Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ζήτησε από τους κατασκευαστές όπλων να σταματήσουν να γκρινιάζουν και να «κάνουν πράξη» τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, καθώς ζήτησε την αύξηση της παραγωγής ώστε να ταιριάζει με τα ακμάζοντα σχέδια δαπανών της χώρας του.
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνησή του είχε αντιμετωπίσει μακροχρόνιες ανησυχίες της βιομηχανίας, εξορθολογίζοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ νέων στρατιωτικών δαπανών.
«Δεν υπάρχει πλέον λόγος για γκρίνιες», δήλωσε ο Πιστόριους στη συνέντευξη στους FT. «Η βιομηχανία γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι πλέον υπεύθυνη για την επίτευξη των στόχων».
Οι βιομηχανικοί όμιλοι έπρεπε να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας, είπε, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εν μέσω της μείωσης του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την ασφάλεια της ηπείρου. Το Βερολίνο στοχεύει να αυξήσει τις ετήσιες αμυντικές του δαπάνες στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029, αύξηση 70% από φέτος.
«Δυστυχώς, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε καθυστερήσεις σε μεμονωμένα έργα, όπου όλα φαίνονται διευθετημένα, και στη συνέχεια εμφανίζονται καθυστερήσεις από την πλευρά της βιομηχανίας – κάτι για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσω», δήλωσε ο Πιστόριους.
«Η βιομηχανία πρέπει να αυξήσει τις δυνατότητές της. Αυτό ισχύει για τα πυρομαχικά, τα drones, τα άρματα μάχης – στην πραγματικότητα σχεδόν σε κάθε τομέα».

Ριζική αλλαγή στην άμυνα της Γερμανίας
Ο 65χρονος Σοσιαλδημοκράτης έχει αναλάβει την ευθύνη να φέρει μια ριζική αλλαγή στην προσέγγιση της χώρας του στην άμυνα. Ο στόχος, που ανακοινώθηκε πριν από τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι να μετασχηματιστούν οι ένοπλες δυνάμεις μετά από δεκαετίες υποεπένδυσης και να δοθεί στη Γερμανία ηγετικός ρόλος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο Πιστόριους πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέσγκεθ, στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, όπου δήλωσε ότι θα συζητήσει έναν «οδικό χάρτη» για την υποστήριξη ασφαλείας των ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Μια ευρέως αναμενόμενη μείωσηαμερικανικών δυνάμεων δεν θα πρέπει να αφήνει κενά σε δυνατότητες που θα μπορούσαν να «προσκαλέσουν τον Πούτιν», προειδοποίησε.
Επίσης, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η Ουκρανία και το πιεστικό ζήτημα των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot, μετά την παύση των παραδόσεων στο Κίεβο από την Ουάσινγκτον. Το Βερολίνο έχει ήδη δώσει στο Κίεβο τρία από το κάποτε απόθεμα 12 κρίσιμων συστημάτων Patriot.
«Έχουμε μόνο έξι στη Γερμανία», είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι δύο άλλα είχαν δανειστεί στην Πολωνία και τουλάχιστον ένα ήταν πάντα εκτός υπηρεσίας λόγω συντήρησης ή εκπαίδευσης. «Αυτό είναι πραγματικά πολύ λίγο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους του ΝΑΤΟ που πρέπει να επιτύχουμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα».
Ο Πιστόριους είπε ότι θα συζητήσει μια πρόταση που έκανε στον Χέσγκεθ τον περασμένο μήνα να επιτρέψει στη Γερμανία να αγοράσει δύο συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ για το Κίεβο.
Ωστόσο, είπε ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει τους πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, παρά το κύμα πρόσφατων αεροπορικών επιθέσεων της Ρωσίας και ένα ανανεωμένο αίτημα από το Κίεβο.
Ο υπουργός απέρριψε επίσης τον κοινό δανεισμό ή τα ευρωομόλογα σε επίπεδο ΕΕ για να βοηθήσει χρεωμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Ερωτηθείς για προτάσεις για τέτοιο δανεισμό, είπε: «Όχι».
