Από σήμερα έως τις 9 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής προτάσεων στη Δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρές, Πολύ Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης με την εν λόγω δράση δρομολογείται μια ακόμα παρέμβαση για τη στήριξη και την ανάπτυξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
«Παράλληλα με τις λοιπές δράσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την περαιτέρω κάλυψη του επενδυτικού κενού της προηγούμενης δεκαετίας, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας που αυξάνουν το εισόδημα των συμπολιτών μας», είχε αναφέρει ο κ.Παπαθανάσης προσθέτοντας: «Επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο μας για την επόμενη μέρα της χώρας, ενδυναμώνουμε με πράξεις την ισχύ, τη δυναμική και τον εξαγωγικό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες της νέας εποχής».
Οι ενισχύσεις
Μέσω της δράσης αυτής ενισχύονται αιτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 80.000 ευρώ και η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% έως 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού (ανάλογα με την Περιφέρεια υλοποίησης), με ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 200.000 ευρώ. Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον το 25% της ιδιωτικής συμμετοχής του προτεινόμενου προϋπολογισμού εξασφαλίζεται με ίδια κεφάλαια.
Και το πιο σημαντικό: Είναι υποχρεωτική η επίτευξη αύξησης των εξαγωγών της ενισχυόμενης επιχείρησης σε ύψος τουλάχιστον ίσο με το 70% της δημόσιας δαπάνης ολοκλήρωσης, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο εντός τριετίας από την ολοκλήρωση της πράξης.
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων και για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.
Τι χρηματοδοτείται
Για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση, οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι:
α) Προμήθεια εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της καθώς και εξοπλισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας
β) Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών, όπως πιστοποιήσεις, απόκτηση τεχνογνωσίας, σχεδιασμού συσκευασίας κλπ
γ)Δαπάνες Λογισμικού
δ)Δαπάνες προβολής, προώθησης & δικτύωσης μέσω συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις
Συμπληρωματικά, θα μπορούν να ενισχυθούν δαπάνες για μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού και έμμεσες δαπάνες. Η διάρκεια, δε, υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων είναι 18 μήνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής κοινοποίησης της οριστικής έγκρισης της αίτησης για χρηματοδότηση.
Από το συνολικό προϋπολογισμό της δράσης τα 44.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν για τις Περιφέρειες σε Μετάβαση, δηλαδή Αττική και Νότιο Αιγαίο και τα 156.000.000 ευρώ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος.