Ο διευθύνων σύμβουλος της Astronomer, Άντι Μπάιρον, προφανώς δεν είναι το πρώτο στέλεχος που παραιτείται λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς δημοσίως. Σίγουρα όμως είναι ο πρώτος που παραιτείται γιατί εκτέθηκε στη λεγόμενη «kiss camera» κατά τη διάρκεια συναυλίας.
Υπενθυμίζεται ότι το βίντεο του Μπάιρον με την επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Astronomer, Κρίστιν Κάμποτ, από τη συναυλία των Coldplay έκανε τον γύρο του διαδικτύου πριν περάσει στα mainstream μέσα ενημέρωσης και τελικά την εταιρεία να ανακοινώνει ότι διευθύνων σύμβουλος παραιτείται από τη θέση του. «Αναμένεται από τους ηγέτες μας να θέτουν τα πρότυπα τόσο στη συμπεριφορά όσο και στη λογοδοσία, και πλέον, αυτό το πρότυπο δεν πληρούται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σαββάτου της Astronomer.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο η Astronomer όσο και διευθύνων σύμβουλός της ήταν παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό, μέχρι τουλάχιστον το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης όταν σε συναυλία των Coldplay στη Βοστώνη η κάμερα που μεταφέρει την εικόνα στην γιγαντοοθόνη σταμάτησε πάνω στο παράνομο ζευγάρι. Οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι θα αντάλασσε ένα φιλί και θα συνέχιζε να χορεύει. Όχι όμως ο παντρεμένος Μπάιρον που έσπευσε να κρυφτεί αφήνοντας για λίγο μόνη και αμήχανη την Κάμποτ πριν αποσυρθεί και αυτή στη συνέχεια από το πλάνο.

Ένα αμήχανο βίντεο που έγινε viral
Αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα αμηχανίας ήταν αρκετά. Ο επικεφαλής μίας τεχνολογικής startup έγινε κάτι παραπάνω από viral: έφτασε στα όρια της διαδικτυακής εμμονής, τροφοδοτούμενης από μια αυξανόμενη αγάπη για το μίσος προς τους πλούσιους διευθύνοντες συμβούλους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Σε μια στιγμή, το βίντεο έγινε αλεξικέραυνο για τις αντικρουόμενες απόψεις του κοινού σχετικά με τον πλούτο, την εξουσία και την υποβόσκουσα απογοήτευση απέναντι σε μία ολόκληρη κοινωνική τάξη, δήλωσε ο Τζέφρι Σόνενφελντ , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. «Υπάρχει μια συγκεκριμένη χαιρεκακία που σχετίζεται με αυτό», είπε. «Ακολουθεί μια αντιπαράθεση μεταξύ των “εχόντων” και των “μη εχόντων”».
Την περασμένη Πέμπτη, την επομένη του περιστατικού, ο όρος «Διευθύνων Σύμβουλος» ήταν ο πιο δημοφιλής στην Google στις ΗΠΑ και το βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου στο TikTok, το Instagram, το X, ακόμη και στο LinkedIn. Καταναλωτικά brands, μια αεροπορική εταιρεία, ακόμη και μια κυβερνητική υπηρεσία στις ΗΠΑ, σχολίασαν το περιστατικό στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εργαζόμενοι έχουν απογοητευτεί περισσότερο από τους επικεφαλής των εταιρειών τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η Wall Street Journal. Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτά που λένε οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 21% από το 2021, σύμφωνα με ετήσιες έρευνες σε περισσότερους από 30.000 ενήλικες από την παγκόσμια εταιρεία επικοινωνιών Edelman. Πρόκειται για μια ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι στη δυσπιστία προς τους κυβερνητικούς ηγέτες ή τα μέσα ενημέρωσης κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.
Και όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι έρχονται αντιμέτωποι με μία όχι και τόσο κολακευτική δημοσιότητα, το διαδίκτυο σπεύδει να το αποκαλύψει. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής επίπλων MillerKnoll, Άντι Όουεν, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων το 2023, όταν είπε στους υπαλλήλους που ανησυχούσαν μήπως δεν λάβουν μπόνους να «φύγουν από το pity city».
Η φράση «pity city» χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για να περιγράψειμια ψυχική κατάσταση ή ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να παραπονιούνται υπερβολικά ή να επικεντρώνονται σε αρνητικά συναισθήματα χωρίς να επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων ή στη βελτίωση. Κάποιοι θεώρησαν το σχόλιο ενός υψηλόμισθου στελέχους αναίσθητο και εκτός πραγματικότητας, και η Όουεν αργότερα εξέδωσε δημόσια συγγνώμη.
