Υπό την πίεση της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται αυτήν την ώρα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε αρχικά να θέσει τις βάσεις για τις 2.000 μονάδες, η λήξη των παραγώγων «απελευθέρωσε» κάποιους πωλητές, με το ενδιαφέρον να διαχέεται στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,11% στις 1.979,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 99,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.974,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κέρδη 0,25% στις 2.138,67 μονάδες.
Τέταρτη εβδομάδα ανόδου
Προς την τέταρτη εβδομάδα ανόδου οδεύει ο Γενικός Δείκτης, και εκτός απροόπτου, προς τον ένατο διαδοχικό μήνα ανόδου, με τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος να έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση αρκετών εγχώριων αναλυτών ότι η bull market έχει πλέον αρχίσει να διευρύνεται. Τα κέρδη κατοχυρώνονται από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και οδεύουν, όπως όλα δείχνουν στις μικρότερες.
Ενδεχομένως η αγορά να είναι προς το τέλος αυτού του ανοδικού σκέλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολυετής διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα –με αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου, σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας– δεν έχει μεταμορφώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από «ειδική περίπτωση κινδύνου» σε αγορά που προσεγγίζει πλέον χαρακτηριστικά ωριμότητας και διεκδικεί θέση στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.
Παράλληλα, ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να προσφέρει ελκυστικές κερδοφορίες και σημαντικό discount στις αποτιμήσεις. Αν και η μεσοπρόθεσμη αύξηση κερδών δεν αναμένεται να ακολουθήσει το ράλι που προβλέπεται για την υπόλοιπη Ευρώπη το 2026, το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και η ανθεκτικότητα των βασικών μεγεθών στηρίζουν όμως το επενδυτικό αφήγημα.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΔΑΑ, Aktor και Metlen σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο, Optima Bank, Coca Cola, Jumbo, Motor Oil, Cenergy, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΤΕ, Alpha Bank και Aegean.
Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ ξεχωρίζει με το +2,57% που καταγράφει, με τις Πειραιώς, Σαράντη, Εθνική, ΕΛΧΑ, Helleniq Energy, Τιτάν και Eurobank να καταγράφουν ήπιες απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι η Κύπρου.