Γεραπετρίτης: Συγκάλεσε ΕΣΕΠ για το Κυπριακό – Απάντησε για Λιβύη και Θαλάσσια Πάρκα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιέγραψε τα όσα έλαβαν χώρα κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη στις 16 και 17 Ιουλίου

Γεραπετρίτης: Συγκάλεσε ΕΣΕΠ για το Κυπριακό – Απάντησε για Λιβύη και Θαλάσσια Πάρκα

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την τελευταία άτυπη πολυμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, που συγκλήθηκε από το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδρίασε την Δευτέρα το πρωί και ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in ο Υπουργός Εξωτερκών περιέγραψε τα όσα έλαβαν χώρα κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη στις 16 και 17 Ιουλίου, σημειώνοντας ως θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι προσέρχονται. Με δεδομένο ότι οι συνομιλίες γίνονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Γεραπετρίτη, είναι μία ντε φάκτο αναγνώριση του πλαισίου των συνομιλιών.

Το Κυπριακό στη σκιά των «εκλογών» στα κατεχόμενα

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, έκανε αναφορά σε αυτά που έχουν προχωρήσει και σε αυτά που εκκρεμεί η ολοκλήρωση τους, ενώ την ίδια στιγμή ανέδειξε τα σημεία στα οποία φαίνεται να σκοντάφτουν οι δύο πλευρές, όπως για να καταλήξουν σε άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Ο Γεραπετρίτης έκανε αναφορά και στο θέμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, που αναμένονται το φθινόπωρο, σημειώνοντας ότι αυτό ενισχύει την αδιαλλαξία του Ερσίν Τατάρ. Για την Αθήνα, το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να φέρει και σε ένα βαθμό αλλαγή τακτικής από την πλευρά του ψευδοκράτους στο Κυπριακό, ωστόσο άλματα δεν αναμένονται.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας όσον αφορά το αποτέλεσμα της αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη, είναι πως αυτό θα είναι αμφίρροπο, χωρίς να παραγνωρίζουν το ρόλο της Άγκυρας και την επιρροή που ασκεί σε κάθε «εκλογική διαδικασία» στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνεδρίαση αναφορές έγιναν και στο blame game που επιχειρεί η Τουρκία, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για να δείξει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως υπεύθυνη για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και την μη επίτευξη λύσης. Με τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο να γίνεται όλο και δυσκολότερο να ανατραπούν μετά από 51 χρόνια.

Γεραπετρίτης για το κεφάλαιο Λιβύη

Κριτική δέχθηκε ο Γεραπετρίτης και για τις εξελίξεις που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης, με την αντιπολίτευση να θέτει για μία ακόμα φορά το ερώτημα – σύμφωνα με πληροφορίες του in – γιατί έγινε η επίσκεψη στην Τρίπολη παρά τις ρηματικές διακοινώσεις.

Ο Γεραπετρίτης – όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές – αναφέρθηκε στο χρόνο που προχώρησε η κυβέρνηση της Τρίπολης στις ρηματικές διακοινώσεις αυτές, σημειώνοντας ότι ήταν αναμενόμενη αντίδραση στις κινήσεις της Αθήνας να προχωρήσει στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επισκέψεων του σε Βεγγάζη και Τρίπολη, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της Αθήνας για την ανάγκη οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης καθώς και διαύλων επικοινωνίας και με τα δύο κέντρα εξουσίας στη Λιβύη. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζει παράνομο, καθώς και για τις κινήσεις της Αθήνας προκειμένου να αποφύγει επιπλέον δυσάρεστες εξελίξεις.

Τα θαλάσσια πάρκα

Τέλος με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ συνέπεσε με τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τα θαλάσσια πάρκα, ο Γεραπετρίτης προχώρησε και σε εξηγήσεις όσον αφορά τους χάρτες σημειώνοντας πως η Αθήνα αναμένει από εδώ και στο εξής την αντίδραση της Τουρκίας.

Μία αντίδραση η οποία σε προαναγγέλλεται και στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο κάνει λόγο αυθαίρετα για μία ακόμα φορά, για «μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο», τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει, ενώ και επικαλείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που «ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παράκτιων κρατών στις κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες», σαφώς κατά τη δική της ερμηνεία.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι «η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα ως ένα από τα δύο παράκτια κράτη στο Αιγαίο Πέλαγος», επαναλαμβάοντας ωστόσο τον πάγιο ισχυρισμό της ότι «οι προσπάθειες εκμετάλλευσης παγκόσμιων αξιών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των αλληλένδετων θεμάτων του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, δεν θα αποφέρουν σήμερα κανένα αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν».

Και καταλήγει προαναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς ημέρες η Άγκυρα «θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της».

Η ελληνική απάντηση

Η Αθήνα απάντησε με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι «η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας».

Ξεκαθαρίζει ότι «αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές».

Και επισημαίνει ότι «το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα».

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι «τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών», ξεκαθαρίζοντας ότι «η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ο σχεδιασμός για τα θαλάσσια πάρκα θα ολοκληρωθεί

Ο Γεραπετρίτης όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του in υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα, τα οποία είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαβεβαιώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και για τις υπόλοιπες περιοχές ενδιαφέροντος. Επιμένοντας πως η Αθήνα κάνει τις κινήσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και για αυτό υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις από την Τουρκία.

Πηγή: In.gr

OT Originals
Περισσότερα από Πολιτική

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο