Την προηγούμενη εβδομάδα και για δύο συνεχόμενες μέρες άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έπειτα από σχετική εντολή του εισαγγελέα, αρμόδιου για το οργανωμένο έγκλημα, Δημήτρη Γκύζη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την έρευνα δεν ήταν ενήμερο από πριν το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει τρέξει μέχρι σήμερα την έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχει στείλει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.
Το γενικόλογο έγγραφο
Ένα πρώτο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι προς τι η ασυνεννοησία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένα έγγραφο από τη μία εισαγγελία προς την άλλη, το οποίο ήταν αρκετά γενικόλογο όσον αφορά την έρευνα των ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας που μοιάζει να έγινε περισσότερο για τα μάτια του κόσμου και όχι για ζητήματα ουσίας. Με απλά λόγια δεν φαίνεται να μπορούσε να τεκμηριώσει την ανάγκη μιας νέας έρευνας.
Η ελληνική δικαιοσύνη θα μπορούσε -από τη στιγμή που αποφάσισε τελικά να ασχοληθεί με την υπόθεση- ν’ αναζητήσει τη βοήθεια των ευρωπαϊκής εισαγγελίας που έχει τρέξει ήδη μεγάλο δρόμο στην έρευνα και όχι να την πιάσει από την αρχή. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι χάσιμο χρόνου. Αν μάλιστα ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Οικονομική Αστυνομία θα περάσει από κόσκινο όλες τις αιτήσεις των τελευταίων 6 ετών (από το 2019 και μετά), τότε μιλάμε για κάτι εκατομμύρια αιτήσεις στο σύνολό τους.
Το έργο της εξεταστικής
Το «φέξε μου και γλίστρησα» ταιριάζει γάντι εδώ. Εντελώς συμπτωματικά, στην ίδια λογική που παραπέμπει σε άπλετο χρόνο έρευνας κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για εξεταστική, η οποία θα κληθεί να εξετάσει όλα τα στοιχεία των επιδοτήσεων σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 και μετά. Μιλάμε για έρευνα που θα αφορά πορεία 27 ετών για να καταλήξουμε -όπως σε κάθε εξεταστική- σε ξεχωριστά πορίσματα για κάθε παράταξη, με την κυβέρνηση να βγάζει «λάδι» τους εμπλεκόμενους υπουργούς της και η υπόθεση να κλείνει εκεί.
Το έχουμε ξαναδεί αυτό να συμβαίνει και με άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Είναι το ίδιο έργο, παίζει σε επανάληψη και μόνο οι πρωταγωνιστές αλλάζουν. Για να είμαστε ακριβείς βέβαια ο πρωθυπουργός δεν είχε πληθώρα εναλλακτικών εδώ. Η εξεταστική ήταν μονόδρομος καθώς οποιαδήποτε άλλη προοπτική είχε ήδη απορριφθεί από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, είτε αυτός λέγεται Μάκης Βορίδης, είτε Λευτέρης Αυγενάκης κ.ο.κ.
Παρ’ όλα αυτά ακόμα κι αυτή η εξεταστική θα έχει κάποιο ενδιαφέρον, αρκεί να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στους μάρτυρες, όπως έχει συμβεί επίσης στο παρελθόν. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά τα όργια που έγιναν από την πλειοψηφία στην εξεταστική για τα Τέμπη -με αποκλεισμούς κομβικών μαρτύρων της υπόθεσης. Το φιάσκο που ακολούθησε ήταν ασύλληπτο με αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη εξεταστική να την αποκηρύξει έως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που είχε δώσει στον Alpha λίγους μήνες μετά.
Ακολουθώντας τη γραμμή
Βέβαια, για να μην κοροϊδευόμαστε, όλοι εντολές εκτελούν και τη γραμμή ακολουθούν. Μιλάμε για τη γραμμή που εκπορεύεται από το Μαξίμου. Όλοι το γνωρίζουν αυτό και ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα έχουν πλήρη αίσθηση του πόσο «αναλώσιμοι» είναι και ότι εν τέλει θα «καούν» αν αυτό απαιτούν οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού προκειμένου να διατηρήσει ο ίδιος ακέραιο το προφίλ του. Ρωτήστε επ’ αυτού τον κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο, τον επικεφαλής της εξεταστικής για τα Τέμπη, κάτι θα ξέρει.
Επανερχόμενοι στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, από εδώ και στο εξής, θα τρέχουν δύο έρευνες: μία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και μία από πλευράς της οικονομικής αστυνομίας. Με τη διαβεβαίωση βέβαια από πλευράς της δεύτερης προς την πρώτη, ότι τα όποια ευρήματα θα είναι στη διάθεσή της.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει: για ποιο λόγο δηλαδή η Οικονομική Αστυνομία δεν τέθηκε στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (όπως για παράδειγμα συνέβη με τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ που έτρεξαν το παρελθόν τις έρευνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ) και ξεκίνησε μια άλλη έρευνα, χάνοντας απίστευτα πολύτιμο χρόνο για τη διαλεύκανση του σκανδάλου.
Πηγή: in.gr