Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα στα σχολεία να είναι «Made in Europe», στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση των εγχώριων βιομηχανιών, από την άμυνα έως τη γεωργία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη ότι το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζονται μέσω του σχολικού της προγράμματος θα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη, ως μήνυμα προς τα σχολεία να αγοράζουν περισσότερα τοπικά προϊόντα, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης που περιήλθε σε γνώση των Financial Times. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί προϊόντα αξίας περίπου 220 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η ρήτρα «Made in Europe» αντικατοπτρίζει την πίεση των Βρυξελλών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στα εγχώρια προϊόντα έναντι των εισαγωγών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την φθίνουσα βιομηχανία της Ένωσης. Η πρόταση έρχεται καθώς η Επιτροπή ετοιμάζεται να κάνει σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση της γεωργίας στο πλαίσιο του επόμενου κοινού προϋπολογισμού της, τον οποίο θα προτείνει επίσης την Τετάρτη.
Η ρήτρα «made in Europe»
Οι Βρυξέλλες εισήγαγαν πρόσφατα ρήτρες «Made in Europe» στους νέους κανόνες για τις αμυντικές προμήθειες και στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για την καθαρή τεχνολογία, κυρίως μετά από πιέσεις που δέχθηκε από ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία. Έχει επίσης θέσει εγχώριους στόχους για την παραγωγή βασικών προϊόντων, όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες.
Η ρήτρα για τα σχολεία — η οποία επίσης προβλέπει την προτεραιότητα σε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και αγροκτήματα με «χαμηλό κλιματικό αποτύπωμα» — θα αποτελέσει μέρος της αναθεώρησης των κανόνων των γεωργικών αγορών της Ένωσης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον κοινό προϋπολογισμό της Ένωσης και θα διατηρηθεί στο επόμενο σχέδιο δαπανών της ΕΕ που θα ισχύει από το 2028, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης.
«Είναι ωραίο για τα παιδιά να ξέρουν ότι αυτό είναι ένα μήλο και ότι αυτό το μήλο προέρχεται από ένα δέντρο 5 χιλιόμετρα μακριά του», δήλωσε στους FT ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Ενώ η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, εισάγει περίπου διπλάσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών από αυτήν που εξάγει. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της είναι οι ΗΠΑ, το Μαρόκο και η Τουρκία.
Δεκαεπτά κράτη μέλη ήδη δίνουν προτεραιότητα στις τοπικές ή περιφερειακές προμήθειες, σύμφωνα με ανάλυση της Επιτροπής για το τρέχον σχολικό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα θα παραμείνει μέρος της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής του μπλοκ, η οποία αποτιμάται σε 369 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η στήριξη στους αγρότες
Οι αγρότες έχουν επιμείνει στην απαίτηση να διατηρηθεί η οικονομική στήριξη για την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, παρά τις ανταγωνιστικές προτεραιότητες όπως η βιομηχανία και η άμυνα.
Η επιτροπή θα προτείνει την οριοθέτηση της άμεσης εισοδηματικής στήριξης προς τους αγρότες — αξίας περίπου 291 δισεκατομμυρίων ευρώ — αλλά τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την υποστήριξη πρόσθετων αναγκών, όπως η κατάρτιση και η χρηματοδότηση απομακρυσμένων περιοχών.
Οι πληρωμές προς τους αγρότες θα εξακολουθούν να κατανέμονται ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσης, αλλά θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με μια αναλογική κλίμακα που θα ωφελεί περισσότερο τους μικρούς αγρότες. Η χρηματοδότηση θα περιοριστεί στα 100.000 ευρώ ανά αγρότη ετησίως για καλύτερη στόχευση της στήριξης, σύμφωνα με ξεχωριστό προσχέδιο.
Θα ορίζει επίσης για πρώτη φορά ότι τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή αντικαταστατών εργαζομένων σε περίπτωση που οι αγρότες χρειαστεί να λάβουν άδεια ασθένειας ή μητρότητας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να παραμείνουν στο επάγγελμα.
Η επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις.