Θεοχάρης: «Το εμπόριο είναι δύναμη ισχύος της ΕΕ»

Τι δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης μετά το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για θέματα εμπορίου

Θεοχάρης: «Το εμπόριο είναι δύναμη ισχύος της ΕΕ»

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ανασταλούν οι δασμοί 30% με τους οποίους έχει απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, φέρεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για θέματα εμπορίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής αναστείλει τα αντίποινα για να αποφύγει μια κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων στον εμπορικό πόλεμο, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα διαπραγμάτευσης ενός βελτιωμένου αποτελέσματος.

Ωστόσο, οι υπουργοί της ΕΕ που εξήλθαν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα φάνηκαν πιο αποφασισμένοι στο να αντιδράσουν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ) χαρακτήρισε την απειλή δασμών «απολύτως απαράδεκτη».

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει «ακόμα η δυνατότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων», αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Ουάσινγκτον να καταλήξει σε συμφωνία με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

«Η ΕΕ… δεν αποχωρεί ποτέ χωρίς πραγματική προσπάθεια, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη σκληρή δουλειά που έχει καταβληθεί, το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη συμφωνίας και τα σαφή οφέλη της λύσης που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις», είπε.

«Όπως όμως είπα και πριν, χρειάζονται και τα δύο χέρια για να χειροκροτήσουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι το μπλοκ των 27 κρατών θα πρέπει να λάβει αντίμετρα εάν αποτύχουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

«Θα υπερασπιστούμε θα ευρωπαϊκά συμφέροντα»

«Με ενότητα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αν αυτό χρειαστεί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου , με βασικό αντικείμενο τις νέες απειλές Τραμπ για δασμούς 30% στην ΕΕ, με ισχύ από την 1η Αυγούστου.

«Σ’ ένα μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον, το εμπόριο δεν είναι ένα απλό εργαλείο, αλλά μια δύναμη ισχύος της ΕΕ. Πολλαπλασιάζει τη θέση μας στον κόσμο και επιτρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στο σημερινό Συμβούλιο συζητήθηκαν οι προκλήσεις στην εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, η δυναμική των σχέσεων μεταξύ της Κίνας με την ΕΕ, αλλά και στις υπόλοιπες συμφωνίες τις οποίες η ΕΕ δρομολογεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Όσον αφορά τη διατλαντική μας συμμαχία, είναι η πιο σημαντική και η Ευρώπη πάντοτε δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση», τόνισε ο Χ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: ότι «παρόλα αυτά, με ενότητα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αν αυτό χρειαστεί».

Οι σχέσεις με την Κίνα

Σε σχέση με την Κίνα, ο Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της ΕΕ, καθώς παράλληλα προσβλέπει σε μια Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας, τις επόμενες εβδομάδες , η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το συμβολισμό και θα φέρει απτά αποτελέσματα.

Τέλος, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις πολλές και «σημαντικές συμφωνίες» εμπορίου της ΕΕ, με τελευταία τη χθεσινή πολιτική συμφωνία μεταξύ Ινδονησίας και ΕΕ. Όπως είπε, οι συμφωνίες αυτές παρέχουν μία «εναλλακτική», σε σχέση με τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με τις εξαγωγές της. «Πιστεύουμε ότι η ισχύς της ΕΕ μέσα από αυτό το πολυποίκιλο και πολύπλοκο γεωστρατηγικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, θα αυξηθεί μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση των συμφωνιών αυτών», πρόσθεσε.

Αποφασισμένοι για συμφωνία

«Αν μιλάμε για 30% ή και περισσότερο από 30%, θα υπάρξει τεράστιος αντίκτυπος στο εμπόριο», δήλωσε νωρίτερα ο Σέφκοβιτς. «Θα είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχίσουμε το εμπόριο όπως έχουμε συνηθίσει σε μια διατλαντική σχέση». «Οι διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δείξτε μου έναν ηγέτη της βιομηχανίας που είναι ευχαριστημένος με αυτήν την δασμολογική πολιτική», πρόσθεσε.

