Αντιμέτωποι με συχνά μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση βρίσκονται και αυτό το καλοκαίρι χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Κι ενώ η τουριστική κίνηση ανεβαίνει στα ακριτικά νησιά της χώρας τα μπλακάουτ στο ρεύμα προκαλούν ζημιά στις επιχειρήσεις αλλά και ταλαιπωρία στους παραθεριστές.
Τα προβλήματα στη Λέσβο
Μπορεί οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Λέσβου να μην είναι το φετινό καλοκαίρι πολύωρες, ωστόσο είναι συχνές και η καθημερινότητα δύσκολη για τους επιχειρηματίες και του παραθεριστές. Η Βάλια Μπαρμπατιώτη γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Μυτιλήνης περιγράφει στον ΟΤ: «Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές αυτό το καλοκαίρι. Και οι τουρίστες που έρχονται στα καταστήματα μας να ψωνίσουν αντιμετωπίζουν μία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα τους κατάσταση».

Βάλια Μπαρμπατιώτη γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Μυτιλήνης
Η Βάλια Μπαρμπατιώτη απαριθμεί τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του νησιού από τα μπλακάουτ: «Έτσι στη διάρκεια μίας συναλλαγής σε ένα κατάστημα μπορεί να σβήσει το μηχάνημα POS, ο υπολογιστής και φυσικά τα φώτα. Για τη μικρομεσαία επιχείρηση η επίπτωση από τα συχνά μπλακάουτ είναι τεράστια». Η ίδια μιλά και για τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές που υφίστανται επιχειρήσεις στην εστίαση: «Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, με δεδομένο ότι διακοπές ρεύματος μπορεί να είναι και πολύωρες καθώς διακόπτεται η λειτουργία για παράδειγμα των ψυγείων».
Ανάγκη για ασφαλές δίκτυο και επαρκή ηλεκτροδότηση
Στον ΟΤ μιλά και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας: «Το νησί χρειάζεται ασφαλή και σταθερή ηλεκτροδότηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτή δεν διασφαλίζεται».

Παναγιώτης Χριστόφας, δήμαρχος Μυτιλήνης
Το έργο εκείνο που πετυχαίνει τα παραπάνω είναι οι δρομολογούμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για έργο άνω των 3 δισ. ευρώ που έχει σε εξέλιξη ο ΑΔΜΗΕ έχοντας εκκινήσει τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και με βάση το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί το 2029 με 2030.
Το εργοστάσιο ρεύματος
Η Λέσβος ηλεκτροδοτείται από παλιά ρυπογόνα μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στις παρυφές της Μυτιλήνης.
«Ένας ακόμη λόγος που χρειαζόμαστε την ηλεκτρική διασύνδεση», λέει ο δήμαρχος της Μυτιλήνης «είναι το σβήσιμο του εργοστασίου καθώς η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι μεγάλη στην πόλη», προσθέτει.

Για την αναγκαιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου μιλά και η γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης: «Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι απαραίτητο να τρέξει για την ασφαλή ηλεκτροδότηση του νησιού αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν πρέπει να καθυστερήσει», υπογραμμίζει.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου
Η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί με καλώδια υψηλής τάσης με τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), ισχύος 150kV. Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης διασύνδεσης ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.

Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης θα επιτευχθεί με τη διασύνδεση Κορίνθου – Κω, με υποθαλάσσιο καλώδιο τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (HVDC) μήκους 380 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW. Θα είναι η δεύτερη αυτής της τεχνολογίας που θα αποκτήσει η χώρα μετά τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Μέσω της νέας διασύνδεσης Κορίνθου – Κω, πρόκειται να συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των Δωδεκανήσων (Καρπάθου, Ρόδου, Σύμης, Καλύμνου, Πάτμου και Αρκιών).