Μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον σαουδαραβικό γίγαντα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ACWA Power πρόκειται να επενδύσει 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ηλιακών και αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 15 γιγαβάτ , καθώς επιταχύνει την επέκτασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ACWA Power, η οποία ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, συμμετέχει μαζί με την Aramco Power, μέρος της Saudi Aramco, στην κοινοπραξία που έχει υπογράψει συμφωνίες αγοράς ενέργειας με τον κρατικό αγοραστή ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή πέντε ηλιακών και δύο αιολικών έργων σε τέσσερις περιοχές σε όλο το βασίλειο.
Οι συμφωνίες σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της φιλοδοξίας της χώρας να παράγει το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από την εξάρτησή της από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο θέλει επίσης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν έως το 2060.
Σύμφωνα με την τελευταία Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, το βασίλειο είχε περίπου 4,34 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος στα τέλη του 2024, , αλλά θέλει να έχει έως και 130 γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ένα γιγαβάτ μπορεί δυνητικά να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια. Σχεδόν όλη η ηλεκτρική ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας παρέχεται επί του παρόντος από σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Τα πράσινα «deals»
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας περιέγραψε τις συμφωνίες ως «μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο» σε τιμές που είναι «οι χαμηλότερες παγκοσμίως», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Συνέχισε λέγοντας ότι ήταν συνέπεια «της αποτελεσματικότητας των μοντέλων χρηματοδότησης και ανάπτυξης του βασιλείου και της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στο επενδυτικό περιβάλλον του βασιλείου».
Ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του πρίγκιπα Μοχάμεντ, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός Ενέργειας, παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών στο Ριάντ την Κυριακή. Η Water and Electricity Holding Co, η οποία ελέγχεται από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας.
Η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσεται ραγδαία στη Μέση Ανατολή χάρη στον άφθονο ήλιο και το μειωμένο κόστος των ηλιακών πάνελ, καθώς και καθώς οι χώρες του Κόλπου επιδιώκουν να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για εξαγωγές.
Οι Financial Times ανέφεραν τον Ιανουάριο ότι, από χαμηλή βάση, η Μέση Ανατολή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή εκτός της Κίνας όσον αφορά την προσθήκη νέας δυναμικότητας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κεντρική περιοχή του Ριάντ θα διαθέτει δύο ηλιακά και δύο αιολικά έργα, ενώ τα υπόλοιπα ηλιακά έργα θα βρίσκονται στις περιοχές της Μέκκας και της Μεδίνας, καθώς και στην επαρχία Aseer. Τα έργα θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το 2028, σύμφωνα με κοινή δήλωση της ACWA Power και των εταίρων της.
Ταχύτατη ανάπτυξη
Η ACWA Power είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή, με δραστηριότητες σε 14 χώρες σε όλη την περιοχή, την Αφρική και την Ασία. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα την είσοδό της στην Κίνα, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της, παρά τις ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.
«Αποφασίσαμε να εισέλθουμε στην Κίνα επειδή είναι η μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, μακράν. Επομένως, είναι λογικό όταν θέλεις να αναπτυχθείς, να το κάνεις εκεί που υπάρχει ανάπτυξη», δήλωσε φέτος στους FT ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκο Αρτσέλι.