Η παγκόσμια αγορά των ιδιωτικών αεροσκαφών μεταμορφώνεται.
Οι νεόπλουτοι της τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων διεκδικούν τη δική τους θέση στον αέρα — και οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς επενδύουν αποφασιστικά για να τους εξυπηρετήσουν.
Η Flexjet, ένας από τους γίγαντες του ιδιωτικού αεροπορικού κλάδου, μόλις εξασφάλισε την πιο εντυπωσιακή χρηματοδότηση στην ιστορία του τομέα, μεταδίδουν οι Financial Times.
Ποια είναι η Flexjet
Η Flexjet, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών αεροσκαφών στον κόσμο, συγκέντρωσε το ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω επενδυτικού γύρου με επικεφαλής το private equity fund L Catterton, το οποίο υποστηρίζεται από τον όμιλο πολυτελείας LVMH του Bernard Arnault.
Η επένδυση αυτή ανεβάζει την αποτίμηση της Flexjet στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον χώρο της επιχειρηματικής αεροπορίας, όπως επιβεβαιώνει και η Jefferies.
Η εταιρεία με έδρα το Κλίβελαντ των ΗΠΑ διαθέτει στόλο άνω των 300 πολυτελών αεροσκαφών, όπως Gulfstream, ενώ προσφέρει μοντέλα μερικής ιδιοκτησίας (fractional ownership).
Έχει καταγράψει έσοδα $2,6 δισ. το 2023, αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2021, και αναμένεται να ξεπεράσει τα $425 εκατ. EBITDA το 2025.
Το λογότυπο της LVMH για τις καμπίνες
Η σύνδεση με την LVMH δεν περιορίζεται στα κεφάλαια. Η Flexjet έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τρόπους αξιοποίησης του σχεδιαστικού αποτυπώματος της LVMH για πολυτελή εσωτερικά καμπίνας, ανεβάζοντας τον πήχη στην εμπειρία VIP πτήσεων.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Kenn Ricci, αναφέρει ότι η νέα πελατειακή βάση αποτελείται όλο και περισσότερο από νεαρούς επιχειρηματίες στον χώρο της τεχνολογίας και των crypto. «Αυτή η γενιά δεν είναι φειδωλή όταν πρόκειται για ταξίδια. Ζητούν μεγαλύτερα αεροσκάφη και αποστάσεις, όπως Ντουμπάι ή Λονδίνο», λέει χαρακτηριστικά, στους FT.
Η μέση ηλικία των πελατών έχει πέσει από τα 62 στα 58 έτη, ενώ οι πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2021, με προορισμούς όπως η Τζέντα και το Ντουμπάι να γίνονται πλέον βασικά hubs.
Το 25% της επένδυσης θα διανεμηθεί ως μέρισμα στους υφιστάμενους μετόχους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Flexjet δεν αναζητούσε ενεργά επενδυτές· η προσέγγιση έγινε από την ίδια την L Catterton, η οποία επιδιώκει στρατηγική τοποθέτηση στον ανερχόμενο κλάδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Flexjet είχε αποσύρει το 2022 σχέδια εισαγωγής στο χρηματιστήριο μέσω SPAC, τότε με αποτίμηση $3,1 δισ. Η νέα συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο χώρος της υπερπολυτελούς αερομεταφοράς βρίσκεται σε ανοδική τροχιά — και προσελκύει κεφάλαια που μέχρι πρότινος προορίζονταν για μόδα και κοσμήματα.