Ο Πιστόριους δήλωσε ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται ένα σχέδιο προμήθειας εξοπλισμού, μέχρι και τη δεκαετία του 2030, για να τηρήσει την υπόσχεση του συντηρητικού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να καταστήσει τον γερμανικό στρατό τον ισχυρότερο της Ευρώπης.

Οι διαβεβαιώσεις προς τη βιομηχανία
Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις με «τακτικές ετήσιες υποχρεώσεις αγοράς» θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση του παραπόνου της βιομηχανίας ότι δεν μπορεί να επενδύσει σε ακριβές νέες γραμμές παραγωγής χωρίς βεβαιότητα για τις μελλοντικές παραγγελίες.
Το 2022, με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ο τότε επικεφαλής του γερμανικού στρατού δήλωσε ότι τα στρατεύματά του ήταν ουσιαστικά «άοπλα».
Στο παρελθόν μόνο ότι χάλαγε αντικαθίστατο είπε ο Πιστόριους.
Στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπου η καινοτομία λαμβάνει χώρα με ιλιγγιώδη ρυθμό, δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα διασφάλιζε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα λάμβαναν μόνο προϊόντα «υπερσύγχρονης τεχνολογίας». Πρόσθεσε ότι θα επέτρεπε τις προκαταβολές στους παραγωγούς όπλων: «Αυτά είναι όλα νέα μέσα που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τη βιομηχανία να αποκτήσει δυναμική».
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το think-tank Bruegel και το Ινστιτούτο Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών και πυροβολικού είχε αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο ρυθμός παραγωγής του άρματος μάχης που χρησιμοποιείται από πολλά ευρωπαϊκά έθνη – το Leopard 2A8 – συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά και ρωσικά.
Παρόλο που ζήτησε την επιτάχυνση της βιομηχανίας, ο Πιστόριους δήλωσε ότι επιδιώκει να βελτιώσει τις προμήθειες.
Γνωστός ως ευθύς ομιλητής και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, ο Πιστόριους έχει αναδειχθεί ως ο αγαπημένος πολιτικός της χώρας από τότε που έγινε υπουργός Άμυνας. Είναι το μόνο μέλος του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου, που παρέμεινε στη θέση του από την αλλαγή κυβέρνησης τον Μάιο.
Ο Πιστόριους δήλωσε ότι η χώρα κινήθηκε ταχύτερα από ό,τι περίμενε στο να αποδεχτεί την ανάγκη επανεξοπλισμού. Επισήμανε έρευνες που δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστήριξε υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, καθώς και την εισαγωγή μιας εθελοντικής μορφής στρατιωτικής θητείας, που αναμένεται το επόμενο έτος.
Ο Πιστόριους είπε ότι ξεχώριζε εντός του κόμματός του επειδή επέλεξε στρατιωτική θητεία αντί για μια πολιτική εναλλακτική λύση.
Ήταν επίσης υπέρ της ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων Pershing II στη δυτική Γερμανία τη δεκαετία του 1980, όταν οι περισσότεροι Σοσιαλδημοκράτες διαδήλωναν εναντίον της. Πιο πρόσφατα, έχει επικριθεί από την παλιά φρουρά του κόμματος, η οποία πιέζει για μια ύφεση με τη Μόσχα. Ο ίδιος πιστεύει στην αποτροπή μέσω της ισχύος.
Τα εγκαίνια φέτος μιας μόνιμης ταξιαρχίας Γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία για να φρουρούν το κράτος της Βαλτικής — ένα από τα εμβληματικά έργα του Πιστόριους — ήταν ένα ισχυρό σύμβολο της δέσμευσης της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος, είπε.
Επέμενε ότι στρατεύματα από τη Γερμανία, η οποία για χρόνια είχε μια κουλτούρα στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης σε απάντηση στις φρικαλεότητες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, θα ήταν πρόθυμα να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες σε περίπτωση επίθεσης της Μόσχας σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.