Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008 την Τρίτη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές δαπάνες ενόψει των εκλογών της Άνω Βουλής.
Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν στο 1,599%, το υψηλότερο από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Οι αποδόσεις του 30ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκαν επίσης στο ιστορικό υψηλό του 3,21%, ενώ οι αποδόσεις των 20ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 1999.
«Οι μακροπρόθεσμες και οι υπερ-μακροπρόθεσμες αποδόσεις της Ιαπωνίας αυξάνονται επί του παρόντος λόγω των προσδοκιών για δημοσιονομική επέκταση μετά τις εκλογές της Άνω Βουλής που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο CNBC ο Κεν Ματσουμότο, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής για την Ιαπωνία στην Credit Agricole CIB.
Ένας σημαντικός αριθμός Ιαπώνων πολιτικών και κομμάτων συζητά ενεργά τις μειώσεις του φόρου κατανάλωσης ενόψει των εκλογών της Άνω Βουλής που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή.

Μειώσεις φόρων ζητά η αντιπολίτευση
Ο κόσμος ανησυχεί για τις εκλογές επειδή οι πολιτικοί μιλούν για μειώσεις του φόρου κατανάλωσης, και οι μειώσεις φόρων οποιουδήποτε είδους στην Ιαπωνία είναι αυτοκτονικές.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα έχει υποστηρίξει ότι δεν θα καταφύγει σε μειώσεις φόρων που χρηματοδοτούνται από περισσότερες εκδόσεις ομολόγων, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν μειώσεις φόρων και περισσότερες δαπάνες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρέος.
Αυτή η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, δήλωσε στο CNBC ο Βισνού Βαράθαν, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Mizuho Securities για την Ασία εκτός Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Ενώ η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση νέου χρέους για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της. Τα φορολογικά έσοδα από μόνα τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα της κυβέρνησης.
«Η πιο πρόσφατη αφορμή είναι οι εκλογές. Ο κόσμος ανησυχεί για τις εκλογές επειδή οι πολιτικοί μιλούν για μειώσεις του φόρου κατανάλωσης και οι μειώσεις φόρων οποιουδήποτε είδους στην Ιαπωνία είναι αυτοκτονικές», δήλωσε ο Αμίρ Ανβαρζαντέχ, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς μετοχών της Ιαπωνίας στην Asymmetric Advisors, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι μειώσεις φόρων θα ήταν τρομερές δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.
«Γι’ αυτό οι κυνηγοί ομολόγων βρίσκονται επί ποδός. Και λένε: χρειαζόμαστε περισσότερη απόδοση για να επενδύσουμε στην αγορά ομολόγων. Υπάρχει λοιπόν ένα short [σε εξέλιξη] στην αγορά Ιαπωνικών κρατικών ομολόγων», δήλωσε στο CNBC.

Υποκείμενοι παράγοντες – ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία
Εκτός από τις επερχόμενες εκλογές, υπάρχουν υποκείμενοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επισπεύσουν την επόμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός στο Τόκιο υποχώρησε στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, χαμηλότερος από το 3,6% του Μαΐου.
«Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, ενδεχομένως επιταχύνοντας το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Κάρλος Κασανόβα, ανώτερος οικονομολόγος για την Ασία στην Union Bancaire Privée.
Επιπλέον, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης στις ιαπωνικές αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να γίνουν εντονότερες, ειδικά καθώς οι ασφαλιστές ζωής έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης πρόσθετης προσφοράς, δήλωσε ο Μασαχίκο Λου, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην State Street Investment Management.
Τον Ιούνιο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό των μειώσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων από τον Απρίλιο του επόμενου έτους και διατήρησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 0,5% καθώς αυξάνονται οι οικονομικοί κίνδυνοι. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επανέλαβε τα σχέδιά της να μειώσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας κατά περίπου 400 δισεκατομμύρια γιεν (2,76 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε τρίμηνο σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια γιεν μέχρι τον Μάρτιο του 2026, σύμφωνα με τις οδηγίες που τέθηκαν πέρυσι.