Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το κινεζικό Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος. Τώρα, η Κίνα κατασκευάζει ένα ακόμα μεγαλύτερο φράγμα που θα κοστίσει 170 δισεκατομμύρια δολάρια και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μιας χώρας σαν τη Βρετανία.
Η κατασκευή του γιγάντιου υδροηλεκτρικού έργου ξεκίνησε στον ποταμό Γιαρλούνγκ Τσανπό στο ανατολικό άκρο του Οροπεδίου του Θιβέτ, ανακοίνωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.
Στην περιοχή αυτή του ποταμού, μήκους 50 χιλιομέτρων, το ποτάμι πέφτει σε υψόμετρο κατά 2.000 μέτρα, μια κατακόρυφη απόσταση που μεγιστοποιεί το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής.
Οι πέντε σταθμοί που θα περιλαμβάνει το έργο θα παράγουν κάθε χρόνο 300 TWh (τεραβατώρες), νούμερο που υπερβαίνει κατά 6 και πλέον φορές την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Νέο τοπίο
Ο Κινέζος πρωθυπουργός περιέγραψε το φράγμα ως το «έργο του αιώνα» και τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην «πρόληψη περιβαλλοντικών βλαβών».
Παρόλα αυτά, περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του οροπεδίου και η Ινδία και το Μπαγκλαντές εκφράζουν ανησυχίες για τους εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στα κατάντη του ποταμού.
Επιφυλάξεις διατυπώνονται και για την κατασκευή του φράγματος σε μια περιοχή υψηλής σεισμικότητας.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έφερε πάντως ευφορία στο χρηματιστήριο λόγω της ελπίδας ότι το έργο θα τονώσει τον κατασκευαστικό κλάδο και θα αυξήσει τη ζήτηση για δομικά υλικά όπως το τσιμέντο. Σύμφωνα με τη Citigroup, το ετήσιο όφελος για το κινεζικό ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 16,7 δισ. δολάρια στη διάρκεια της κατασκευής.
Η κυβέρνηση δεν έδωσε εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, ωστόσο το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, του οποίου η κατασκευή διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες, δημιούργησε σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα, αν και εκτόπισε έναν συγκρίσιμο αριθμό κατοίκων. Παραμένει ακόμα ασαφές πόσοι θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για το νέο φράγμα.
Ο ποταμός Γιαρλούνγκ Τσανπό αλλάζει όνομα σε Βραχμαπούτρα όταν περνά από το Θιβέτ στην Ινδία και τελικά στο Μπαγκλαντές.
Στο ινδικό κρατίδιο του Αρουνατσάλ Πραντές, η τοπική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε πέρυσι ότι ένα τόσο μεγάλο φράγμα μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα θα μείωνε κατά 80% τη ροή στην ινδική πλευρά.
Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών είναι το μεγαλύτερο του κόσμου σε ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, όχι όμως και σε όγκο νερού. Το ρεκόρ αυτό ανήκει στο Φράγμα Καρίμπα στον ποταμό Ζαμβέζη, στα σύνορα της Ζάμπιας και της Ζιμπάμπουε, το οποίο συγκρατεί 180 κυβικά χιλιόμετρα νερού.
Η χωρητικότητα του υπό κατασκευή φράγματος στο Θιβέτ δεν έχει ανακοινωθεί.
Πηγή: In.gr