Σκάνδαλα και ειδύλλια σε εργασιακό περιβάλλον
Τα σκάνδαλα που αφορούν προσωπικές σχέσεις μεταξύ στελεχών μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν πολιτικές σχετικά με τα ειδύλλια στον εργασιακό χώρο και διεξάγουν εκπαιδεύσεις σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η ανισορροπία ισχύος μεταξύ συναδέλφων.
Μια σχέση μεταξύ ανώτερων στελεχών μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι «οι κανόνες δεν ισχύουν για εμάς», δήλωσε η Ντεμπ Μίλερ, διευθύνουσα σύμβουλος της HR Acuity, μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που βοηθά τις εταιρείες να παρακολουθούν τις έρευνες και τα παράπονα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, οι πελάτες και οι επενδυτές ενδέχεται επίσης να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα των ηγετών. «Πρέπει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς κάποια κρίση όταν βρίσκεσαι σε ανώτερες θέσεις», είπε ο Μίλερ.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η πολιτική της Astronomer, αλλά η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε επίσημη έρευνα για το θέμα.
Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τέτοιες μυστικές σχέσεις, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών είναι λιγότερο ανεκτικά σήμερα στις σχέσεις στελεχών από ό,τι ήταν κάποτε. Το 2019, τα McDonald’s απέλυσαν τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Στιβ Ίστερμπρουκ λόγω της συναινετικής σχέσης του με μια υπάλληλο. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, παραιτήθηκε το 2023, αφού ο πετρελαϊκός γίγαντας δήλωσε ότι δεν ήταν πλήρως διαφανής σχετικά με τις προηγούμενες προσωπικές σχέσεις του με συναδέλφους. Και πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Norfolk Southern, Άλαν Σο, απολύθηκε αφού μια έρευνα του διοικητικού συμβουλίου διαπίστωσε ότι η σχέση του με την επικεφαλής νομικό σύμβουλο του σιδηροδρομικού γίγαντα παραβίαζε τις πολιτικές της εταιρείας.
Κανένα από αυτά τα περιστατικά, ωστόσο, δεν προκάλεσε την χαιρεκακία που προκάλεσε το βίντεο του Μπάιρον της Astronomer και της επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού του.
Τελικά ποια είναι η Astronomer;
Προς το παρόν, μετά την παραίτηση Μπάιρον, τα καθήκοντά του εκτελεί ο συνιδρυτής και διευθυντής προϊόντων Πιτ ΝτεΤζόι, ενώ παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση νέου διευθύνοντα συμβούλου.
Τι κάνει όμως η Astronomer; Η εταιρεία παρέχει να ουσιαστικό αλλά αφανές στοιχείο για εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη: την υποδομή που τις βοηθά να ενσωματώσουν τα δεδομένα τους στις εφαρμογές όπου πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι έχει συνεργαστεί με την Apple, τη Ford και την Uber.
Η Astronomer ιδρύθηκε το 2018 και, σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook, μέχρι τον Μάιο είχε συγκεντρώσει 375,13 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη απασχολεί περισσότερους από 300 υπαλλήλους. Μεταξύ των επενδυτών της συγκαταλέγονται οι Bain Capital Ventures, Insight Partners και Salesforce Ventures.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πρακτικά άχρηστη για εταιρείες που δεν έχουν καλό έλεγχο των δικών τους δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για καλύτερες λύσεις σε αυτόν τον τομέα. Η εξαγορά της Informatica από την Salesforce έναντι 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η αγορά της Crunchy Data από την Snowflake έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων υπογραμμίζουν την τάση αυτή.
Η Astronomer δήλωσε ότι το πλεονέκτημά της είναι ότι συνεργάζεται με την Apache Airflow, μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται ευρέως από επιχειρήσεις για την οργάνωση των ροών δεδομένων τους.
Το αν η «υπόθεση Μπάιρον» βοηθήσει ή βλάψει τις προοπτικές της εταιρείας, μένει να φανεί. «Αν και η προβολή φέρνει στο προσκήνιο την Astronomer, συνήθως δεν είναι αυτό το είδος της δημοσιότητας που φέρνει νέους πελάτες», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Πίτερ Ντάβενπορτ, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος στην εταιρεία Definition, που ειδικεύεται σε θέματα μάρκας, μάρκετινγκ και επικοινωνίας. «Στην πραγματικότητα, απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που έχουν χτιστεί με τα χρόνια, ειδικά σε κλάδους όπου η φήμη και η αξιοπιστία έχουν τη μεγαλύτερη σημασία».