργηθεί για έκτακτες καταστάσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε.
Το μέσο επιτρέπει στο μπλοκ να προβεί σε αντίποινα κατά τρίτων χωρών που ασκούν οικονομική πίεση στα μέλη της ΕΕ για να αλλάξουν τις πολιτικές τους.
Τα πιθανά αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης της ΕΕ στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και άλλα οικονομικά μέτρα που σχετίζονται με τομείς όπως οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι έλεγχοι των εξαγωγών.
Καμπανάκι από Γαλλία – Γερμανία
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως απάντηση στην ανακοίνωση του Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την επιτάχυνση των προετοιμασιών για αξιόπιστα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου κατά του εξαναγκασμού, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι οι δασμοί 30% θα πλήξουν τους εξαγωγείς της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης «μέχρι το μεδούλι», εάν δεν βρεθεί λύση με διαπραγματεύσεις στην εμπορική διαμάχη.