Διαστάσεις και απήχηση – πέρα απο αυτούς που αρχικά αφορούσε – αποκτά η πρωτοβουλία μιας φοιτήτριας στη Γαλλία για την κατάργηση ενός νέου γαλλικού νόμου για τη γεωργία.
Ηδη έχει ξεπερασει τις 500.000 υπογραφές, ξεπερνώντας το όριο που πρέπει να συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο — κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.
Η ιστορία: Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έναν νόμο, με την ονομασία «Loi Duplomb» από το όνομα ενός από τους υποστηρικτές του, ο οποίος, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, θα διευκόλυνε τη ζωή των αγροτών μειώνοντας τη γραφειοκρατία, αλλά και επιτρέποντας προσωρινά τη χρήση της ακεταμιπρίδης, ενός εντομοκτόνου που έχει απαγορευτεί στη Γαλλία από το 2018.
Οπως σημειώνει το POLITICO , το κείμενο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, καθώς και από τα μεγάλα λόμπι των αγροτών, την FNSEA και την Jeunes Agricultures, ενώ ένα αριστερό συνδικάτο αγροτών, καθώς και πράσινα και αριστερά κόμματα, αντιτίθενται σε αυτό.
Η αίτηση που ξεκίνησε η Ελεονόρ Πατερί — μια άγνωστη φοιτήτρια πανεπιστημίου από το Μπορντό με εξειδίκευση στους περιβαλλοντικούς κανόνες — ζητά την κατάργηση του κειμένου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «επιστημονική, ηθική, περιβαλλοντική και υγειονομική παρέκκλιση». Η πρωτοβουλία «Όχι στο νόμο Loi Duplomb » άρχισε πριν απο δεκα ημέρες, στις 10 Ιουλίου.
Το Σάββατο ο αριθμός των υπογραφών ξεπέρασε το όριο των 500.000 και σημερα Κυριακή πλησιαζει το ένα εκατομμυριο (1.000.000). Πέρα από αυτό το όριο, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων ή των κοινοβουλευτικών επιτροπών μπορούν να προτείνουν τη διοργάνωση κοινοβουλευτικής συζήτησης επί του θέματος .
« Je m’appelle Eléonore Pattery, j’ai 23 ans, et je suis actuellement en Master. La Loi Duplomb est une aberration scientifique, éthique, environnementale et sanitaire.»
Une pétition pour imposer un débat sur l’abrogation de la loi pesticide bat tous les records !
👉Signez :… pic.twitter.com/vmMKWqtMPp
— Manon Aubry (@ManonAubryFr) July 18, 2025
«Πρώτη φορά»
Η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, Ορελί Τρουβέ , από το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία», δήλωσε ότι θα υποβάλει αυτήν την πρόταση το φθινόπωρο.
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην ιστορία της Εθνοσυνέλευσης», δήλωσε η πανευτυχής Τρουβέ στο POLITICO τηλεφωνικά το Σάββατο.
Merci au million de personnes (et ce n’est pas fini !) qui ont signé cette pétition ❤️
Par leur signature, elles réouvrent le débat sur une loi qui autorise un pesticide dangereux.
Nous porterons vos voix à l’Assemblée autant que possible. pic.twitter.com/Fapm2awJDC— Aurélie Trouvé (@TrouveAurelie) July 20, 2025
Ωστόσο, για να διεξαχθεί η συζήτηση, η πρόταση πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση της Διάσκεψης των Προέδρων της Εθνοσυνέλευσης, ενός οργάνου που συγκεντρώνει βασικούς νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής μόνιμων κοινοβουλευτικών επιτροπών όπως η Τρουβέ. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει ξανά τον Σεπτέμβριο.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», είπε η Τρουβέ, προειδοποιώντας ότι η αγνόηση της αίτησης θα αποτελούσε «δημοκρατική άρνηση».
Ενώ το κείμενο δεν μπορεί να καταργηθεί κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, η επιτυχία της αναφοράς αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση και για τα λόμπι των αγροτών που έχουν υπερασπιστεί το μέτρο σε συμβολικό επίπεδο.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας εξετάζει επίσης το κείμενο και θα μπορούσε να λογοκρίνει μέρος του εάν το συμβούλιο κρίνει ότι είναι αντίθετο με το σύνταγμα.