Μοσκοβισί: «Μένει να αποδειχθεί» – Το σχόλιο για την κατάργηση των αργιών στη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν είπε ότι αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας, είπε ο Πιερ Μοσκοβισί

Μοσκοβισί: «Μένει να αποδειχθεί» – Το σχόλιο για την κατάργηση των αργιών στη Γαλλία

«Μένει να αποδειχθεί» ως πολιτική η κατάργηση δύο εθνικών αργιών σχολίασε ο Πιερ Μοσκοβισί, επικεφαλής της ανώτατης ελεγκτικής αρχής της Γαλλίας, καθώς προέτρεψε τους πολιτικούς να συμβιβαστούν και να ψηφίσουν το σχέδιο προϋπολογισμού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αντιδράσει στο κυβερνητικό σχέδιο, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές μέτρο.

Ερωτηθείς εάν θα ήταν αποτελεσματικό μέτρο ως προς τον στόχο του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι δεν είναι  ο ρόλος του να εκφέρει γνώμη για τις πολιτικές του δημοσιονομικού πακέτου των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό μένει να αποδειχθεί. Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να τεκμηριωθούν», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Τα δύσκολα έρχονται

Ο Μοσκοβισί, πρώην σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών και ευρωπαίος επίτροπος, επαίνεσε τη φιλοδοξία του οδικού χάρτη του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά προειδοποίησε ότι τα πιο δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς το σχέδιο πρέπει να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο.

Για τον Μπαϊρού είναι προσωπικό πολιτικό στοίχημα η διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση για την ψήφιση του προτεινόμενου προϋπολογισμού του για το επόμενο έτος.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν είπε ότι αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας – δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την ίδια πορεία αυξανόμενου χρέους. Όλες οι προσπάθειες που ζητά είναι δικαιολογημένες και η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει λιγότερα».

Για τους σοσιαλιστές σημείωσε: «Δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση — γνωρίζουν ότι η σταθερότητα είναι καλό πράγμα… Αλλά δεν μπορούν απλώς να είναι δεκανίκια για την κυβέρνηση, πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό».

Τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη περιελάμβαναν πάγωμα δαπανών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, αλλά εξαιρουμένης της άμυνας.

Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι ήθελε να καταργήσει δύο ημέρες εθνικής αργίας για να δημιουργήσει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα ετησίως. Μια άλλη δέσμευση ήταν να αυστηροποιήσει την επιλεξιμότητα για τα επιδόματα ανεργίας.

Το έλλειμμα

Το έλλειμμα της Γαλλίας εκτοξεύτηκε στο 5,8% του ΑΕΠ πέρυσι, το δεύτερο χειρότερο στην ευρωζώνη μετά τη Σλοβακία. Στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,6% το επόμενο έτος, αν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό είναι ρεαλιστικό. Το συνολικό εθνικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Ο Μπαϊρού χαρακτήρισε τις δύο επιπλέον ημέρες εργασίας απαραίτητες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και των φορολογικών εσόδων, προσθέτοντας ότι «ολόκληρο το έθνος πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να βελτιώσει την κατάσταση της Γαλλίας».

Οι οικονομολόγοι της Rexecode διαπίστωσαν ότι οι Γάλλοι (όσοι εργάζονται πλήρως και μερικώς, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι) εργάζονταν 1.607 ώρες ετησίως έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 1.674. Αλλά εργάζονται περισσότερο από εκείνους στη Γερμανία (1.548 ώρες) και την Ολλανδία (1.364 ώρες).

Αρχηγοί της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι το βάρος της κατάργησης των αργιών θα πέσει μόνο σε όσους ήδη εργάζονται, ενώ οι οικονομολόγοι έχουν τονίσει εδώ και καιρό ότι το κύριο πρόβλημα της Γαλλίας είναι το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης συνολικά.

Το ποσοστό απασχόλησης για τους 55 έως 64 ετών είναι 56%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 59% στις χώρες της ΕΕ και 61% σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ. Μόνο περίπου οι μισοί εξακολουθούν να εργάζονται όταν φτάσουν τα 62.

«Οι Γάλλοι δεν είναι τεμπέληδες»

Τα κλισέ ότι οι Γάλλοι εργαζόμενοι ήταν τεμπέληδες ή ότι η εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών ήταν υπεύθυνη «απλώς δεν ήταν αλήθεια», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Είπε ότι ελπίζει να βρεθεί συναίνεση για τον προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η πολιτική και οικονομική «αστάθεια», αλλά υποβάθμισε την πρόβλεψη ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωμένη οικονομική κρίση.

«Είναι εντελώς ψευδές να πιστεύουμε ότι είμαστε σαν την Ελλάδα του 2010. Ούτε κινδυνεύουμε από παρέμβαση του ΔΝΤ», είπε. «Τείνω να πιστεύω ότι η πρώτη πραγματική απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι η αύξηση των επιτοκίων».

Η Γαλλία δαπάνησε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 σε πληρωμές τόκων σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Αυξήθηκε σε περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 και προβλέπεται να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029. Το κόστος των τόκων προβλέπεται να γίνει ο μεγαλύτερος τομέας των κυβερνητικών δαπανών πριν από την εκπαίδευση.

«Η χιονόμπαλα έχει ήδη αρχίσει να κυλάει και το κόστος του χρέους μας συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα; Προς το παρόν, δεν έχουμε ακόμη παγιδευτεί στη χιονοστιβάδα που κυλάει προς τα κάτω».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο