Υπό δικαστική διαχείριση για υπεργολαβία παραγωγής σε προμηθευτές που φέρονται να εκμεταλλεύονταν εργαζόμενους έθεσε δικαστήριο του Μιλάνου την Loro Piana, καθιστώντας την μάρκα κασμίρ, ιδιοκτησίας LVMH, τον τελευταίο οίκο μόδας που εμπλέκεται σε μια σειρά ερευνών για παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο δήλωσε ότι η Loro Piana είχε παραδώσει την παραγωγή ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένων σακακιών, στην Evergreen Fashion Group, η οποία ανήκει σε μια κινεζική εταιρεία.
«Η παραγωγή τέτοιων ενδυμάτων είχε πραγματοποιηθεί σε πλαίσιο εργασιακής εκμετάλλευσης», σύμφωνα με την απόφαση που είδαν οι Financial Times.
Η Loro Piana έχει τεθεί σε δικαστική διαχείριση ενός έτους για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της, σύμφωνα με την απόφαση. Η κύρωση σημαίνει ότι ένας δικαστικά διορισμένος διαχειριστής θα επιβλέπει τις δραστηριότητες της μάρκας.
Η μάρκα δεν βρίσκεται υπό ποινική έρευνα και η εντολή θα αρθεί εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις πριν από την 12μηνη προθεσμία που έδωσε το δικαστήριο.

Και η Dior της LVMH είχε τεθεί υπό τον ίδιο έλεγχο
Η Loro Piana αγοράστηκε από την LVMH, τον μεγαλύτερο όμιλο πολυτελών ειδών στον κόσμο, το 2013. Ο Φρεντερίκ Αρνό, γιος του ιδρυτή της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του οίκου μόδας με έδρα το Μιλάνο τον Μάρτιο.
Είναι η πέμπτη εταιρεία μόδας που τίθεται υπό δικαστική διαχείριση για εργασιακά ζητήματα στην Ιταλία τους τελευταίους 18 μήνες, σε ένα σκάνδαλο που έχει αμαυρώσει την εικόνα της βιομηχανίας πολυτελών ειδών της χώρας.
Οι εισαγγελείς του Μιλάνου ερευνούν την αλυσίδα εφοδιασμού του κλάδου εδώ και αρκετά χρόνια, αφού έρευνες των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν πολλαπλές περιπτώσεις εργασιακής κακής πρακτικής σε διάφορες εταιρείες που έχουν Κινέζους ιδιοκτήτες με έδρα τη Λομβαρδία και την Τοσκάνη.
Οι μάρκες πολυτελείας ανέλαβαν την παραγωγή σε υπεργολάβους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της άνθησης της πολυτέλειας την εποχή της πανδημίας.
Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί και στην Dior της LVMH, τον ιταλικό οίκο Armani και τον Alviero Martini ήρθησαν πριν από την προθεσμία των 12 μηνών. Ο Valentino, που ανήκει εν μέρει στον άλλο γαλλικό όμιλο πολυτελών ειδών Kering, έλαβε επίσης παρόμοια εντολή τον Μάιο.