Ιαπωνία: Σε τροχιά πολιτικής αναταραχής μετά τις εκλογές

Η ήττα δεν οδηγεί απαραίτητα στην πτώση της κυβέρνησης - Αυξάνει όμως την πίεση και δυσκολεύει τη διαπραγματευση για τους αμερικανικούς δασμούς

Ιαπωνία: Σε τροχιά πολιτικής αναταραχής μετά τις εκλογές

Δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης Ισίμπα στην Ιαπωνία καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού αντιμετωπίζει την ήττα στις εκλογές της Άνω Βουλής.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα  του Ισίμπα και ο μικρότερος εταίρος του, η Komeito, έχασαν σημαντικό αριθμό εδρών.

Ο συνασπισμός απειλείται με απώλεια της πλειοψηφίας του, την οποία έχει ήδη χάσει στην ισχυρή Κάτω Βουλή. Ο Σιγκέρου Ισίμπα, ως ηγέτης του κόμματος και της κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος  θα μπορούσε να δεχθεί πιέσεις.

Διαπραγματεύσεις για τους δασμούς

Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι σημαντικές εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο. Η Ιαπωνία βρίσκεται υπό πίεση να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ έως την 1η Αυγούστου. Διαφορετικά, η χώρα αντιμετωπίζει τιμωρητικούς δασμούς στη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά.

Μιλώντας δύο ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογών στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NHK, ο Ισίμπα δήλωσε ότι «επισήμως» αποδέχτηκε το «σκληρό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να παραμείνει ως πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος, απάντησε θετικά αλλά έσπευσε να προσθέσει :

«Είμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες… δεν πρέπει ποτέ να καταστρέψουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Είναι φυσικό να αφιερώσουμε την πλήρη αφοσίωση και ενέργειά μας στην υλοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε αργότερα στο TV Tokyo.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο λόγος για την επικείμενη εκλογική ήττα είναι η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος με την άνοδο των τιμών και την πολιτική μετανάστευσης.

Μικρά δεξιά λαϊκιστικά κόμματα, όπως το ανοιχτά ξενοφοβικό κόμμα Sanseito, επωφελούνται από αυτό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κόμμα σημείωσε σημαντικά κέρδη στις εκλογές για την Άνω Βουλή.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο