Η Meta Platforms, δια στόματος Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τεράστιων κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο από αυτά, με την ονομασία Prometheus αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.
Θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος του εγχειρήματος ο Ζάκερμπεργκ τόνισε ότι μία από τις τοποθεσίες θα καλύπτει μια περιοχή σχεδόν όση είναι το μέγεθος του Μανχάταν, δηλαδή κάτι παραπάνω από 59 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το τελευταίο διάστημα η Meta δίνει έμφαση στην ανάπτυξη αυτού που η ίδια ονομάζει «Υπερνοημοσύνη», μια τεχνολογία που, σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ευφυΐα ακόμη και τους πιο έξυπνους ανθρώπους.

Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Threads, ο Zuckerberg ανέφερε ότι η Meta κατασκευάζει πολλά clusters ισχύος πολλαπλών γιγαβάτ και ότι ένα cluster, που ονομάζεται Hyperion, θα μπορούσε να φτάσει τα πέντε γιγαβάτ σε διάστημα αρκετών ετών.
«Κατασκευάζουμε επίσης πολλά ακόμη τιτάνιου μεγέθους clusters. Μόνο ένα από αυτά καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του αποτυπώματος του Μανχάταν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Το Prometheus θα κατασκευαστεί στο Νιου Όλμπανι του Οχάιο, ενώ ο Hyperion θα κατασκευαστεί στη Λουιζιάνα και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός έως το 2030, δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ.
Σύμφωνα με το αφεντικό της Meta Platforms, η εταιρεία «επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια… για να δημιουργήσει υπερ-νοημοσύνη» και ότι στα κέντρα είχαν δοθεί «ονόματα που να ταιριάζουν στην κλίμακα και τον αντίκτυπό τους», δηλαδή Προμηθέας (γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης, ενώ παππούς του ήταν ο Έλληνας, γενάρχης των Ελλήνων) και Υπερίων (στην ελληνική μυθολογία ο Τιτάνας Υπερίων ήταν εκείνος που γέννησε με την σύζυγό του Θεία, τον Ήλιο, τη Σελήνη και την Ηώ).
Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο που φιλοξενούν αυτό που αποκαλούμε το cloud – δηλαδή απομακρυσμένους διακομιστές που αποθηκεύουν ψηφιακές πληροφορίες – με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στις ΗΠΑ, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Τα κέντρα δεδομένων που προορίζονται να στηρίξουν την τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνουν εξαιρετικά ενέργεια και νερό. Μελέτη εκτιμά ότι αυτά τα κέντρα θα μπορούσαν να καταναλώσουν 1,7 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού παγκοσμίως έως το 2027. Ένα μόνο ερώτημα τεχνητής νοημοσύνης – για παράδειγμα, ένα αίτημα στο ChatGPT – μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου τόσο νερό όσο ένα μικρό μπουκάλι, αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.
Η Meta Platforms, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της οποίας προέρχεται από την online διαφήμιση, είχε έσοδα άνω των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Οι μετοχές της Meta διαπραγματεύονταν κατά 1% υψηλότερα μετά τις ανακοινώσεις Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η μετοχή έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% μέχρι στιγμής φέτος.