Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους συντελεστές ΦΠΑ προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν ότι μετά τις 24 Ιουλίου που θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με που δίνει δυνατότητα απαλλαγής των πολύ μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ, η Αθήνα θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αίρεται κάθε λόγος για συνέχιση των διαδικασιών «επί παραβάσει» σε βάρος της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν απέστειλε -στο πλαίσιο της δέσμης παραβάσεων Ιουλίου- αιτιολογημένες γνώμες σε πέντε κράτη-μέλη, λόγω μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ρουμανία δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία (ΕΕ) 2022/542, η οποία αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ.
Δείτε εδώ το κείμενο της Κομισιόν
Παράλληλα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Ρουμανία για τη μη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο των νέων κανόνων σχετικά με τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2020/285.
«Είμαστε ένα βήμα, πλέον, πριν από την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή αρνείστε να εφαρμόσετε τις ευρωπαϊκές Οδηγίες 2022/542 και 2020/285, που δίνουν κατεύθυνση για μειωμένο, ακόμα και μηδενικό, συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν εμπορεύματα και υπηρεσίες χωρίς να χρεώνουν ΦΠΑ», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Τι απαντά το ΥΠΕΘΟ
Απαντώντας επί της ουσίας στα παραπάνω, πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωναν πως «Η Ελλάδα είχε ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των υποχρεωτικών ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους συντελεστές ΦΠΑ, πριν από την αποστολή της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελληνική Δημοκρατία.
Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα, το οποίο ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2025.
Στο σχέδιο νόμου ενσωματώνονται:
1. Η Οδηγία (ΕΕ) 2020/285, που αφορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις:
– Προβλέπεται η εφαρμογή του καθεστώτος σε διασυνοριακές συναλλαγές μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
– Διατηρείται το εθνικό όριο των 10.000 ευρώ.
2. Διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542, που αφορούν τους συντελεστές ΦΠΑ:
– (α) Τόπος παροχής υπηρεσιών: Σε περίπτωση παροχής πρόσβασης ή διεξαγωγής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών κ.λπ. εκδηλώσεων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, τόπος παροχής θεωρείται η χώρα εγκατάστασης του μη υποκείμενου σε φόρο.
– (β) Εναρμόνιση συντελεστών ΦΠΑ: Ορίζεται ότι ο ΦΠΑ στα εισαγόμενα αγαθά ισούται με τον συντελεστή που εφαρμόζεται στο εσωτερικό του κράτους μέλους.
– (γ) Καθεστώς εγκατεστημένων επιχειρήσεων: Τεχνικές ρυθμίσεις που αποσαφηνίζουν τη φορολογική αντιμετώπιση.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Ελλάδα θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αίρεται κάθε λόγος για συνέχιση των διαδικασιών επί παραβάσει σε βάρος της χώρας.