Λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετά που χωρίζουν τη Gen Z από τις προηγούμενες γενιές, το «Gen Z stare» έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν λόγο τριβής. Το TikTok, φυσικά, είναι ξανά το πεδίο μάχης. Από τις κόντρες για τα skinny jeans και τις κάλτσες μέχρι τους καβγάδες για την τηλεφωνική ευγένεια, κάθε γενιά έχει τις δικές της εμμονές και τις δικές της επικρίσεις για τις άλλες.
Το νέο μέτωπο της σύγκρουσης είναι… το βλέμμα. Ένα κενό, ανέκφραστο, σχεδόν ενοχλημένο βλέμμα που η Gen Z χαρίζει απλόχερα, κυρίως σε σκηνικά εξυπηρέτησης πελατών. Το TikTok έχει γεμίσει με βίντεο νέων που εξηγούν γιατί το κάνουν, πώς είναι να το εισπράττεις και γιατί αυτό το ύφος είναι τόσο χαρακτηριστικό της γενιάς τους.
Οι millennials, για άλλη μια φορά, εξεγείρονται απέναντι σε αυτή τη νέα «προσβολή». Από τις συζητήσεις για το αν η μεσαία ή η πλάγια χωρίστρα είναι «σωστή», περάσαμε στην κριτική ότι η Gen Z είναι «τεμπέληδες που δεν θέλουν να δουλέψουν». Τώρα, το πρόβλημα είναι ότι κοιτάνε, αντί να μιλάνε.

Χρήστες από όλες τις γενιές παρατηρούν το φαινόμενο και μιλάνε γι’ αυτό στα social media. Για όσους δεν ανήκουν στη Gen Z, το βλέμμα αυτό ερμηνεύεται ως ανικανότητα για small talk ή ευγένεια. Η Gen Z, όμως, λέει ότι το κάνουν όταν κάποιος λέει κάτι τόσο «χαζό», που δεν αξίζει καν απάντηση.
Ένας χρήστης στο Χ έγραψε χαρακτηριστικά:
«Έχω βαρεθεί τόσο πολύ αυτό το νέο στυλ εξυπηρέτησης πελατών, όπου σε κοιτάνε απλά όταν φτάνεις στο γκισέ. Όταν ο τύπος από το συνεργείο μου είπε “καλημέρα, θα είμαι μαζί σας σε ένα λεπτό”, σκέφτηκα κατευθείαν “να πώς λειτουργεί σωστά μια επιχείρηση”».
@tiltonicatiktok #genzstare ♬ Your Love Is My Drug (do you wanna have a slumber party in my basement) – Ke$ha
Η Gen Z «περιμένει το ChatGPT»
Η Janaye, χρήστρια του TikTok, το εξήγησε με τον δικό της τρόπο:
«Το Gen Z stare είναι όταν κάποιος δεν αντιδρά καθόλου σε μια κατάσταση που απαιτεί ή δικαιολογεί αντίδραση».
Και πρόσθεσε:
«Άκουσα κάποιον να λέει ότι είναι σαν να περιμένουν το ChatGPT να τους πει τι να απαντήσουν».
Το βλέμμα αυτό δεν είναι αθώο. Είναι δηλωτικό μιας γενιάς που απορρίπτει την προσποίηση, αποφεύγει την περιττή κοινωνικότητα και αντιδρά με… μη αντίδραση. Για κάποιους, είναι αγένεια. Για άλλους, είναι statement. Όπως και να ‘χει, η συζήτηση μόλις άρχισε.
Πηγή: in.gr