Την τακτική του “στρίβειν” δια της εξεταστικής, αυτή δηλαδή που θεωρεί πως έχει το μικρότερο-τουλάχιστον πρόσκαιρα- πολιτικό κόστος, επέλεξε τελικά η κυβέρνηση για ν’ αντιμετωπίσει τον καλοκαιρινό Αρμαγεδώνα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η πίεση των τελευταίων εβδομάδων με τις αποκαλύψεις της δικογραφίας που ήρθε στη Βουλή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για το γαϊτανάκι των παρασκηνιακών συνεννοήσεων για την παροχή επιδοτήσεων σε βοσκοτόπια φαντάσματα, μεταξύ υπηρεσιακών, συνδικαλιστών και μεγαλοπαραγόντων της Κρήτης σε συνδυασμό την έγκληση κατά των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και τις ρουσφετολογικού χαρακτήρα συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αφήσει την εαρινή ακινησία και να λάβει τις αποφάσεις της.
Απορρίπτει το σενάριο της προανακριτικής και το μοντέλο Τριαντόπουλου με την απευθείας παραπομπή των πρώην υπουργών στο δικαστικό συμβούλιο για τον έλεγχο κακουργημάτων-αυτή τη φορά- αλλά και την επιλογή του να μη πράξει απολύτως τίποτα και επιλέγει την συγκρότηση εξεταστικής που θα διερευνήσει τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάντια του Οργανισμού από το 1998 μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται προφανώς για την επανάληψη του μοτίβου που γνώρισε η Βουλή το 2023 με την συγκρότηση της τότε εξεταστικής για τον Σιδηρόδρομο μετά από πρόταση του ΚΚΕ προκειμένου και εκεί να διερευνηθούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες- από το 1997 τότε- για τα τρένα.
Εκείνη η εξεταστική, είχε έρθει αμέσως μετά την απόρριψη και πάλι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής στη βάση της δικογραφίας- και πάλι της ευρωπαϊκής εισαγγελίας- για την σύμβαση 717 και τους υπουργούς Καραμανλή και Σπίρτζη.
Επίσης, εκείνη η εξεταστική είχε απασχολήσει για μήνες ολόκληρους το κοινοβούλιο και είχε προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις με τον τρόπο που λειτούργησε οδηγώντας ακόμα και τον πρωθυπουργό να την αποδοκιμάσει δημόσια. Είχε μάλιστα, εκδόσει πόρισμα 700 περίπου σελίδων που πιθανότατα ούτε οι συντάκτες του δεν θα θυμούνται πια.
H «καραμέλα» με τις διαχρονικές ευθύνες
Είναι προφανές πάντως, πως η κυβέρνηση προτίμησε από το να διαχειριστεί άμεσα τις αγκυλώσεις μιας προανακριτικής και τις αντιδράσεις κυρίως του Μάκη Βορίδη, να μιλήσει και πάλι για διαχρονικές ευθύνες ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως αφήνει αναμμένη μια βραδυφλεγή βόμβα να την απειλεί το Φθινόπωρο.
Εφόσον το επιθυμεί, η πλειοψηφία μπορεί να καταθέσει άμεσα δική της πρότασης (με 60 υπογραφές που είναι και το πιθανότερο) ή να κάνει αποδεκτή- όπως με τα Τέμπη του ΚΚΕ- σχετική πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και καιρό η ΕΛΛΥΣΗ.
Η διαδικασία είναι λίγο πολύ γνωστή, καθώς η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη και συζητείται/ψηφίζεται στην Ολομέλεια μετά από ψηφοφορία (αυτή τη φορά όμως δεν απαιτούνται κάλπες).
Η επιτροπή μπορεί να συσταθεί ακόμα και πριν ολοκληρώσει η Βουλή τις εργασίες της τον Αύγουστο και να ξεκινήσει τις δημόσιες συνεδριάσεις από τον Σεπτέμβρη. Το πως θα βρεθούν φυσικά τα μέλη που θα τη στελεχώσουν αποτελεί ένα ζήτημα, καθώς καμία από τις εν λόγω επιτροπές δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικές για τους βουλευτές της πλειοψηφίας, αφού όσοι επιχείρησαν στο παρελθόν να πολιτευτούν με όχημα αυτές δεν είχαν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το κλίμα εξάλλου στο εσωτερικό της ΚΟ δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, με πολλούς βουλευτές να εκφράζουν παράπονα και επιφυλάξεις για διάφορους χειρισμούς.
Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής”.
Από την παραπάνω αποστροφή του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, γίνεται επίσης σαφές πως η πρόταση που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την δίωξη των Βορίδη-Αυγενάκη, θα απορριφθεί από την πλειοψηφία στην ψηφοφορία που θα γίνει στην Ολομέλεια στα τέλη του μήνα.
Εφόσον η πρόταση απορριφθεί, δεν θα μπορεί να ασκηθεί εκ νέου δίωξη στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα χωρίς την ύπαρξη νέων πραγματικών περιστατικών και σίγουρα κατά του κ. Βορίδη για τον οποίο η συνταγματική προθεσμία για έλεγχο των πράξεων ή παραλείψεών του τελειώνει την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη.
Πηγή: in.gr