Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, προσπάθησε να υποβαθμίσει τους αμερικανικούς φόβους ότι τα τσιπ που κατασκευάζειη εταιρεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, λίγες ημέρες πριν ο ίδιος ταξιδέψει στην ασιατική χώρα.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Χουάνγκ δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχούμε» για τη χρήση τεχνολογίας αμερικανικής κατασκευής από τον στρατό της Κίνας, επειδή «απλώς δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτήν».
«Θα μπορούσε να περιοριστεί ανά πάσα στιγμή. Για να μην αναφέρουμε ότι υπάρχει ήδη άφθονη υπολογιστική ικανότητα στην Κίνα», είπε ο Χουάνγκ. «Δεν χρειάζονται τα τσιπ της Nvidia, σίγουρα, ή αμερικανικά τεχνολογικά συστήματα για να χτίσουν τον στρατό τους», σημείωσε.
Τα σχόλια έγιναν στον απόηχο της διακομματικής πολιτικής αντίληψης στις ΗΠΑ που επιβάλει περιορισμούς στις εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής ημιαγωγών, απαγορεύοντάς τους να πωλούν τα πιο προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης τους σε πελάτες στην Κίνα.
«Πρέπει να είμαστε παντού»
Ο Χουάνγκ επανέλαβε επίσης, επικρίνοντας προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις, ότι η τακτική ελέγχου των εξαγωγών ήταν αντιπαραγωγική για τον τελικό στόχο της τεχνολογικής ηγεσίας των ΗΠΑ.
«Θέλουμε η αμερικανική τεχνολογική στοίβα να αποτελέσει το παγκόσμιο πρότυπο… για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αναζητούμε όλους τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», δήλωσε ο Χουάνγκ, προσθέτοντας ότι οι μισοί από τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα.
Αυτό σημαίνει ότι για να είναι η Αμερική ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η αμερικανική τεχνολογία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, πρόσθεσε.
Οι τελευταίοι περιορισμοί της Ουάσιγκτον στις πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα εφαρμόστηκαν τον Απρίλιο και αναμένεται να οδηγήσουν σε ζημίες δισεκατομμυρίων για την εταιρεία. Τον Μάιο, ο Χουάνγκ δήλωσε ότι οι περιορισμοί στα τσιπ είχαν ήδη μειώσει το μερίδιο αγοράς της Nvidia στην Κίνα σχεδόν στο μισό.
Ισορροπία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου
Η συνέντευξη του Χουάνγκ στο CNN δόθηκε λίγες μέρες πριν ταξιδέψει στην Κίνα για το δεύτερο ταξίδι του στη χώρα φέτος, και καθώς η Nvidia φέρεται να εργάζεται πάνω σε ένα άλλο τσιπ που συμμορφώνεται με τους τελευταίους ελέγχους εξαγωγών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι Αμερικανοί νομοθέτες τον προειδοποίησαν να μην συναντηθεί με εταιρείες που συνδέονται με τον στρατό ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας ή με οντότητες που κατονομάζονται στον κατάλογο περιορισμένων εξαγωγών της Αμερικής.
Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Νιούμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας The Futurum Group, η συνέντευξη του Χουάνγκ στο CNN καταδεικνύει πώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τη μέγιστη πρόσβαση στην αγορά.
«Πρέπει να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί για να βεβαιωθεί ότι δεν θα ταρακουνήσει την κυβέρνηση Τραμπ», είπε ο Νιούμαν, προσθέτοντας ότι θέλει επίσης να είναι σε θέση ώστε η Κίνα να επενδύσει στην τεχνολογία της Nvidia εάν και όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να το πράξει.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υποβάθμιση των ανησυχιών της Ουάσιγκτον είναι βάσιμη, σύμφωνα με τον Νιούμαν. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να αποδεχτούμε πλήρως την ιδέα ότι η Κίνα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της Nvidia για στρατιωτική χρήση».
Πρόσθεσε επίσης ότι θα περίμενε ότι η τεχνολογία της Nvidia θα βρίσκεται στον πυρήνα της εκπαίδευσης Τεχνητής Νοημοσύνης οποιασδήποτε χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της στην ανάπτυξη προηγμένων όπλων.
Τζένσεν Χουάνγκ: Επαναστατικό το R1 της DeepSeek
Τον περασμένο μήνα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η μεγάλη κινεζική startup γλωσσικών μοντέλων DeepSeek — η οποία λέει ότι χρησιμοποίησε τσιπ Nvidia για την εκπαίδευση των μοντέλων της — υποστήριζε τις στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις της Κίνας.
Την Κυριακή, ο Χουάνγκ αναγνώρισε ότι υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με το μοντέλο συλλογισμού ανοιχτού κώδικα R1 του DeepSeek που εκπαιδεύεται στην Κίνα, αλλά είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρουσιάζει κινδύνους μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο.
Ο Χουάνγκ επαίνεσε το μοντέλο συλλογισμού R1, αποκαλώντας το «επαναστατικό» και είπε ότι η φύση του ανοιχτού κώδικα έχει δώσει τη δυνατότητα σε νεοφυείς εταιρείες, νέες βιομηχανίες και χώρες να συμμετέχουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Η αλήθεια είναι ότι [η Κίνα και οι ΗΠΑ] είναι ανταγωνιστές, αλλά είμαστε σε μεγάλο βαθμό αλληλεξαρτώμενοι, και στο βαθμό που μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε και να επιδιώκουμε και οι δύο τη νίκη, είναι σωστό να σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας», κατέληξε ο Χουάνγκ μιλώντας στο CNN.