Ο Σέφκοβιτς ενημέρωσε τους υπουργούς της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, καθώς το μπλοκ εξετάζει πιθανά αντίποινα. Και πριν από τη συνάντηση είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Η αίσθηση από την πλευρά μας ήταν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία».

Προκαλώντας σύγχυση

Αλλά ο Τραμπ μπέρδεψε τις Βρυξέλλες -αλλά και τους δικούς του διαπραγματευτές – με την νέα επιστολή του για τους δασμούς και δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του Truth Social το Σάββατο.

Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες αναμένουν επίσης να προτείνει ένα νέο πακέτο πιθανών αντιποίνων κατά των ΗΠΑ προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα καλύπτουν περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιων εισαγωγών από τις ΗΠΑ, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στους Financial Times, αφού οι κυβερνήσεις άσκησαν πιέσεις για ορισμένες εξαιρέσεις από μια αρχική λίστα 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Επιτροπή καθυστερεί ένα ξεχωριστό σχέδιο , το οποίο καταρτίστηκε ως απάντηση στους ξεχωριστούς δασμούς του Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων από την ΕΕ, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ώστε να δοθεί χρόνος για συνομιλίες.

Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι η επιβολή αμοιβαίων δασμών 30% θα σήμαινε ότι η ΕΕ δεν θα είχε τίποτα να χάσει εάν ο Τραμπ κλιμακώσει τις πιέσεις με ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς ως απάντηση.

«Τριάντα τοις εκατό ή οτιδήποτε πάνω από το 30 τοις εκατό — οποιαδήποτε πρόσθετη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες — έχει λίγο πολύ το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι, πρακτικά, απαγορεύει το εμπόριο», είπε.

Ανησυχίες

Τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη διστάζουν να αντεπιτεθούν στις ΗΠΑ, φοβούμενα μήπως προκαλέσουν τον Τραμπ.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο Γερμανός καγκελάριος, και η Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, μίλησαν και οι δύο για τις προοπτικές μιας συμφωνίας και προειδοποίησαν για έναν εμπορικό πόλεμο το Σαββατοκύριακο. Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ανακοινώνει τους δασμούς, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς πέραν του 30% για να αντισταθμίσουν τυχόν αντίποινα από την ΕΕ.

Ο Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι το μπλοκ εξετάζει μέτρα κατά των υπηρεσιών.

Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης του πιο ισχυρού εργαλείου της, του μέσου κατά του εξαναγκασμού (ACI), που ονομάζεται «εμπορικό μπαζούκα». Το ACI επιτρέπει στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να επιβάλλει περιορισμούς στο εμπόριο υπηρεσιών εάν διαπιστώσει ότι μια χώρα χρησιμοποιεί δασμούς σε αγαθά για να επιβάλει αλλαγές στην πολιτική της.

«Αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για πόλεμο», είπε ο Ράσμουσεν. Αλλά η φον ντερ Λάιεν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν είναι ακόμη καιρός να χρησιμοποιηθεί το ACI.

Ο Σέφκοβιτς δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι οι Βρυξέλλες συμβουλεύονται άλλους «ομοϊδεάτες» εμπορικούς εταίρους σχετικά με μια συντονισμένη απάντηση, χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.

Ο Τραμπ έχει επιβάλει «αμοιβαίους δασμούς» 10% στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, μαζί με δασμούς εθνικής ασφάλειας 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο και 25% σε οχήματα και ανταλλακτικά. Μέχρι στιγμής, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βιετνάμ και η Κίνα έχουν καταλήξει σε συμφωνίες επί της αρχής με την Ουάσινγκτον, με τις δύο τελευταίες να εξακολουθούν να είναι δεσμευμένες σε υψηλούς δασμούς.

OT Originals
Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο