Με ρυθμό 5,2% έτρεξε η οικονομία στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η ανθεκτικότητα των εξαγωγών βοήθησε στην αντιστάθμιση της υποτονικής εγχώριας ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση 5,1% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά υπολείπεται του ρυθμού ανάπτυξης 5,4% του πρώτου τριμήνου, δίνει τη δυνατότητα στο Πεκίνο να πετύχει τον στόχο του περίπου 5% για ολόκληρο το έτος.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος χρειάζεται ισχυρές εξαγωγές και μεταποίηση για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων που έχει αποδυναμώσει την εγχώρια ζήτηση, αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το Πεκίνο σφυρηλατεί μια τελική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση στο δεύτερο εξάμηνο «έγκειται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την καθαρή συμβολή των εξαγωγών της Κίνας», σχολιάζει ο Arindam Chakraborty, οικονομολόγος της ANZ. Και προσθέτει: «Παρ ‘όλα αυτά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να βελτιώσουν τα αντικυκλικά μέτρα ώστε να στοχεύσουν σε ετήσια ανάπτυξη 5% το 2025».
Οι αμερικανικές πιέσεις στην Κίνα
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τις εξαγωγές της Κίνας επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στις μεταφορτώσεις ή αναδρομολογώντας κινεζικά προϊόντα στην Αμερική μέσω τρίτων χωρών όπως το Βιετνάμ .
Το μοντέλο ανάπτυξης του Πεκίνου που βασίζεται στις εξαγωγές και τη μεταποίηση αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό, με τα μέσα ενημέρωσης του κομμουνιστικού κόμματος να επικρίνουν την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα για την πρόκληση ενός άγριου πολέμου τιμών στην εγχώρια αγορά.
«Οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις των εξαγωγών αποδεικνύονται βασικό στήριγμα για την κινεζική ανάπτυξη, ακόμη και καθώς η δυναμική επιβραδύνεται στο δεύτερο τρίμηνο», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους.