Δεν είχε δώσει σχεδόν ποτέ συνέντευξη. Δεν φωτογραφιζόταν. Δεν αποφοίτησε από κανένα πανεπιστήμιο, ούτε δούλεψε ποτέ για άλλον. Δεν έβαλε ποτέ την εικόνα του σε προϊόν ή καμπάνια.
Όμως πέτυχε αυτό που λίγοι καταφέρνουν: να επηρεάσει διατροφικά εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς ποτέ να κυνηγήσει τη φήμη.
Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τζέιμς Λεπρίνο, ο προμηθευτής του 85% της μοτσαρέλας που χρησιμοποιείται σε πίτσες στις ΗΠΑ.
Ο «Willy Wonka του τυριού» όπως τον αποκαλούσε το Forbes, δεν έγινε απλώς δισεκατομμυριούχος. Έγινε το πρόσωπο πίσω από την πιο χαρακτηριστική γεύση της αμερικανικής γαστρονομίας – χωρίς να εμφανίζεται πουθενά.
Από ένα μικρό μπακάλικο στο Ντένβερ, ο Τζέιμς είδε την πίτσα να γίνεται κάτι σαν το εθνικό φαγητό των Αμερικανών, χάρη στη μοτσαρέλα του. Και έγινε ο αθόρυβος προμηθευτής των μεγαλύτερων αλυσίδων στον κόσμο.
Το τυρί του βρίσκεται στις 8 από τις 10 πίτσες στις ΗΠΑ.
Τζέιμς Λεπρίνο: Ο άνθρωπος που έβαλε τυρί σε κάθε αμερικανική πίτσα
Ο Τζέιμς Λεπρίνο γεννήθηκε το 1937 στο Ντένβερ του Κολοράντο και ήταν το νεότερο από πέντε παιδιά μιας ιταλικής οικογένειας μεταναστών από την Ποτέντσα. Ο πατέρας του, Μάικ, άνοιξε ένα μικρό μπακάλικο στη «Μικρή Ιταλία» της πόλης το 1950.
Στο πίσω δωμάτιο, η οικογένεια έφτιαχνε χειροποίητη ρικότα και σκαμόρτσα, που πουλούσαν σε Ιταλούς μετανάστες. Όταν ο πατέρας του πέθανε το 1958, ο 21χρονος τότε Τζιμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη για σπουδές και ανέλαβε την επιχείρηση.
Εκείνη την εποχή, η πίτσα μόλις άρχιζε να κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, χάρη στους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που την είχαν δοκιμάσει στην Ιταλία.
Ο Λεπρίνο διέκρινε το κύμα πριν αυτό ξεσπάσει και η απόφασή του να στραφεί στη μοτσαρέλα και την πίτσα αποδείχθηκε καθοριστική.
Αντί να πουλάει τυρί στους καταναλωτές, άρχισε να παράγει μαζικά φτηνές, κατεψυγμένες φέτες μοτσαρέλας για πιτσαρίες. Η Pizza Hut ήταν από τους πρώτους πελάτες του.
Ακολούθησαν η Domino’s, η Papa John’s αλλά και άλλες, διεθνείς αλυσίδες.

Οι καινοτομίες
Με τη χρήση τεχνολογιών που ο ίδιος καινοτόμησε, η Leprino Foods μείωσε τον χρόνο παραγωγής μοτσαρέλας από τέσσερις εβδομάδες σε τέσσερις ώρες. Εισήγαγε την έννοια του “quality-locked” τυριού και το διάσημο «τέντωμα» της αμερικανικής πίτσας. Η επιχείρησή του κατέγραψε περισσότερες από 50 πατέντες.
Στη δεκαετία του ’70, εξήγαγε για πρώτη φορά ορό γάλακτος στην Ιαπωνία, ένα παραπροϊόν της τυροκομίας που μετέτρεψε σε παγκόσμιο συμπλήρωμα διατροφής.
Σήμερα, η αγορά whey protein αποτιμάται σε 5 έως 10 δισ. δολάρια.
Μέχρι το 2025, ο Λεπρίνο είχε περιουσία άνω των $2,1 δισ., κατακτώντας τη θέση του 6ου πλουσιότερου ανθρώπου στο Κολοράντο.
Παρέμεινε πρόεδρος της εταιρείας μέχρι τον θάνατό του, δουλεύοντας στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο όπου ο πατέρας του είχε στήσει το πρώτο μαγαζί.
Η δικαστική διαμάχη με την οικογένειά του
Η ζωή του όμως δεν ήταν χωρίς εντάσεις.
Οι ανιψιές του, κόρες του αδελφού του Μάικ Τζούνιορ, τον οδήγησαν στα δικαστήρια κατηγορώντας τον πως υποβάθμισε σκόπιμα τις μετοχές τους στην εταιρεία. Η υπόθεση κατέληξε υπέρ του Λεπρίνο, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του — με αναπηρικό καροτσάκι στο δικαστήριο, το 2022.
Πιστός καθολικός, συντηρητικός, δωρητής και υποστηρικτής ερευνών υγείας, ο Λεπρίνο άφησε πίσω του τη σύζυγό του Ντόνα, δύο κόρες, δύο εγγονές και μία δισέγγονη.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στη μοναδική του συνέντευξη στο Forbes το 2017, ο Λεπρίνο είχε πει: «Η επιτυχία μου είναι παραμύθι».
Ένα παραμύθι που είχε για φόντο… τη μοτσαρέλα.